П’ять мов кохання для гармонії в родині

Кожна з нас хоча б раз, але говорила в серцях собі або подрузі: «Ми немов на різних мовах спілкуємося!». І неважливо, про кого це було – про чоловіка, дітей або батьків. Однозначно про близьких людей, до яких є сильні почуття. Парадокс в тому, що часом дві люблячі одна одну людини не можуть знайти порозуміння, і їх діалоги нагадують розмову сліпого з глухим. Гері Чепмен вважає, що в кожної людини є провідний спосіб висловлювати любов – і кілька доповнюючих. Проблема народжується, коли наша мова кохання відрізняється від тієї, на якій говорять близькі.

Що ж це за п’ять способів, якими ми висловлюємо любов до інших, від чого залежить наша мова і як знайти точки дотику для всіх – розберемося за допомогою книги Чепмена «П’ять мов кохання».

 

П’ять мов кохання: як висловити свої почуття?

Не всі діти впевнені, що батьки будуть їх любити і піклуватися про них, що б не трапилося. У той же час майже всі батьки люблять своїх дітей. Те ж протиріччя трапляється і в стосунках дорослих. Воно виникає через те, що люди не вміють висловити свою любов. Хтось вважає, що їх любов настільки очевидна, що інший не може про неї не знати. Хтось – що досить час від часу говорити: «Я тебе люблю». На жаль, це не доказ.

І дітям, і дорослим важливо, щоб їх хвалили, проводили з ними час, дарували подарунки, допомагали зі справами і торкалися до них. Похвала, якісний час разом, подарунки, допомога і ласка – і є мови любові. Те, якою є наша, залежить від виховання, моделі батьківської сім’ї і особистісних властивостей. Мало кого з нас вчили розуміти і проявляти свої почуття, так що ми освоюємо в кращому випадку одну-дві мови, а діти успадковують те, що бачать. Але чим більше способів вираження любові вони дізнаються від нас, тим легше їм буде знайти спільну мову з друзями, майбутніми партнерами і їх батьками. А ми, навчаючи дітей, розширимо свій діапазон вираження почуттів, зміцнимо стосунки всередині сім’ї, будемо краще розуміти інших і виражати свої почуття так, щоб вони були зрозумілі кожному адресату.

1. Слова підтримки

Час від часу ми сумніваємося в своїх силах або правильності шляху, і слова підтримки від близької людини підбадьорюють нас і надають впевненості. Людям, чия основна мова кохання – похвала, необхідно, щоб партнер не тільки поважав їх і цінував, а й умів сказати про це.

Порада: якщо вам здається, що для чоловіка або дитини похвала – провідна мова, звертайте увагу на те, як вони виражають свою любов до вас, і вчіться. Прислухайтеся до оточення – як подруга сказала приємне своєму чоловікові, що вимовила колега, коли хвалила вас за вдалу ідею, якими словами обмінюються герої у фільмах. Все це може стати основою вашого словника.

 

2. Якісний час разом

Час зараз – мало не найцінніший ресурс. І тому, для кого це основна мова любові, важливо бути разом без відволікаючих чинників – говорити без телефону або журналу в руках, дивитися один на одного, слухати, відчувати, дарувати себе іншому. Мовою часу важливіше вислухати, а не дати раду або вирішити проблему. Тоді партнер відчуває свою значимість і цінність, отримує від вас співчуття і розуміння, відчуває, що його люблять і вірять в нього незалежно від того, що відбувається в житті. І йому легше справлятися з проблемами.

Порада: коли ви говорите з партнером на мові часу, дивіться йому в очі, не відволікайтеся на інші справи, дітей або телефонні дзвінки. Не перебивайте. Краще спостерігайте за партнером, його мімікою, інтонаціями, жестами, це дозволить вам краще відчути його. Якщо мова про дітей – нехай ваша гра, або розмова, або спільне заняття буде тільки вашим. І суботня вечеря в колі сім’ї може стати особливою традицією, коли ви налаштовані тільки один на одного, і нехай весь світ зачекає…

3. Подарунки

Подарунок – зриме втілення любові, він відмінно ілюструє фразу про те, що любити – означає віддавати. Неважливо, чи купите ви подарунок, чи зробите самі, важливіше, щоб в процесі ви думали про те, кому він призначається, хотіли б порадувати і зробити приємне.

Порада: подарунки не повинні бути дорогими (можуть, якщо вам дозволяють фінанси, але це не основне), нехай вони краще розкажуть іншому, що ви думали про нього. Добірка «ваших» пісень для чоловіка або альбом для дитини з посилом «мама завжди поруч» можуть означати для рідних набагато більше, ніж остання модель айфона або дорога лялька.

4. Допомога

Допомагати – значить виражати свою любов в дії, робити щось для іншого. Допомога вимагає сил і часу, але це приємний взаємообмін. Чоловік приносить важкі пакети з супермаркету, ви готуєте вечерю, діти прибирають зі столу. Або ви допомагаєте дитині зробити аплікацію, вона розвішує білизну після прання, чоловік набирає вам ванну перед сном і вкладає дітей спати. Все це покращує обстановку в сім’ї, тому що кожен її член знає – його люблять, йому допомагають, про нього піклуються.

Порада: якщо ваш партнер чіпляється до вас, виглядає постійно роздратованим і є ймовірність, що його мова кохання – це допомога, попросіть подумати, чого б йому хотілося отримати від вас. Списку з 3-5 справ буде достатньо. Швидше за все, там буде щось посильне – варити йому каву з ранку, не залишати туфлі на порозі, прибирати ліжко або вчасно заповнювати квитанції комунальних платежів. Спробуйте виконувати ці прохання, але без очікування чогось натомість. Просто з любові до іншого.

5. Дотик

Людям, що говорять мовою дотиків, важливо торкатися один одного – триматися за руки, обніматися, дивитися кіно, притискаючись до партнера. Вони надають великого значення поцілункам і сексу, і готові поставити під сумнів кохання, якщо не отримують їх. Будь-яка ласка говорить їм про любов, а випадкова грубість може бути сприйнята з образою.

Порада: торкаючись до тіла партнера, прислухайтеся до нього, ставитеся з ніжністю і повагою. Те, що може бути приємно для вас, не обов’язково приємно для іншого. Спостерігайте. Не обмежуйтеся лише прелюдією і сексом. Величезну роль відіграють швидкоплинні дотики протягом дня. Покладіть руку на плече, коли приносите чашку кави, зворушіть волосся, проходячи повз, зробіть масаж в кінці робочого дня – і тоді партнер буде відчувати себе коханим. Дітей (всіх!) варто обіймати, цілувати, брати на руки, грати в різні ігри, пов’язані з дотиками, і робити один одному масаж.

У щоденних турботах іноді непросто знайти час, щоб «поговорити» на тих мовах кохання, на яких говорять ваші домашні. Тому важливо планувати спільне дозвілля – час, який ви проводите разом, підсилюєте почуття потрібності один одному, розказуєте, що хвилює, обнімаєтеся, готуєте разом, жартуєте і смієтеся, щось майструєте…

Мої улюблені джерела ідей для спільного дозвілля:

  1. Книга Джулії Кемерон «Митець є в кожному»
  2. Книга Дмитра Чернишова «Чим зайнятися ввечері з сім’єю на дачі без інтернету»

 

Ми народжуємося, ростемо і освоюємо сотні непростих навичок – від уміння тримати голову до здатності жити самостійно і забезпечувати себе. Навик висловлювати свої почуття можна і потрібно розвивати в будь-якому віці. А, навчаючи цьому дітей, ми допомагаємо їм закласти фундамент міцних і гармонійних стосунків в майбутньому. Спостерігайте, аналізуйте, підбирайте ключики до людей, яких кохаєте, і нехай ваше життя заграє новими відтінками почуттів і емоцій!

15 Травня / 2019 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *