Чому сливовий пиріг викликав «бунт» серед читачів The New York Times?

Щорічна поява рецепта сливового пирога на сторінках газети повідомляла її читачам про те, що настала осінь, прилавки наповнилися стиглими сливами, а значить, пора готувати улюблений десерт. Цей пиріг став особливим осіннім ритуалом, який об’єднував сім’ї на кухнях по всій Америці.

Але в 1989 році редактори вирішили, що рецепт повторюється занадто часто, і оголосили, що друкують його востаннє. Вони навіть опублікували його великим шрифтом і обвели пунктирною лінією, щоб читачі могли його вирізати та зберегти. Однак реакція виявилася бурхливою і непередбачуваною: газету буквально завалило листами обурених читачів, які вимагали повернути улюблену традицію.
Один з читачів написав: «Поява цього рецепта, як і сам пиріг, має гірко-солодкий присмак. Це говорить про те, що літо минає і настає осінь. Не будьте такими буркотливими!» В результаті газета капітулювала і пообіцяла, що рецепт, як і раніше, буде публікуватися щороку. Ось така вийшла цікава історія.
Цікаво на тему: 9 смачних десертів із сезонних ягід
У чому секрет популярності?

Секрет його успіху очевидний: всього кілька базових інгредієнтів і простий процес приготування перетворюються на чудовий осінній пиріг. В його основі — ніжний бісквіт, в якому потопають соковиті, стиглі сливи. Додай до цього аромат кориці, і у тебе вийде ідеальний сезонний десерт, з яким легко впорається навіть кулінар-початківець.
Корисні поради з приготування

Тут ти не знайдеш жодних складних лайфхаків, тому що цей пиріг дійсно дуже простий у приготуванні. Проте ось кілька важливих порад, які допоможуть досягти ідеального результату:
- Правильні сливи. Рекомендую використовувати щільні й не надто водянисті сливи сорту Угорка. Вони відмінно зберігають форму при випіканні та дають приємну кислинку. Але якщо ти готуєш не в сезон, то можеш додати заморожені сливи.
- Вершкове масло. Обов’язково використовуй розм’якшене масло кімнатної температури. Це ключовий момент для отримання ніжної й пишної консистенції основи.
- Скільки цукру? В оригінальному рецепті 1983 року було 1 склянка цукру. Пізніше Меріан Беррос зменшила його до ¾ склянки. Сама вирішуй, скільки цукру додати, враховуючи солодкість слив і особисті уподобання.

- Борошно. У рецепті вказано небілене борошно. Воно містить більше поживних речовин і має трохи більш насичений смак, ніж звичайне борошно вищого сорту. Але якщо у тебе його немає, не переживай — звичайне борошно теж підійде.
- Посуд. Тут найкраще підійде роз’ємна форма для випічки діаметром 20–25 см, яка не зіпсує форму пирога, коли будеш його виймати.
- Випікання і перевірка готовності. Щоб пиріг пропікся рівномірно, заздалегідь розігрій духовку до потрібної температури — 175°C. Час випікання зазвичай становить близько години, але може відрізнятися залежно від особливостей твоєї духовки. Пиріг буде готовий, коли його верх стане золотисто-коричневим. Також встроми зубочистку в центр пирога (але не в сливу!) — вона повинна бути чистою і сухою.
Цікаво на тему: ТОП-3 рецепти яблучних пирогів
Рецепт сливового пирога з The New York Times

Щоб отримати оригінальний рецепт, мені довелося зареєструватися на сайті The New York Times. 😕 Тобі так морочитися не потрібно, тому що ось він, на EVA Blog, і ти можеш зручно зберегти його собі в закладки. 💚🧡
У твоєму розпорядженні повинні бути такі інгредієнти:
- ¾–1 склянка цукру;
- 113 г розм’якшеного вершкового масла;
- 1 склянка просіяного небіленого борошна (пам’ятай, що можна замінити звичайним);
- 1 ч. л розпушувача;
- 2 яйця;
- 12 стиглих слив (але не м’яких);
- щіпка солі (за бажанням);
- додатково: цукор, лимонний сік і мелена кориця для посипання.

Коли всі складники пирога зібрані та підготовлені, можеш переходити до приготування:
Почни з того, що постав духовку розігріватися до 175°C. Це рекомендована температура, при якій випічка не повинна пересушитися або пригоріти.
Тим часом промий сливи під проточною водою, насухо витри паперовим рушником. Сливи повинні бути стиглими, але не перестиглими, тобто твердими та цілими. Акуратно розламай кожну на дві половинки й вийми кісточки. У тебе повинно вийти 24 рівні половинки — це ідеальна кількість слив на вказані інгредієнти.

У глибокій мисці з’єднай розм’якшене масло і цукор, і збий їх до однорідного кремового стану. Почни додавати борошно, розпушувач, сіль і яйця, потім все добре перемішай.
Форму змасти шматочком масла і присип борошном або застели дно пергаментним папером, як тобі зручніше. Далі виклади туди тісто і рівномірно розподіли його кондитерською лопаткою.
Цікаво на тему: Синабон: простий рецепт знаменитих булочок із корицею як у кафе
Тепер акуратно розклади половинки слив на тісто, зрізом вниз. Зверху посип сливи цукром, збризни лимонним соком (не перестарайся, якщо сливи недостатньо солодкі) і додай дрібку кориці. Нарешті, відправ свою заготівлю в духовку.
Як зазначено в порадах з приготування, випікай десерт приблизно годину. Не відкривай духовку занадто часто, щоб пиріг краще піднявся. Перевіряй готовність зубочисткою ближче до завершення випікання, але не потрапляй в сливу, інакше та може пустити зайвий сік і тісто стане більш вологим.

Перед подачею пиріг слід трохи остудити. Він виходить неймовірно смачним сам по собі, але якщо додати до шматочка ванільне морозиво або збиті вершки, то він стане ще кращим! Насолоджуйся. 😋
Нехай культовий пиріг зі сливами з The New York Times стане для тебе однією з найприємніших осінніх традицій і перетвориться на символ затишних сімейних вечорів. 🍂 А чи є у твоїй родині рецепт із подібною історією, який передається з покоління в покоління? Розкажи про це в коментарях. 😉























Також спробувала рецепт. Дуже смачно вийшло! Дякую автору. Цукру брала 0,5 стакана плюс трошки зверху присипала сливи – ідеально.
Приготувався повністю за 30 хв. Температура випікання була 165-170° С.
Дуже смачний пиріг.
Рекомендую 3/4 склянки цукру. Вийшов занадто солодким з 1 повною склянкою.
Час випікання зайняв 30 хв до повної готовності при температурі 175’с