Чим насправді корисні заняття творчістю: неочевидні вигоди

З давніх часів жінки займалися рукоділлям, щоб прикрасити домівку та зробити її більш затишною. Важливим був не лише результат, а й сам процес, адже вишивання чи в’язання були чудовим приводом зібратися жіночим колом та поговорити на важливі теми, обмінятися новинами та досвідом. Пізніше настав період, коли творчі заняття вважалися скоріш розвагою, ніж чимось серйозним та корисним. На сьогодні цінність рукоділля зростає. Про неочевидні вигоди та користь від занять творчістю поговоримо з експертом EVA Blog Ольгою Марченко.

Як заняття творчістю допомагають тренувати мозок?

Цінність рукоділля полягає не тільки в тому, що житло стає гарним та яскравим. Останні наукові дослідження показали, що творчі активності позитивно впливають на моральне та фізичне здоров’я людини.

По-перше, заняття мистецтвом знижують стрес. Лише 40 хвилин творчої роботи зменшують рівень кортизолу, який впливає на наше почуття тривоги. Наприклад, навіть п’яти хвилин малювання вистачає, щоб відпочити та з новими силами взятися за розв’язання важких питань.

По-друге, творчі заняття покращують нейронні зв’язки й попереджують багато хвороб у літніх людей (зокрема, Альцгеймера). Так, наприклад, заняття музикою «ускладнюють» мозок: покращують якість нейронних мереж, забезпечують кращу пластичність і краще зберігають його до старості.

По-третє, творчі заняття покращують концентрацію. Помічали, як у школі чи університеті ми часто малювали якісь каракулі на полях зошитів? Так от: навіть таке дріб’язкове «мистецтво» допомагає нам краще мислити. Було виявлено, що на конференціях ті, хто щось малюють у своїх конспектах, на 29% більше запам’ятовують, аніж їхні нетворчі колеги.

І на останок. У нашому мозку є дефолт-система, яка працює навіть тоді, коли ми цього не усвідомлюємо. Саме тому, коли ми малюємо або робимо щось, що, на перший погляд, не викликає сильного розумового напруження, ми насправді думаємо й розв’язуємо важливі питання.

Цікаві факти: Альберт Ейнштейн грав на скрипці, Черчіль малював картини, а у давньому Китаї імператором міг стати тільки той, хто опановував мистецтво каліграфії та віршування.

В силу цього творчі заняття — ефективний інструмент для розвитку мозку, пошуку нових рішень, безкрайнє джерело енергії й можливість зняти стрес. Для сучасної жінки, коли безліч справ створюють напружений темп життя, можливість абстрагуватися та поринути у якесь творче заняття стає справжнім оазисом.

 

Цікаві ідеї для творчості

Ніколи не пізно розпочати заняття, про які ви мріяли у дитинстві, наприклад, навчитися грати на фортепіано або іншому музичному інструменті. Можна навчитись самостійно шити. Знімати відео або фото. Можна опанувати мистецтво складання історій та ділитися ними в соціальних мережах.

Завдяки інтернету, зокрема YouTube, зараз дуже легко безкоштовно опанувати будь-яке вміння. Безліч людей з усіх куточків світу готові ділитися своєю майстерністю та навчати нового.

 

Оригінальний декор власноруч

Окремо хочу поговорити про ті хобі, які потім можна використати для декорування інтер’єру. Це заняття скрапбукінгом (креативне оформлення фотоальбомів чи листівок), декупаж (спосіб декорування предметів завдяки нанесенню фрагментів, вирізаних із різнокольорового паперу), максимально доступний у фінансовому плані квілінг (процес виготовлення різних композицій з вузьких паперових смужок, скручених в різні за довжиною спіральки), виготовлення топіаріїв, ліплення з полімерної глини та багато чого іншого.

Також серед цих захоплень можна виділити готові набори для створення декору. Наприклад, полотна, що розмальовують за номерами. Або зовсім несподівані набори, де картини створюють з природних матеріалів. Замість звичайних фарб та пензля в них використовуються стабілізовані рослини: мох, гілочки, шматочки кори та мармурові камінці.

Створюючи свій шедевр разом із таким набором, жінка не тільки робить гармонійний та незвичайний декор для дому, але й переноситься до світу природи, де можна почерпнути нові сили та натхнення.

Отже, окрім того, що творчі заняття позитивно впливають на наш розум, результати цих занять можуть стати окрасою домівки. Декор, який ми створюємо самостійно, робить оселю унікальною, наповнює її рисами власника, привносить затишок та особливу атмосферу в дім.

Варіантів творчих занять дуже багато. Хтось полюбляє квіти вирощувати, а хтось — в’язати. Головне — не забувайте повністю поринати у процес та отримувати насолоду!

6 Червня / 2019 Дозвілля

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Татьяна

    Нужно время , чтобы успевать все !

    Уделить время семье и выделить время для себя любимой , заняться любимым делом , творчеством, бизнесом помочь по нему любимому .

  2. Галина

    Оля! Дякую Вам за неймовірно корисний матеріал в Вашому блозі, бо ця тема дуже важлива в нашому житті і я з Вами згідна, якщо людина гарно і з душею відволікається від повсякденних буднів, поринаюче у свою творчість, своє хоббі, то результат дійсно вражаючий і головне, що від цього Позитиву людина отримує задоволення , а значить і міцнішає здоров’я!

Рекомендовані статті
12 Червня / 2021 Дозвілля
ТОП-4 застосунки для макіяжу на фото
30 Листопада / 2023 Дозвілля