HD якість: як відмити вікна та прибрати сліди від скотча

Я обожнюю вид з вікна у HD якості. Світло вільно заливає квартиру, і здається, що жодних кордонів між кімнатою та вулицею нема. Але на жаль, тримається цей ефект ідеальної чистоти до першого дощу. А потім здається, що хтось землею жбурлявся у скло, щоб малювати на ньому брудні картини. Тому в свій арсенал я збираю різні лайфхаки, як швидко та з мінімумом зусиль відмити вікна без розводів. І сьогодні поділюсь ними з вами. 

Час читання: 5 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Як відмити вікна та прибрати сліди від скотча

Чим відмити вікна швидко та просто?

Мої два головні лайфхаки – регулярність та гарна музика. Вже потім звертаю увагу на вибір побутової хімії, ганчірок та інших помічників у доведенні вікна до блиску.

Правило просте: чим менше бруду накопичилось на склі, тим менше часу треба на прибирання. А влучно підібраний плейлист перетворює миття вікон не на примусові роботи, а на антистрес-процедуру.

Чим відмити вікна

Засоби для миття скла: як вибрати?

Використовувати мийні засоби, що сильно піняться, особисто мені не подобається, бо забагато часу витрачається на те, щоб позбавитись мильних розводів. Поки відмиєш вікно до блиску, встигаєш втомитися, ніби після хардкорного тренування. 

Я надаю перевагу засобам для миття скла у форматі спрею. Вони зручно розпилюються, достатньо рівномірно вкривають поверхню скла. А у Clin, наприклад, є спеціальні сіточки, що трохи спінюють засіб для боротьби з особливо стійкими забрудненнями. 

Не варто, як на мене, захоплюватись засобами побутової хімії з агресивним складом. Пам’ятай, що у сучасних вікнах є різні ущільнювачі та гумові елементи, які можуть втратити свої властивості. Краще брати більш делікатні засоби, як, наприклад, Frosch, який підійде навіть для дисплеїв.

Засоби для миття скла

Які ганчірки краще використовувати для миття скла?

Як писала вище, чим частіше миєш вікна, тим швидше проходить ця процедура. Рекомендація дбати про них двічі на рік – така собі. Забагато бруду встигне на склі осісти.

Якщо ж все ж стикнулась з тим, що на вікнах накопичився віковий пил, то перед тим, як використовувати спеціальні ганчірки та засоби для миття, протри будь-якою непотрібною тканиною без ворсу поверхню скла та не забудь зовнішні рами та підвіконня. 

Класний варіант для регулярних прибирань, щоб швидко очистити вікно – ганчірки для скла. Мікрофібра, з якої роблять такі серветки, не дряпає поверхні, достатньо гарно поглинає вологу. Завдяки складу тканини не потребують додаткового використання побутової хімії, не залишають на склі ворсу,  гарно полірують. Деякі виробники пишуть, що серветки додатково можуть працювати проти жирних плям. Догляд за ганчірками достатньо простий – прополоскати водою.  Але робити це треба одразу після використання, не чекати, доки проростуть квіти з пилу. 

Ганчірки для миття скла

Як прибрати сліди від скотча з вікон?

Питання, яке наприкінці лютого більшість вирішила погуглити весною. І от вже майже літо, і все частіше з’являється думка, що можна, нарешті, зняти з пластикових вікон скотч. Але залишається питання, як це реалізувати без шкоди для зовнішнього вигляду та своїх нервів. EVA Blog не міг покинути тебе у такий відповідальний момент, тож зібрала найпопулярніші поради та лайфхаки, як акуратно зняти скотч та позбавитись від клейких слідів на склі та рамі. Виклик, звичайно, не з легких. Але чого не зробиш заради виду з вікна у HD якості.

Цікаво по темі: Жити разом: лайфхаки для підтримки порядку вдома

Вид з вікна

Як зняти скотч зі скла металопластикового вікна?

Почнемо зі зняття скотча. Підгледіла кілька лайфхаків у ТikTok, на відео виглядало досить ефективно.  

Тягни вниз

Цей лайфхак використовували переважно ті, у кого стрічки скотча були вертикальними або по діагоналі. Суть методу – відклеювати, тягнучи скотч вниз під гострим кутом між склом та клейкою поверхнею. Якщо ж відтягувати стрічку догори, то більша частина клею залишиться на склі. 

EVA y Viber

Нагрій перед тим, як відклеювати

А ось ця ідея для тих, кому доля щедро відсипала терпіння. Бо без нього навіть і пробувати не варто. Суть у тому, щоб спробувати “нагріти” клейкий шар за допомогою фену. Ідея має місце бути, але її ефективність викликає питаннячка. Бо не зрозуміло, що розплавиться першим: клей чи твої нерви. 

Загальна рекомендація, як знімати скотч: намагайся відклеювати максимально цільними полосками, щоб не довелось з пінцетом підхоплювати малесенькі шматочки. Бо суміш з плівки та клея підштовхне до думки, що простіше вибити скло, а це дуже дороге задоволення у наші часи.  

Як зняти скотч зі скла

Чим відмити клейкі сліди?

Якщо перший етап пройдено, готуємось до другого кроку – прибрати сліди клея від скотча на металопластиковому вікні та рамі.  Для цього можна використати один з наступних варіантів:

  1. Содовий розчин. Приблизно 4 ст.л. розведи до стану кашиці або густої сметани.
  2. Рослинна олія. Нанеси на ватяний диск невелику кількість й не надто захоплюйся, бо жирні плями також не весело відмивати.
  3. Нашатирний спирт. Радять не лише для скла, а й рам. Але попередньо обов’язково відкрий вікно, щоб не стало погано від запаху.
  4. Засіб для зняття лаку. Також варто брати той, що не має їдкого запаху. 

За відгуками в інтернеті найефективнішим є нашатирний спирт, але перше місце йому не дам через запах. 

Цікаво по темі: Весняне прибирання: ТОП лайфхаків для дому і квартири

Працювати, звичайно ж, бажано у рукавичках. Так, місцями не дуже зручно. Але красуне, шкіра твоїх рук важливіша, варто бути до неї дбайливою.

Який би з засобів для усунення слідів клею з вікна ти не вибрала, схема дії далі майже однакова:

  • нанеси на губку/ганчірку;
  • пройдись по слідам клею;
  • дай трохи часу засобу розчинити клейкі сліди;
  • гарненько потри особливо стійкі місця;
  • витри бруд ганчіркою;
  • ще раз пройдись по поверхні серветкою з мікрофібри;
  • відполіруй поверхню за допомогою туалетного паперу або паперових серветок,щоб не було розводів. 

Важливо: свіжі сліди прибираються краще застарілих. Тож спочатку підготуй олійку, соду або нашатирний спирт, а вже потім віддирай скотч.  

Чим відмити клейкі сліди

Що не рекомендую використовувати для видалення слідів скотчу?

Варіанти з уайт-спіритом і бензином пропонувати не буду, бо мало того, що неприємний запах, так з цінами на пальне то золоте прибирання вийде. 

Горілка, розчин спирту – ось ще варіанти, які рекомендують пробувати для застарілих слідів скотчу. Але по пластику краще обережно такий варіант використовувати, бо є ризик, що зміниться колір або форма. 

Не варто захоплюватися і абразивними порошками для чищення, особливо тими, що мають у складі мають великі фракції. Клей, може, і видалиш, але натомість можеш отримати нову проблему – подряпини, особливо на пластику. Якщо ж вирішиш використовувати засоби для чищення, протестуй десь у непримітному вугольчіку та надай перевагу пастам. 

Вимиты вікна до блиску

Здається, я трохи захопилась, розповідаючи про те, як відмити вікна до блиску без розводів. Але це таке приємне відчуття – дивитись на світ у HD якості. І воно скоріше про світогляд та підхід до сприйняття життя, ніж про прибирання. 

А чи маєш ти власні лайфхаки? Ділись у коментарях!

 

Читайте також:

17 Травня / 2022 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *