Бюджет новорічного столу 2019-2020: короткий огляд базового меню

Вирішили зустріти Новий рік великою компанією та запросити гостей додому? Таке опівнічне застілля вимагає не тільки підготовки, але й фінансових вкладень. Експерти прогнозують, що застілля на 10 осіб обійдеться українцям у 3500 грн. Давайте самі порахуємо, скільки доведеться заплатити за новорічні посиденьки.

Проводжаємо Старий рік

Якщо серед закусок на столі немає салатниці з традиційним олів’є — це не Новий рік! Тож підрахуємо вартість народної класики жанру, але не на 10, а на 20 порцій. Адже якщо салату олів’є немає в холодильнику ввечері 1 січня — це теж не зовсім Новий рік.

Найменування Кількість на 20 порцій Середня ціна за 1 кг, пакування Вартість, грн
Картопля 20 середніх бульб, 2,4 кг 15 36
Яйця 14 штук 25 грн десяток 35
Лікарська ковбаса 650 г 170 110,5
Морква 4 середні штуки, 600 г 5 3
Огірок свіжий 3 середні штуки, 300 г 55 16,5
Огірок солений 3 великі штуки 500 г 120 60
Зелений горошок 2 банки по 850 мл (нетто 420 г/280 г) 26 52
Цибуля ріпчаста 2 середні головки, 200 г 8 1,6
Майонез провансаль 180 г (15%) 12 12
Сметана 200 г 20 20

Отже, за миску традиційного новорічного салату доведеться заплатити приблизно 350 гривень. До речі, пропонуємо вам кілька лайфхаків, які спростять і прискорять процес приготування олів’є:

  • картоплю почистьте, наріжте кубиками, промийте, киньте в трохи посолений окріп, варіть не більше 4-5 хвилин (до готовності), налийте трохи оцту, залиште кипіти ще на 30-60 секунд, після чого перекладіть картоплю на друшляк та остудіть під холодною водою;
  • почистивши та порізавши кубиками сиру моркву, кидайте її в киплячу воду з додаванням невеликої кількості гірчиці (на 3 середні коренеплоди — третина чайної ложки гострої пасти) та варіть 5-6 хвилин до готовності.

Ці поради убезпечать будь-який картопляний салат від перетворення в липку кашоподібну масу, а гірчиця прибере неприємний присмак моркви.

Є ще 3 компоненти, які вважаються обов’язковими новорічними закусками:

  1. Холодець із хроном. Зварити найпростіше холодне зі свинячої рульки та копитець (+ коріння, спеції та баночка хрону) обійдеться приблизно в 170 грн. Це з урахуванням того, що всі 10 осіб з’їдять по одній 200-грамовій порції.
  2. Мариновані білі гриби або маслюки. Білі гриби дуже дорогі. Візьмемо баночку польських (480 г) за 52 грн і таку саму банку маслюків за 48 грн.
  3. Ароматне ризьке золото — шпроти. Велика банка особливо копченої кільки (160 г), виробленої безпосередньо в Латвії, коштує 50 грн.

І, звичайно, на столі закусок завжди доречні гастрономічна (сири, ковбаси) та рибна (малосольна, копчена) нарізки, оливки та маслини, 2 салати в доповнення або як альтернатива олів’є. Це порахуємо так:

  • 1 салат дорожче, а 1 дешевше, ніж олів’є, обійдуться як його 20 порцій — 350 грн;
  • баночка маслин (360 г) та оливок (300 г) з кісточками — 95 грн;
  • 1 скумбрія (400 г), нарізка балику білої та червоної риби (по 180 г) — 274 грн;
  • паличка московської с/к ковбаси (300 г) та салямі (250 г) — 68 грн;
  • по 200 г пікантного та негострого твердого сиру — 94 грн.

Новорічні закуски на 10 осіб обійдуться майже в 1600 гривень.

Фуршет під бій курантів

Тут без шампанського та бутербродів з ікрою не обійтися. Сьогодні всі сорти ігристого вина українського виробництва коштують близько 90 грн. Візьмемо напівсолодке та брют, оскільки одна пляшка на 10 осіб, нехай навіть серед них є 2-3 дітей, — це несерйозно.

Звичайно, до шампанського краще смакувала б чорна ікра, але занадто дорого. Тому по 1 неповній чайній ложці камчатської ікри, викладеної на тонкий невеликий квадратик грінки, буде якраз. Достатньо однієї стандартної баночки за 200 грн.

Тож бій курантів обійдеться в 380 гривень.

Новорічний гарячий стіл

Порахуємо найбільш бюджетний і не дуже клопіткий у приготуванні варіант:

  1. Запечена в духовці курка (2 кг) з рисовим гарніром (700 г) — 165 грн.
  2. Замінити птицю може рибна запіканка «Осетрина по-монастирськи» — 270 грн:
  • подушка з картопляних кубиків або шайб, нарізаних з 10 бульб;
  • шар нарізаного невеликими шматочками філе судака або білого амура (1,5 кг);
  • пласт з 5 головок ріпчастої цибулі, порізаних на чверті кілець;
  • шар з 8 порубаних яєць та 300 г різаних печериць;
  • заправка зі 150 г майонезу, присипана 400 г тертого твердого сиру.
  1. Мариновані помідори (3 по 0,72 л) — 70 грн.
  2. Консервовані огірки (3 по 0,72 л) — 130 грн.

На основне новорічне блюдо з гарніром і підгарніровкою потрібно буде витратити від 365 грн.

Перші солодощі Нового року

Вартість бюджетного десертного столу для новорічної ночі на 10 дорослих і дітей порахуємо так:

  • мандарини (як же без них!) — 3 кг або 90 грн;
  • апельсини — 5 середніх штук або 35-40 грн;
  • банани — 10 середніх штук або 40 грн;
  • яблука — 2 кг або 50 грн;
  • лимони — 5 невеликих плодів або 40 грн.

Торт дешевше спекти самостійно, але мало хто хоче займатися цим напередодні свята. Тому купимо 1 кг торта «Наполеон» та 10 тістечок. На це витратимо 385 грн. Вартість шоколадних цукерок порахуємо, враховуючи середню ціну на фруктово-горіхові помадки. Якщо на кожну людину буде куплено 90 г цукерок, доведеться заплатити 250 грн.

Солодкий новорічний стіл (без гарячих напоїв) обійдеться у 890 грн.

Отже, базове меню новорічної ночі буде коштувати 3235 грн. Якщо додати витрати на безалкогольні напої, алкоголь та інші продукти, то як раз вийдемо на експертну ціну 3500 грн або 350 грн на людину.

До речі, замовлення кафе в новорічну ніч обійдеться ще дорожче. У Харкові середня вартість бронювання столика в ресторані обійдеться в 1800 грн за людину. У Дніпрі новорічна ніч в ресторані буде коштувати від 2000 грн за людину, а в Києві доведеться заплатити не менше ніж 2200 грн за персону. У вартість включено вхід, шоу-програму та депозит на меню. Якщо ви готові витратити таку суму, то кафе може стати альтернативою святкуванню Нового року вдома, яка не вимагає закупівель і готування.

Веселих посиденьок і здорового новорічного апетиту!

24 Грудня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *