Що таке вітиліго? Причини появи та лікування

Аутоімунні захворювання шкіри – досить неприємне явище, за якого імунна система помилково атакує здорові клітини шкірного покриву. У цій статті мова піде про вітиліго. Ця хвороба зачіпає не тільки фізичний стан людини, а і її емоційне здоров’я, спричиняючи стрес і активне зниження самооцінки.

Що таке вітиліго?

1-Що-таке-вітиліго

Вітиліго є аутоімунним хронічним захворюванням, яке, на жаль, досі мало вивчене. За останніми даними тільки в Україні близько 3% людей страждають на цю хворобу. За наявності вітиліго імунна система людини починає знищувати меланоцити, які відповідають за виділення меланіну. Внаслідок чого через недостатню кількість меланоцитів проявляється депігментація, знебарвлення шкіри й на шкірному покриві починають утворюватися бліді плями.

Instagram_02_Blog

Відповіді на 10 головних запитань про вітиліго

Що це за хвороба, як вона проявляється, через що виникає, як її лікувати? Розібратися в цих та інших питаннях, пов’язаних із даним захворюванням, EVA Blog допоможе фахівчиня із тестування шкіри Гордей Ольга.

Гордей-експерт

Які причини появи вітиліго?

Найпоширенішою причиною появи цього захворювання є стрес, але, крім нього, є й інші чинники, які спричиняють виникнення вітиліго.

2-Що-таке-вітиліго

Оскільки ця хвороба є аутоімунним (не інфекційним) захворюванням шкіри, спровокувати її може наступне:

  • гормональні зміни в підлітків, у жінок під час вагітності або під час менопаузи;
  • сильне тертя від спідньої білизни або спортінвентарю;
  • сонячні опіки;
  • фізичні пошкодження шкіри від контактування з хімічними речовинами.

02 Обличчя-1024х500_09

Також вітиліго може бути генетично успадкованою хворобою.

Які симптоми вітиліго?

3-Що-таке-вітиліго

Зазвичай вітиліго починається з появи на тілі блідих ділянок. Поступово ці плями стають повністю білими. Їхні краї можуть бути як рівними, так і мати нерівні контури. Найчастіше уражені ділянки шкіри виникають на очах, біля рота, на пальцях і зап’ястях, а також на геніталіях. Як правило, вітиліго не спричиняє дискомфорту, крім естетичного.

Чим небезпечна хвороба вітиліго?

4-Що-таке-вітиліго

Основною небезпекою для людей із вітиліго є ультрафіолетове випромінювання. Їм дуже важливо використовувати SPF крем із високим рівнем захисту. Цей доглядовий засіб допомагає блокувати випромінювання від довгохвильових ультрафіолетових променів A (UVA) і короткохвильових випромінювань – В (UVB). Загрози життю ця хвороба не несе, але створює серйозний естетичний і психологічний дискомфорт.

Цікаво на тему: Все про хімічні SPF-фільтри нового покоління

Чи заразне вітиліго?

5-Що-таке-вітиліго

Зараз це дуже поширений міф, що людина з вітиліго може заразити оточуючих. Оскільки хвороба є побічним ефектом збою в роботі імунної системи, цим захворюванням неможливо заразитися від людини абсолютно ніяким способом. Це дуже велика проблема людей, хворих на вітиліго, оскільки є величезний брак інформації в суспільстві про цю хворобу.

Чи існує профілактика вітиліго?

6-Що-таке-вітиліго

Вітиліго може захворіти будь-яка людина, незалежно від віку та статі. Профілактичних заходів має дотримуватися абсолютно кожен, тим паче, що профілактика цього захворювання містить у собі елементарні рекомендації:

  1. Намагатися уникати травмування шкіри.
  2. Мінімізувати використання агресивної побутової хімії та косметичних засобів.
  3. Стежити за здоров’ям імунної системи.
  4. Зменшити кількість стресу. 
  5. Забезпечити правильне харчування з достатнім вмістом корисних речовин.

Ну й звісно ж, відмовитися від шкідливих звичок – це все і є профілактикою вітиліго.

Цікаво на тему: Що таке купероз і як його прибрати в домашніх умовах?

Які бувають форми хвороби вітиліго?

7-Що-таке-вітиліго

Форми вітиліго діагностуються за поширенням плям на шкірному покриві. Генералізований тип захворювання являє собою появу плям у різних місцях на тілі. У більшості випадків вони розвиваються симетрично. Є ще сегментарна форма, тобто ураження одного боку тіла або якоїсь окремої ділянки. Щоб визначити тип захворювання, обов’язково потрібно звернутися до фахівця. Залежно від виду вітиліго, визначають метод лікування, який ефективно допомагатиме в конкретному індивідуальному випадку.

Чи можливо самостійно діагностувати вітиліго, чи це може зробити тільки досвідчений дерматолог?

Поставити діагноз вітиліго може тільки досвідчений лікар дерматолог. Після візуального огляду фахівець застосує ультрафіолетову лампу або дерматоскоп. Сукупність отриманих даних допоможе дерматологу правильно визначити діагноз вітиліго, його тип, а також відрізнити захворювання від інших хвороб шкірного покриву.

Як лікувати вітиліго?

8-Що-таке-вітиліго

Після визначення діагнозу й типу вітиліго можуть призначити препарати, які уповільнюють швидкість втрати пігменту, допомагають меланоцитам відновити або частково повернути колір шкірі. 

Під час лікування вітиліго також застосовується фототерапія – короткі сеанси опромінення шкірного покриву. Такий метод підвищує чутливість клітин, що виробляють меланін, до ультрафіолету. У разі поєднання використання правильних препаратів і фототерапії можна досягти хороших результатів і ремісії. Крім вищевказаних способів, вітиліго іноді лікується лазером, а в деяких випадках потрібне й хірургічне втручання. 

Цікаво на тему: 10 звичок, які дозволяють полюбити своє тіло

Чи можна позбутися вітиліго назавжди?

9-Що-таке-вітиліго

На жаль, повністю вилікувати вітиліго неможливо, проте хронічний патологічний процес можна коригувати та підтримувати, якщо прислухатися і виконувати рекомендації лікаря.

Лікування вітиліго вдома за допомогою народних засобів

10-Що-таке-вітиліго

Шкірний покрив, уражений вітиліго, гіперчутливий. Крім того, що лікування цього захворювання народними засобами не дасть жодного результату, можна ще більше нашкодити шкірі й отримати алергічні реакції або навіть опіки. Гаяти час на недоведене та марне “самолікування” 100% не варто. 

Дуже важливо доносити в маси інформацію про цю хворобу, адже пацієнти з вітиліго є “дивними”, “не такими” для звичайних людей. Їхній психологічний стан безпосередньо залежить від оточуючих. Не тикати пальцями, не ображати – це наш із вами великий внесок у лікування людей із вітиліго.

Читайте також:

24 Вересня / 2024 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті