Як турбота про себе впливає на наш успіх

Чи приділяєш ти собі увагу? Своєму здоров’ю та самопочуттю? Як часто – щодня, чи коли з’являється вільна хвилинка? Ми впевнені, що не потрібно чекати нагоди, щоб попіклуватися про найважливішу людину у нашому житті – себе, адже це ключовий елемент гарного, стабільного психічного та фізичного стану, який допомагає не тільки протистояти щоденним викликам, а й відкриває безліч нових можливостей. 

Власними секретами турботи про себе з EVA Blog поділилась і альпіністка Антоніна Самойлова – перша українка, що тричі зійшла на Еверест та перша українка, що підкорила зв’язку Еверест – Лхоцзе.

Антоніна Самойлова - укр

Як фокус на свої потреби впливає на продуктивність

Коли ми дбаємо про фізичне та психічне здоров’я – збільшується рівень енергії, концентрація та власна ефективність. Наприклад, медитації можуть покращити роботу мозку, а регулярний відпочинок і гарний сон допомагають відновити ресурсність, що своєю чергою позитивно впливає на пам’ять, здатність до креативного мислення та прийняття виважених рішень.

1-Як-турбота-про-себе-впливає-на-наш-успіх

Не менш важливим є й контроль емоційного стану. Зниження рівня стресу і тривоги допомагає покращити настрій і підвищити мотивацію до виконання щоденних завдань. Люди, які регулярно практикують техніки самозаспокоєння, зазвичай краще справляються з викликами та досягають вищих результатів у поставлених перед собою задачах.

Вправи для подолання стресу та тривоги

  1. Глибоке дихання: зосередь увагу на диханні, спробуй повільно та глибоко вдихати через ніс, затримай подих на кілька секунд, а потім повільно видихай повітря через рот. Це допоможе заспокоїти нервову систему та знизити рівень стресу.
  2. Медитація: проведи всього кілька хвилин у тиші, зосередь увагу на своєму диханні або на певному приємному моменті життя. Медитація допомагає знизити тривогу та покращує зосередженість.
  3. Фізична активність: зроби коротку зарядку, наприклад, стрибки на місці, присідання або просто трошки прогуляйся навколо дому чи офісу. Фізичне навантаження допомагає вивільнити ендорфіни – природні антидепресанти.

2-Як-турбота-про-себе-впливає-на-наш-успіх

Слід пам’ятати, що кожна людина є унікальною, тому варто експериментувати з різними методами подолання напруження та знаходити той, який найкраще підходить саме тобі.

Цікаво на тему: Психосоматика: як стрес призводить до хвороб

Якою може бути турбота про себе?

Емоційна

Вона допомагає задовольнити емоційні та духовні потреби й подолати негативні почуття, такі як гнів, смуток або тривога.

3-Як-турбота-про-себе-впливає-на-наш-успіх

Також важливо враховувати, що на наше самопочуття впливає не тільки те, як саме ми виражаємо емоції, але і які. Дослідження науковців зі Стенфорду виявило, що вираження подяки не лише покращує наше самопочуття, але й позитивно впливає на фізичні показники. Люди, які систематично практикують вдячність, менше страждають на серцеві захворювання та рідше стикаються з іншими проблемами зі здоров’ям, які пов’язані зі стресом. Таким чином, кожне «дякую» стає не лише актом ввічливості, але й джерелом нашого здоров’я.

Цікаво на тему: Як книги допомагають у лікуванні психічних розладів

Фізична

Регулярна фізична активність дарує безліч переваг. Дослідники з Університету Каліфорнії в Сан-Франциско з’ясували, що навіть короткі перерви по 5-10 хвилин під час сидячої роботи, наприклад, кожні 30-40 хвилин, можуть суттєво покращити кровообіг та знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

4-Як-турбота-про-себе-впливає-на-наш-успіх

Антоніна Самойлова, амбасадорка нашої кампанії «Крокуй назустріч собі» стверджує, що фізична активність особливо цінна тим, що виховує дисципліну, тренує силу волі, дарує можливість бачити власний прогрес та досягати обраної мети.

«Мінімальна фізична активність має бути у житті кожної людини – це про повагу до свого тіла, яке потім скаже «дякую», бо буде у тонусі і здоровим. Якщо ви раніше не займалися спортом, щоб в організму не було шоку та стресу, треба починати з малого і потроху збільшувати навантаження  відносно свого стану. Крім того, одразу треба обрати те, що подобається саме тобі – не може щось принести гарний результат, якщо це не відгукується. Біг, танці, йога, пілатес, тренування у залі – кожна може знайти заняття до смаку, головне дослухатися до себе. І треба завжди пам’ятати, що фізична активність покращує не тільки фізичний, але й емоційний стан – всі ми знаємо, що у цей момент вивільняються ендорфіни. І навіть якщо спочатку не було бажання чи наснаги починати заняття, чи тренування, опісля розумієш, що не тільки кожен м’яз тіла прокачався, але і покращився настрій».

5-Як-турбота-про-себе-впливає-на-наш-успіх

Цікаво на тему: Шкода від пробіжки: правда чи міф

Альпіністка також радить не забувати та про прогулянки на свіжому повітрі – це може бути парк біля дому, ботанічний сад, або невеличка експедиція у гори на вихідні. За словами Антоніни, гори є чудовим терапевтом – під час сходження ти можеш задавати собі багато питань і чесно відповідати на них, у цей момент ти знаходишся сама з собою та природою у гармонії.

«Ми, альпіністи, завжди кажемо, що ми підкорюємо не гори, а самих себе. Це означає виховання власної сили волі та щохвилини доводити, що ти можеш більше, ніж думаєш. Гори вчать, що труднощі можна і треба долати. Вершина – це кульмінація усіх твоїх зусиль, але шлях до неї – не менш важливий».

6-Як-турбота-про-себе-впливає-на-наш-успіх

Поряд з фізичною активністю стоїть здорове харчування – при забезпеченні організму всіма необхідними поживними речовинами, ми почуваємося сповненими енергії. Наприклад, багаті на антиоксиданти овочі та фрукти сприяють зміцненню імунної системи, а риба, яка містить Омега-3 жирні кислоти, корисна для здоров’я серця і мозку.

Цікаво на тему: 25 смачних та корисних рецептів смузі

Ще одним важливим аспектом здоров’я є сон – період, коли наш мозок активно працює над обробкою важливої інформації та формуванням нових навичок. До того ж коли ми спимо мозок виконує процеси консолідації пам’яті, тобто перенесення короткочасних спогадів у довготривалу пам’ять, що важливо для навчання та засвоєння нової інформації. Крім того, він має величезний вплив на наш емоційний стан. Брак сну може призвести до погіршення настрою, збільшення рівня стресу та навіть розвитку депресії.

Не забувай і про щоденні ритуали догляду за тілом, адже це не тільки про гігієну. Процес догляду за собою – це прояв піклування й любові до себе, це ваш особистий час для релаксу.

Ментальна

Для підтримки ментального здоров’я важливо регулярно відпочивати та робити справи, які стимулюють мозок. Наприклад, читання книг, вивчення нових мов, опанування новими навичками або розв’язання головоломок можуть покращити когнітивні функції та сприяти ментальному відпочинку.

7-Як-турбота-про-себе-впливає-на-наш-успіх

Як створили правильний план турботи про себе:

  1. Контролюйте свої щоденні справи: склади список речей, які є важливими для тебе  у повсякденному житті, наприклад, робота, навчання, сімейні обов’язки тощо.
  2. Визначте фактори стресу: проаналізуйте, що саме викликає у тебе стрес та як ти можеш з ним впоратися.
  3. Створіть власну приємну рутину: поміркуйте, що саме робить тебе щасливою та допомагає почувати себе краще, наприклад,  улюблені хобі, час з друзями, сім’єю тощо.8-Як-турбота-про-себе-впливає-на-наш-успіх
  4. Сплануйте виклик: створи план дій, щоб вирішити ті аспекти життя, яким ти приділяєш недостатньо уваги.
  5. Робіть все поступово: починай з невеликих змін, які ти можеш впровадити поступово, не берись за все одразу.
  6. Плануйте час для себе: зроби догляд за собою пріоритетом і забронюй час у своєму щоденному розкладі для відпочинку та самопідтримки.
  7. Встановлюйте межі: навчись відмовлятися від речей, які не роблять тебе щасливою. Це може бути складно, але допоможе зберегти твій час та енергію для важливіших справ.

Цікаво на тему: 9 книг, які допоможуть краще пізнати себе

Чи можливо дотримуватися балансу між особистим життям і роботою?

9-Як-турбота-про-себе-впливає-на-наш-успіх

Розподіл енергії, мотивації, часу та сили волі між роботою, особистим життям та турботою про інших є викликом, особливо зараз, коли українці щодня переживають виклики повномасштабної війни. Крім того, ця задача стає ще складнішою, коли люди працюють з дому і мають постійний доступ до роботи через комп’ютер або мобільний телефон. Робочий день може розпочинатися з будь-якого місця, і замість типових восьми годин, вони можуть працювати навіть дванадцять. Часом це обумовлено власними амбіціями, бажанням кар’єрного зростання або фінансовими причинами. Саме тому необхідно навчитися дотримуватися цього балансу.

Важливо чітко визначити час для роботи та відпочинку, встановити межі та пріоритети, щоб забезпечити гармонію між професійними зобов’язаннями та особистими. Наукові дослідження показали, що,  люди, які знаходять баланс між роботою та особистим життям, мають вищий рівень задоволення від життя та ефективніше справляються з робочими завданнями.

Читайте також:

31 Травня / 2024 Дозвілля

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Прекрасна стаття 🙌🏻🌺А,Антоніна неймовірна жінка 🥰нехай їй підкорюється будь-які вершини 🙌🏻І кожна з нас досягає своїх вершин 🥰🌺