Вечір індійської кухні: готуємо дал, каррі та бурфі

Як щодо того, щоб перенестися в сонячну Індію, не виходячи зі своєї кухні? І для цього необов’язково одягатися в сарі й робити мехенді — подорож може бути гастрономічною. 😉 Адже індійські страви — це не просто їжа. Це безкрайній океан ароматів і прянощів, які розбурхують уяву і смакові рецептори. Те, що потрібно, коли хочеться чогось особливого, незвичайного і неодмінно смачного.

1-Вечір-індійської-кухні

Давай сьогодні влаштуємо справжній індійський вечір: зігріємося густим далом, насолодимося пряним каррі й завершимо трапезу найніжнішими солодкими бурфі. А найкрутіше, що для цього тобі не доведеться шукати екзотичні продукти – EVA Blog зібрав рецепти, в яких використовується все, що є в найближчому супермаркеті. 🤗

Цікаво на тему: Вечір іспанської кухні: готуємо паелью, пісто манчего та торт Сантьяго

Сочевичний дал

Традиційний дал являє собою густу й ароматну страву з сочевиці. Він сам по собі дуже ситний, але іноді його використовують, як доповнення до рису. А різноманітність спецій, які можна використовувати для приготування, дадуть змогу гратися зі смаком і знайти «той самий»! Як і в будь-якої класичної страви, рецептів дала існує безліч. Але пропонуємо тобі, так би мовити, базовий і трохи європеїзований варіант, для якого не доведеться шукати екзотичні прянощі. Те, що потрібно для кулінарних експериментів у домашніх умовах.

2-Вечір-індійської-кухні

Інгредієнти:

  • сочевиця червона – 250 г;
  • бульйон (овочевий, м’ясний або можна замінити водою) – 500 мл;
  • часник – 3 зубчики;
  • цибуля – 1 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • олія (будь-яка рослинна) – 1 ст. л.;
  • вершкове масло – 1 ст. л.;
  • імбир (корінь) – 20-30 г;
  • каррі (приправа) – 1 ч. л.;
  • мелені імбир, коріандр, паприка і куркума — по 0,5 ч. л.;
  • петрушка або кінза — для подачі;
  • сіль — до смаку.

3-Вечір-індійської-кухні

Цікаво на тему: Вечір мексиканської кухні: готуємо енчіладас, начос і флан на десерт

Приготування:

  1. Почнемо з підготовки сочевиці. Її потрібно гарненько промити, щоб вода стала прозорою. І, поки ти будеш займатися підготовкою інших компонентів, замочи сочевицю водою.
  2. Поки зернобобові приймають «водні процедури», натри імбир і моркву, подрібни ножем цибулю і часник і поріж томати невеликим кубиком. Коли закінчиш з овочами, якраз можна залити сочевицю бульйоном (овочевим або м’ясним, але якщо немає, то і просто водою) і поставити варитися.
  3. На сковороді розігрій олію (обидва види). Моркву, цибулю і натертий імбир обсмажуй кілька хвилин, до м’якості. Після цього додай усі сухі спеції та часник. Прогрій їх 1 хвилину, щоб вони розкрили аромат, а потім виклади до овочів нарізані помідори. Тушкуй 5-7 хвилин, поки маса трохи не загусне.
  4. Коли сочевиця буде майже готова, додавай до неї пряно-овочеву масу. Гарненько перемішай, посоли до свого смаку і тушкуй усе разом ще хвилин 5 на повільному вогні.
  5. Готово! Розлий дал по тарілках, прикрась зеленню і подавай — з коржиками або рисом, а можна і без нічого. У будь-якому разі буде ну дуже смачно!

Каррі з вершками та креветками

Яку індійську страву можна назвати найвпізнаванішою і найпопулярнішою в усьому світі? Звичайно ж, каррі! Взагалі це не якась певна страва з точним грамуванням і переліком інгредієнтів, а радше «збірний образ». В Індії (хоча його так само готують у Малайзії та Таїланді) всю смакоту з овочів, м’яса чи морепродуктів із рисом і підливою називають каррі. Щоправда, так само називають суміш спецій і пасту, яку використовують для цього рецепта. 🤭 Загалом, слівце популярне.

4-Вечір-індійської-кухні

Важливий момент — щоб приготувати каррі, нам знадобиться… паста каррі. 😁 Вона поєднує в собі всі необхідні компоненти та прянощі, які окремо знайти буде дуже непросто (на кшталт схожого на імбир галангала, кореня кінзи й креветкової пасти). Тому простіше купити готову — її можна знайти в будь-яких великих супермаркетах або навіть замовити в інтернеті. Пасти бувають червоні, зелені та жовті (вони відрізняються смаком і гостротою), і нам знадобиться саме остання. З нею ти зможеш приготувати приголомшливе каррі з морепродуктами, в яке ти точно закохаєшся.

Інгредієнти:

  • креветки (або морський коктейль) – 450 г;
  • солодкий перець – 1 шт. (великий);
  • морква – 1 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • цибуля – 1 шт.;
  • вершки 10% або кокосове молоко – 250 мл;
  • рослинна олія – 1 ст. л.;
  • лимонний сік – 1 ст. л.;
  • паста каррі (жовта) – 3 ст. л.;
  • куркума, імбир, паприка — по 0,5 ч. л.;
  • сіль, перець — до смаку;
  • кріп або петрушка.

5-Вечір-індійської-кухні

Цікаво на тему: Вечір китайської кухні: апельсинова курка, баоцзи та кокосовий пудинг

Приготування:

  1. Якщо використовуєш заморожені креветки (або морський коктейль), розморозь їх і добре промий під струменем холодної води та відкинь у сито, щоб стікала зайва волога. А поки займемося овочами: перець і цибулю нарізаємо кубиком, моркву тремо на тертці, а часник просто кришимо ножем (хоча можна пропустити через прес).
  2. Розігрій олію в глибокій сковорідці та закидай до неї цибулю і моркву. Готуй їх до м’якості (3-4 хвилин буде достатньо), а потім додай пасту каррі, часник і всі сухі спеції. Гарненько перемішай і томи ще хвилину, щоб спеції «розкрилися». Після цього додавай до овочів перець і тушкуй 7-10 хвилин, поки суміш трохи не загусне.
  3. В овочевий соус додай звичайні вершки (або кокосове молоко, якщо хочеш більше наблизитися до оригіналу з Азії 😉). Додай перець і сіль на смак і перемішай. Після того як усе закипить, прикрути конфорку і тримай на вогні ще кілька хвилин, щоб маса стала більш однорідною.
  4. Тепер додай у соус морепродукти й тушкуй 5-7 хвилин. Не перетримуй, щоб вони не стали «гумовими». Наприкінці додай лимонний сік (це підкреслить смак креветок) і частину дрібно нарубаної зелені.
  5. Найкраще подавати каррі разом із вареним рисом — це класичне та канонічне поєднання. А якщо любиш, щоб було багато зелені, то посип зверху ще. Насолоджуйся!

Бурфі з мигдалем і кеш’ю

Що цікавенького приготувати на десерт? Якщо набридла випічка в усіх її варіаціях, пропонуємо приготувати ніжний молочний десерт з індійської кухні — бурфі. Тільки уяви — трохи щільна, але пластична солодкість із вершковим смаком та улюбленими горіхами… Слинки течуть від одного уявлення! Але ще бурфі можна робити з фруктами (сушеними та свіжими), ягодами та конфітюрами. Головне — зрозуміти принцип, а там вже можна експериментувати з добавками. 🙂

6-Вечір-індійської-кухні

Інгредієнти:

  • вершкове масло (82%) – 150 г;
  • сметана – 150 г;
  • сухе молоко – 300 г;
  • цукор – 150 г;
  • цілі горіхи (мигдаль, кеш’ю, а можна і фундук, фісташки та/або волоські) – 100 г;
  • ванільний цукор – 1 пакетик;
  • кардамон – 0,5 ч. л.;
  • дрібка солі.

7-Вечір-індійської-кухні

Цікаво на тему: Вечір італійської кухні: готуємо пасту, лазанью і тирамісу

Приготування:

  1. Почнемо з горіхів. Використовуй цілі ядра будь-яких, які тобі до вподоби — мигдаль, кеш’ю, фісташки чи волоські. Обов’язково підсуши горіхи на сковороді без олії буквально 5 хвилин — так буде смачніше.
  2. Вибери відповідний посуд для приготування бурфі — це може бути сотейник, каструля або сковорода з високим бортом. Розтопи в ній вершкове масло, а потім додай до нього цукор, кардамон для ароматності та дрібку солі. Доведи до кипіння на середньому вогні та можна додавати сметану. Провари масу хвилин 5, вимикай плиту і залишай до охолодження.
  3. Коли температура майбутнього десерту наблизилася до кімнатної, збий масу за допомогою вінчика або міксера. Поступово додавай у неї сухе молоко і ванільний цукор. Маса має вийти щільною, але пластичною. Якщо занадто рідка — підсип ще трохи сухого молока.
  4. Застели будь-яку форму пергаментом або харчовою плівкою (можна просто змастити вершковим маслом). Виклади молочну масу, розрівняй лопаткою і злегка утрамбуй. Зверху виклади цілі горіхи й злегка втисни їх у поверхню.
  5. Прибери бурфі в холодильник на 2-3 години для застигання. Наріж застиглий десерт на квадрати або ромби та подавай з улюбленим гарячим напоєм. Решту смаколика можна зберігати в герметичному контейнері в холодильнику до тижня (хоча навряд чи він стільки зможе протриматися 🤭).

Особливість індійської кухні полягає в розмаїтті та прянощах, які надають стравам свого особливого характеру. Якщо хочеться чогось нестандартного, обов’язково спробуй приготувати що-небудь із цих рецептів. Кожен з них потішить твої смакові рецептори та, хтозна, можливо стане твоєю «коронною стравою».

24 Січня / 2025 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
1280x400_ukr (6)