Погодьтеся, що домашні заготівлі – це завжди чудове рішення. Ви будь-якої миті можете дістати баночку ніжних помідорчиків або хрумких огірків і доповнити ними улюблену страву. Але крім овочів, фруктів, ягід і грибів ви також можете заготовити смачні м’ясні консерви. У нашій статті ми розповімо, як зробити тушонку на зиму вдома і поділимося трьома простими покроковими рецептами.
З тушонкою можна приготувати смачні супи, каші, макарони або пироги. Також натуральне консервоване м’ясо подають до столу як самостійну страву. Своїми руками тушонка робиться дуже просто: для цього знадобиться свіжий шматочок вашого улюбленого м’яса, трохи жиру і стерилізовані банки.
Цікаво дізнатись: Як підвищити рівень гемоглобіну за допомогою харчування
Найчастіше консервують яловичину, свинину, курятину чи баранину. Рідше тушонку роблять із кролика, лося і бобра, адже такі заготовки більше на любителя.
Для приготування тушонки краще підходить свіже або охолоджене філе, тому що заморожене сильно поступається їм у смакових якостях.
Урізноманітнити і підкреслити особливість смаку різних видів м’яса допоможуть спеції. До яловичини чудово підходить чорний і запашний перець, бадьян і лавровий лист. Свинина краще поєднується з пряними ароматами кориці і коріандру. Бараніну ідеально доповнять плоди ялівцю і зіра.
Існує кілька способів приготування м’ясного делікатесу у чистому вигляді:
Щоб закрити в банках повноцінне блюдо, додайте до м’яса улюблену кашу: рис, гречку або перловку.
Наведемо основні рекомендації, які вам неодмінно знадобляться:
Банки до 1 літра стерилізуються над парою щонайменше 10-15 хвилин. У духовій або мікрохвильовій печі достатньо 10 хвилин.
Щоб не зіпсувати заготовки, пам’ятайте:
Правильний вибір вирізки і якісна стерилізація дозволить зберігати консервацію від 2 до 5 років. Як довго зберігати продукти, ви дізнаєтесь у нашій статті за посиланням.
Часто тушонку готують у автоклаві. Це спеціальний пристрій, який є далеко не в кожного. Тому розглянемо найпростіші та найдоступніші способи:
1. Мультиварка
Тут взагалі все легко: виберіть режим “гасіння” або “томління”, завантажте м’ясо, необхідні інгредієнти і дочекайтеся готовності.
2. Духова піч
Попередньо закатавши продукти в банки, помістіть їх у прохолодної духовки (у гарячій банки лопнуть), поступово піднімайте температуру 180 °, а потім опускайте до 150 ° і готуйте 3 години.
3. Водяна баня
На дно великої каструлі застеліть рушник або марлеву тканину, складену у 3 рази. Це захистить від пригорання. Поставте зверху банку і додайте прохолодної води. Рівень води у каструлі підтримуйте трохи більше 1 см до шийки банки. У ході википання обережно доливайте воду у каструлю, щоб не тріснуло скло. Готуйте тушонку протягом 5-7 годин.
У кожному із трьох рецептів інгредієнти розраховані приблизно на 1 літрову банку м’ясних консервів. Тому вам буде неважко розрахувати необхідну кількість продуктів для ваших власних заготовок.
Інгредієнти:
Приготування:
1. Курку вимийте, наріжте зручними шматочками, складіть у глибоку ємність, додайте сіль, перець і перемішайте.
2. У заздалегідь простерилізовану банку на денце складіть лавровий лист, запашний перець, цибулю, нарізану кільцями.
3. Зверху заповніть банку м’ясом, утрамбуйте, залишаючи 3 см вільного місця до шийки і закатайте кришкою.
4. Дно об’ємної каструлі застеліть товстим рушником, зверху розмістіть банку, залийте ємність водою таким чином, щоб вона не переливалась через шийку.
5. Дочекайтеся закипання і гасіть протягом 6-7 годин.
6. Після приберіть каструлю і дайте банку охолонути.
Інгредієнти:
Приготування:
1. Промийте м’ясо під напором води, наріжте кубиками по 2,5 см, заправьте сіллю та перцем, перемішайте.
2. Розкладіть свинину по стерилізованих банках шарами, перекладаючи лавровим листом, утрамбуйте, залишивши зазор 5 см до шийки. Закрийте кришкою, туго не затягуючи.
3. Посипте лист великою сіллю, щоб створити прошарок під банками, і поставте його на нижній ярус духовки.
4. Піднімайте температуру 180 °, залиште на 1 годину, потім опускайте до 150 ° і готуйте 3-3,5 години.
5. На невеликому вогні розтопіть 0,5 кг сала, обережно висуньте деко, прочиніть кришки і додайте жир у банки, не доходячи 2 см до шийки. Загасіть ще 30 хвилин.
6. Закатайте кришки на гарячих банках, переверніть їх догори дном, укутайте в ковдру і дочекайтеся, поки консерви охолонуть.
Інгредієнти:
Приготування:
1. Вимите і нарізане на шматочки середнього розміру філе телятини замаринуйте на 40 хвилин у спеціях і солі.
2. Після цього наповніть чашу мультиварки м’ясом і встановіть режим “Гасіння” на 3,5 години.
Додавати воду при цьому не потрібно, тому що яловичина виділить необхідну кількість рідини.
3. Простерилізуйте банки, розкладіть готову тушонку, закатайте кришками і відправте остигати.
Домашня тушонка ідеально доповнить рагу, картоплю, наваристий супчик і безліч інших смачних, поживних страв. Але про це ми поговоримо іншим разом. Бажаємо вам приємного апетиту!
Читайте також:
Ім'я користувача: | |
---|---|
Номер картки лояльності: | |
Бонусів на рахунку: | |
Кешбек-бонусів на рахунку: |
Дуже дякую за рецепти!Ваші поради вчасні та корисні.Навіть не очікувала від”Єви” такого сюрпризу!
Дякую за рецепти та корисні поради❤ Зберегла собі