Вечір грецької кухні: готуємо тіропіту, мусаку та кураб’єдес

За цими екзотичними для нашого сприйняття назвами ховаються смачні традиційні страви грецької кухні. Пропонуємо тобі здійснити гастрономічну подорож до Балканського півострова і дізнатися більше про Елладу та її прості популярні рецепти.

1-Вечір-грецької-кухні

Цікаво на тему: Вечір японської кухні: готуємо рамен, гьодза та бісквіт із TikTok

Сирна тіропіта з тістом філо

Цей простий сирний пиріг готується дуже легко, адже в ньому використовується вже готове тісто. А значить, що це ідеальний рецепт, коли ти втомилася і не хочеться проводити багато часу на кухні.

2-Вечір-грецької-кухні

Інгредієнти:

  • сир фета – 100 г;
  • сир твердий – 200 г;
  • сир дор-блю (із пліснявою) – 100 г;
  • молоко – 200 мл;
  • яйця – 4 шт.;
  • тісто філо – 300 г;
  • вершкове масло – 10 г (для змащування форми);
  • сушений орегано – 1,5-2 ч.л.;
  • сіль, перець — до смаку.

Цікаво на тему: Вечір мексиканської кухні: готуємо енчіладас, начос і флан на десерт

3-Вечір-грецької-кухні

Приготування:

  1. Перш ніж розпочнемо приготування, обов’язково розморозь тісто — воно має бути м’яким. Ну, і щоб не гаяти часу, поки будеш готувати інгредієнти, увімкни духовку нагріватися до 180°C.
  2. Змащуємо форму маслом. Тістом покриваємо всю площу форми так, щоб воно «звисало» з усіх боків. Для цього складаємо кілька листів філо з напуском і формуємо один великий «пласт» – у нього ми потім будемо загортати начинку. Тіста може знадобитися більше — його витрата залежить від розміру форми.
  3. Подрібнюємо весь сир за допомогою терки та викладаємо на дно нашої форми, покритої тістом. Посипаємо орегано — улюбленою пряністю Греції.
  4. Готуємо заливку. Змішай яйця і молоко з дрібкою солі та перцю в окремій ємності та перемішай за допомогою виделки до більш однорідної консистенції. Залиш трохи заливки для змащування верху тіста, а все інше влий зверху на сир.
  5. Поклади поверх начинки кілька аркушів філо, щоб вони покрили її, а бортики, які залишилися від «основи», загорни на них, щоб сир із заливкою опинилися в «коконі» з тіста. Змасти зверху залишком яєчно-молочної суміші, зроби кілька надрізів на тісті та відправляй у духовку на 35-40 хвилин.

Ситна мусака з овочами

Рецепт традиційної овочевої запіканки родом із Греції стане чудовим варіантом для ситної вечері на всю родину. Готується вона дещо довше, ніж тіропіта, але результат буде просто пальчики оближеш! Повір — від добавки не відмовиться ніхто. 😉

4-Вечір-грецької-кухні

Інгредієнти:

  • картопля – 3 шт.;
  • баклажан – 1 шт.;
  • кабачок або цукіні – 1 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • фарш (краще свинячо-яловичий) – 500 г;
  • томатна паста – 1 ст.л;
  • твердий сир – 70 г;
  • борошно – 50 г;
  • вершкове масло – 50 г;
  • молоко – 500 мл;
  • сіль, перець, мускатний горіх (для соусу) – до смаку.

Цікаво на тему: Вечір італійської кухні: готуємо пасту, лазанью та тирамісу

5-Вечір-грецької-кухні

Приготування:

  • Почнемо з соусу бешамель. У сотейнику обсмажуємо борошно на вершковому маслі до золотистого кольору, потім, розмішуючи вінчиком, щоб не було грудок, вливаємо молоко. Додаємо сіль, перець і мускатний горіх і варимо до загустіння, продовжуючи помішувати. Консистенція соусу має бути, як не дуже густа сметана.
  • Чистимо картоплю і разом із кабачком та баклажаном нарізаємо тонкими кільцями. Перекладаємо овочі на дно форми для запікання, трохи солимо і заливаємо половиною соусу.
  • На сковороді обсмажуємо цибулю з фаршем. Додаємо нарізані кубиком помідори, томатну пасту, сіль і перець, тушкуємо хвилин 10-15.
  • Потім викладаємо фарш на овочі та заливаємо соусом, що залишився. Зверху додаємо натертий сир і відправляємо в розігріту до 180°C духовку на пів години. Смачного!

Мигдальне печиво кураб’єдес

Цей смачний десерт у Греції є обов’язковим атрибутом різдвяних свят. Однак сьогодні його подають абсолютно в будь-яку пору року, тому що печиво просто приголомшливе і дуже сподобається любителям мигдалю. Варіантів його приготування існує маса (з ваніллю, какао і навіть з додаванням коньяку), але ми поділимося з тобою класичним рецептом, який ти вже зможеш «модернізувати» на свій смак.

6-Вечір-грецької-кухні

Інгредієнти:

  • мигдаль – 250 г;
  • борошно (пшеничне) – 300 г;
  • розпушувач – 15 г;
  • вершкове масло – 200 г;
  • яйце (жовток) – 1 шт.;
  • ванілін або ванільний цукор – 1-2 пакетики;
  • цукрова пудра – 1 склянка.

Цікаво на тему: Вечір китайської кухні: апельсинова курка, баоцзи та кокосовий пудинг

7-Вечір-грецької-кухні

Приготування:

  1. Із 250 г мигдалю відкладаємо близько 30 г і залишаємо їх цілими, а решту подрібнюємо за допомогою ножа, качалки або електричного чопера. Горіхи не повинні перетворитися на «пил» – буде смачніше, якщо шматочки будуть трохи більшими.
  2. Розм’якшене (не топлене) масло збиваємо з половиною цукрової пудри за допомогою міксера. Коли маса стане білою і пухнастою, додаємо яєчний жовток і збиваємо ще кілька хвилин.
  3. В окремій ємності з’єднуємо всі сухі інгредієнти — борошно, розпушувач, ванілін і подрібнені горіхи. Змішуємо яєчно-масляну масу з сухими продуктами та вимішуємо еластичне тісто.
  4. Катаємо тісто в кульку і вкладаємо всередині цілий мигдаль (пам’ятаєш, ми спочатку відкладали трохи?). Викладаємо на застелене пергаментом деко і випікаємо при 170°C близько 20 хвилин.
  5. Фінальний штрих — після охолодження печиво обвалюємо в цукровій пудрі, що залишилася. Викладаємо його на блюдо, заварюємо улюблену каву або чай і насолоджуємося приголомшливим десертом.

Страви грецької кухні — чудовий спосіб спробувати щось новеньке і цікаве і при цьому обійтися знайомими нам інгредієнтами, без вовни єдинорога і драконівських яєць. 😁 Здивуй своїх домашніх цього вечора і побалуй чимось смачним з нашої добірки.

Читай також:

14 Серпня / 2024 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *