Уяви собі затишний вечір на кухні, де аромат тушкованих овочів, морепродуктів і випічки огортає все навколо. Іспанська кухня — це ціла палітра смаків, де кожен рецепт просякнутий традиціями та колоритом цієї країни. Сьогодні ми пропонуємо тобі перенести шматочок Іспанії до себе додому та приготувати її традиційні страви, які варто скуштувати хоча б раз у житті: ситну паелью з морепродуктами, ароматний пісто манчего та легендарний мигдальний торт Сантьяго.
Якщо запитати, яка одна з найбільш впізнаваних і класичних страв Іспанії, безумовно, це буде паелья. Це смачне і ситне частування прийшло до нас із Валенсії, де спочатку готувалося у великих плоских сковорідках на відкритому вогні (завдяки чому й отримало свою назву, адже patella – це пательня іспанською).
У складі страви зазвичай присутні місцеві інгредієнти: рис, овочі, м’ясо або птиця. Такий собі плов по-іспанськи. Але з часом рецептура розширилася і почали з’являтися рецепти з морепродуктами, які особливо популярні на узбережжі. Ось його-то ми й будемо готувати. Щоправда, в дещо спрощеному, але зручнішому форматі, оскільки в оригінальних рецептах зазвичай використовують нечищені морепродукти та молюсків у мушлях.
Інгредієнти:
морепродукти (мідії, креветки, кальмар) – по 200 г кожного виду;
Почнемо з овочей. Часник і цибулю чистимо і нарізаємо дрібними кубиками. У сковорідці (краще брати глибоку і великого діаметра) розігріваємо олію й обсмажуємо овочі до м’якості. Потім додаємо туди нарізаний смужками перець і пюре з помідорів, заздалегідь подрібнених у блендері. Обсмажуємо овочі близько 7 хвилин, щоб вони стали м’якшими, а рідина трохи випарувалася. Наприкінці додаємо паприку та шафран.
Тепер всипаємо до овочів промитий рис і гарненько перемішуємо, щоб він просочився олією та спеціями. Додаємо вино і даємо йому кілька хвилин випаруватися. Тепер вливаємо бульйон (можна спростити завдання і використовувати воду), солимо і перчимо. Зменшуємо вогонь до середнього і залишаємо рис готуватися хвилин на 10, не перемішуючи.
По закінченню часу викладаємо поверх рису морепродукти. Якщо використовуєш заморожені, перед приготуванням їх краще хоча б трохи розморозити. Накриваємо сковорідку кришкою і готуємо ще 10-15 хвилин, поки морські делікатеси не будуть готові, а рис не вбере весь бульйон. Знімаємо сковороду з вогню і залишаємо паелью настоятися під кришкою 5 хвилин. Перед подачею прикрашаємо смакоту часточками лимона і дрібно нарізаною петрушкою. ¡Buen provecho!
Овочевий пісто манчего з яйцем
Ця страва чимось нагадує овочеве рагу або французький рататуй. Класичний пісто манчего родом із регіону Ла-Манча (той самий, звідки родом Дон Кіхот) і являє собою суміш сезонних овочів (помідори, кабачки або цукіні, цибуля і перець), тушкованих в оливковій олії. Чудовий рецепт для готування в домашніх умовах, адже нам не знадобляться ніякі екзотичні інгредієнти.
Спочатку пісто готували фермери, щоб насолодитися багатством літнього врожаю. Подавали його як самостійну страву або гарнір, а ще використовували в солоній випічці як начинку. У сучасній Іспанії його часто подають із яйцем (тут важливо, щоб жовток залишався рідким) і скибочками хліба, тому пропонуємо саме цей варіант.
Подрібни часник і цибулю та обсмаж на олії в сковороді з високими бортами на середньому вогні близько 5 хвилин. Потім додай нарізані дрібними кубиками кабачок і перець і смаж їх ще 10 хвилин. Помідори теж подрібни ножем і відправляй у сковороду разом із томатною пастою, додай сіль та інші улюблені спеції до свого смаку. Якщо паста занадто кисла, всип у соус 1-2 ч.л. цукру — це збалансує смак. Перемішай і залиш тушкуватися під кришкою 15-20 хвилин.
Коли овочева маса стала м’якою, зроби в ній заглиблення і вбий яйця, не пошкоджуючи жовток. Накрий кришкою і залиш на 5 хвилин, щоб білки приготувалися, а жовтки залишалися рідкими.
Знімай сковорідку з вогню, посип страву свіжою зеленню і подавай неодмінно гарячою разом зі скибочками білого хліба.
Традиційний мигдальний торт Сантьяго
Солодким символом Іспанії можна сміливо назвати ніжний мигдальний торт Сантьяго. Його, на хвилиночку, готували ще в середні віки. Назва десерту пов’язана з ім’ям Святого Якова (іспанською — Сантьяго) – покровителя Іспанії. Кажуть, що саме ним пригощали мандрівників, які приходили до міста Сантьяго-де-Компостела — місця поховання апостола, куди щороку приходили тисячі паломників.
Рецепт торта дбайливо зберігався впродовж століть і став особливо популярним завдяки простоті приготування та насиченому мигдальному смаку. Хоч з останнім доведеться трохи повозитися (мигдалеве борошно, на жаль, не купиш у найближчому супермаркеті), але страва однозначно варта того, щоб її приготувати.
Інгредієнти:
мигдалеве борошно (або мигдаль) – 250 г;
яйця – 4 шт.;
цукор – 200 г;
цедра одного лимона;
кориця – 0,5 ч. л.;
масло вершкове — для змащування форми (можна замінити пергаментом);
Поки будемо готувати інгредієнти, став духовку на розігрів (на 180°C), щоб не втрачати час. Форму для запікання (невелику, 22-24 см) змасти вершковим маслом або застели її пергаментом.
Якщо тобі вдалося роздобути мигдалеве борошно, то чудово. Але якщо ні, зробімо його самостійно. Мигдаль залий окропом хвилин на 10 – так буде легше позбутися шкірки. Очисть горіхи й просуши паперовим рушником або серветками. Пересип у чашу блендера і подрібни до стану борошна — у такому вигляді мигдаль чудово підходить для торта.
Збий яйця з додаванням цукру до збільшення об’єму й утворення легкої піни близько 5 хвилин. Додай мигдалеве борошно, натерту цедру і корицю. Не поспішаючи й акуратно, рухами зверху вниз, перемішай лопаткою тісто до однорідності — воно має вийти досить густим.
Вилий мигдальне тісто у форму і розгладь поверхню, щоб корж вийшов рівним. Постав у духову шафу на 35-40 хвилин або до готовності (перевір, як зазвичай, шпажкою або зубочисткою — вона має бути сухою).
Дістаючи десерт із духовки, залиш його у формі на 10 хвилин, а потім переклади на блюдо для повного охолодження. Після цього можна його прикрасити цукровою пудрою. В оригінальному рецепті торт прикрашають хрестом Святого Якова, але ти можеш просто посипати його пудрою або використовувати будь-який наявний трафарет. Подавай десерт кімнатної температури з улюбленим гарячим напоєм — кавою або чаєм.
Як бачиш, в іспанській кухні цінується простота приготування, але поєднання інгредієнтів обіцяють потішити твої смакові рецептори. Надихайся і влаштуй собі справжній гастротур до Лас Еспаньяс!
Коментарі покищо відсутні