Ну, ось що можна розповісти про вибір каструль? Об’єм, форма, гарні візерунки на стінках посуду… Ні, сьогодні я підготувала для тебе гайд із практичними порадами, вивчивши які ти станеш експертом у каструльному питанні. На тебе чекає багато цікавих і маловідомих фактів, а також основні правила вибору цього посуду.
Чесно кажучи, тут і розповідати особливо нічого. Тому давай швиденько пробіжимося по ключових моментах і перейдемо до більш цікавих речей.
Емальовані каструлі
Свого часу вони були просто найкращими для домашнього використання, та й зараз досить популярні з двох причин:
З метою економії можна сміливо розглядати до покупки, в інших випадках у них якихось видатних якостей немає:
Загалом, якщо ти збираєшся оновити посуд, то емаль розглядати не варто. Хіба що у випадку вкрай обмеженого бюджету.
Алюмінієві каструлі
І тут нас із тобою зустрічає величезний знак питання перед фразою, а для чого вони і власне навіщо? Я довго думала, де б могла застосувати каструлю з чистого алюмінію на своїй кухні… Виварювання одягу, стерилізація банок, зберігання в ній пластикових кришок для банок. Можливо, ти знаєш більш практичне застосування цього “дива”, буду рада, якщо поділишся в коментарях.
Інша справа – це алюмінієві каструлі з антипригарним покриттям. Чесно, є відчуття, що скоро з’являться ложки та виделки з антипригарним покриттям. Але попри мій скепсис з приводу такого рішення, воно має чималий попит. Реклама робить свою справу. Але для чого в каструлі антипригарне покриття? Щоб до неї не пригорів суп? Загалом ідея зрозуміла, але практичність нульова. Якщо є зайві гроші, то можна й прикупити. Тільки не забудь також додати у кошик при замовленні пластикову ложку, лопатку, половник, шумівку тощо. Адже антипригарний шар не любить метал.
Цікаво на тему: 8 порад, як вибрати ідеальну сковороду
Чавунні каструлі
Важкі, дорогі, потребують особливого догляду. Про них я тобі більш детально розповім трохи пізніше. Але загалом такий посуд часто купують для того, щоб була можливість використовувати його в духовці, і сюди ж одразу можна віднести й керамічні каструлі. Я думаю, для цих цілей куди раціональніше використовувати скляні або керамічні форми для запікання, горщики та інші ємності. Сам по собі чавун – це дуже крута річ для приготування смачнющих страв. Але реалізація у вигляді каструлі… Якщо ти на 100% розумієш, навіщо тобі такий посуд, то однозначно купуй.
Є вироби в класичному виконанні (чистий чавун), а є з додатковим емальованим покриттям. Попри те, що я на початку не особливо схвально описала емаль, у цьому конкретному випадку готувати набагато простіше та приємніше буде в другій каструлі.
Каструлі з нержавіючої сталі
Це ТОП. Кращим за каструлю з нержавійки може бути тільки набір каструль з нержавійки. У ній можна готувати все що завгодно та як завгодно: тушкувати, варити, смажити, томити. Без перебільшень, кращого посуду для повсякденного використання просто не існує. Максимально простий догляд, зносостійкість і довговічність вище всяких похвал. На запитання, яка каструля ідеальна, я тобі з упевненістю можу сказати – з нержавіючої сталі.
З цим розібралися і тепер переходимо до більш делікатних питань.
Цікаво на тему: Як вибрати ідеальні ножі для кухні
Зараз напевно тільки серед емальованих і чавунних моделей можна зустріти варіанти без такого дна. Що воно з себе представляє? Пресовані металеві пластини – сталеві, мідні, алюмінієві, з нержавіючої сталі тощо. Навіщо воно треба? Щоб зробити будь-який посуд придатним для використання на індукції, а також для поліпшення теплопровідності та терморегуляції. Товщина дна визначає температуру, яка буде на поверхні в момент приготування їжі, час збереження тепла тощо. Тобі потрібно знати лише одне – чим дно товще, тим краще. У цьому випадку 1 см – прекрасний показник.
Більшість недорогих каструль має капсульне дно 0.5-0.6 см. У зовсім бюджетних варіантах зустрічається 0.3-0.4 см. Однак виробники часто заявляють про неймовірну багатошаровість, швидке нагрівання, бездоганну теплоємність дна в їхньому посуді та вказують у характеристиках товщину 15, 20 і навіть 25 мм. Тримай лайфхак, як визначити РЕАЛЬНУ товщину капсульного дна:
Наприклад, у тебе вийшло: дно – 2.5 см, зовнішня висота – 13.5 см, внутрішня – 13 см. Математика нескладна й ми з тобою спостерігаємо реальну товщину дна в 0.5 см, а не маркетингові 25 мм. Загалом, якщо чесна товщина капсули перебуває в діапазоні 0.7-1.1 см, це чудова каструля.
Цікаво на тему: ТОП-5 помічників на сучасній кухні
Досі існують продавці-консультанти, які в магазині прикладають магніт до дна посуду й кажуть: “Бачите, як добре магнітиться? Значить для індукційної плити підходить ідеально!”. Зараз я тебе навчу, як змусити таких продавців трохи втратити дар мови, оскільки більшість із них просто не знають і не розуміють, що дійсно визначає якісне нагрівання посуду (у цьому випадку каструлі) на індукції.
Ти напевно бачила спеціальний значок у вигляді спіралі або напис “induction” на сковорідках, каструлях тощо. Він означає, що посуд підходить для використання на індукційних плитах. Дно в таких виробах має феромагнітні властивості (магнітиться). Запам’ятай одну просту річ – якщо магніт “приклеюється” до дна посуду, то він підходить для індукції. Але це зовсім не означає, що така каструля буде ДОБРЕ працювати на індукції. Складно? Зараз поясню по пунктах.
Ми вище вже розібрали цей параметр, але я хочу тобі простою мовою пояснити, наскільки він особливо важливий у питанні індукції. На таких варильних поверхнях нагрівання відбувається рівномірно по всій площі посуду, і ось уяви, що ти поставила варити рис у каструлі з дном 0.5 мм і 1 см. Приготування відбувається на низьких температурах, проте в першому випадку рис буде активно кипіти й вирувати, а в другому – плавно готуватися.
Обидві каструлі відмінно магнітяться, але одна з них набагато краще себе проявляє при низькотемпературному приготуванні страв.
Про цей момент виробники воліють замовчувати й навіть гугл дуже неохоче шукає цю інформацію. Тож, лови невеликий ексклюзивчик від Eva Blog.
Для газових плит цей параметр не має жодного значення, тому що основне джерело нагріву (полум’я) розташоване в центрі й температура від нього далі розходиться по площі. У випадку з індукцією все зовсім інакше. Щоб твій посуд швидко й головне рівномірно прогрівався, його дно має бути гладким і рівним. Показую як це виглядає:
Дискове дно
З назви зрозуміло, що в капсулі вбудований цільний диск. Простіше кажучи, таке дно має однакові феромагнітні властивості в будь-якій точці. А значить і приймає температуру від індукційної конфорки рівномірно по всій площі. На практиці найпростіше спостерігати цей ефект під час закипання води – бульбашки починають з’являтися на всій поверхні одночасно, а не в певній частині каструлі.
Променеве дно
У цьому разі замість диска за магнітні властивості відповідають промені, вбудовані в капсулу. Вони можуть бути у вигляді тонких смуг по колу дна або мати формат, як на картинці нижче. Суть у тому, що за жодних обставин ідеально рівномірного розігріву на індукції тут бути не може. Чому? Тому, що феромагнітні властивості по площі дна не однакові. Це чітко помітно, коли ти, наприклад, ставиш каструлю з водою на плиту, щоб зварити улюблені пельмені. Вона починає закипати з якогось одного боку, а не рівномірно по площі.
Для індукційних плит дискове дно завжди краще за променеве. Усі ці візерунки на дні дуже цікаві й навіть симпатичні, але на індукційній поверхні вони не більше, ніж зайва “кривизна”, що заважає рівномірному нагріванню. Ти запитаєш, а чому тоді у дорогих якісних каструль часто застосовується променева технологія? Тому що:
Я думаю, якщо якийсь виробник заради маркетингу випустить набір тих самих каструль під гаслом “Induction Only”, то дно в них буде 100% ідеально рівне. А все, про що я тобі розповіла вище, подасться як переваги цього набору.🤭
Звичайно! “Рівномірний прогрів, тривале збереження тепла, неймовірно смачна їжа, простота приготування…”. Тобі дуже пощастило, адже я не продаю тобі цю каструлю, а розповідаю про плюси та мінуси. Тож ось тобі список із недоліків симбіозу чавун + індукція:
Якщо ти все ж хочеш собі прикупити каструлю з чавуну й без проблем кашоварити на індукційній поверхні, то бери каструлю з тонким феромагнітним (капсульним) дном. Це гарантія того, що ти не зіткнешся з усіма “сюрпризами”, описаними в трьох вищевказаних пунктах.
Цікаво на тему: Як вибрати мультипіч?
Почнемо з кришки. Перед нами два варіанти – це скло й метал. Якщо ми говоримо про емальовані різновиди, то, по суті, в них той самий недолік, що й в склі: полягає він у крихкості виробу. Емаль схильна до сколів, а скло саме по собі передбачає обережне поводження. Так-так, я в курсі, що у тебе такі кришки вже 20 років і все з ними добре 😉 Але ми зараз обираємо найкраще з найкращого і в цьому контексті нержавіюча кришка – беззаперечний лідер. Впустила, вдарила, подряпала – вона виконуватиме свою функцію на 100% і після не таких знущань.
З приводу улюбленого багатьма аргументу, що через скляну кришку видно, що відбувається всередині каструлі, на якому етапі приготування тощо. Я, чесно кажучи, не знаю, що вони там усі бачать під запітнілим склом. Мені, наприклад, потрібно в будь-якому разі підняти кришку, щоб оцінити продукт, що готується. І якщо це єдина “перевага” скла, то вибір очевидний – дайте дві кришки з нержавійки.
А ось із ручками все набагато цікавіше. Давай розповім, які бувають і в який бік краще дивитися під час вибору:
Ну, й раджу трохи переплатити та взяти каструлю з прогумованими ручками. Так, можна просто користуватися тканинними прихватками, але можливість перенести гарячу каструлю з ледве теплими ручками з плити без допоміжних засобів все ж зайвою не буде.
Сподіваюся, ці поради допоможуть тобі вибрати хорошу каструлю. Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою та корисною.
Читай також:
Ім'я користувача: | |
---|---|
Номер картки лояльності: | |
Бонусів на рахунку: | |
Кешбек-бонусів на рахунку: |
Коментарі покищо відсутні