Все, що потрібно знати про ортопедичне взуття для дітей

Зайшовши в магазин дитячого взуття, очі мам просто розбігаються від розмаїття асортименту. Як не крути, модельний ряд приємно дивує, але продавці наполегливо рекомендують звернути увагу саме на ортопедичне взуття, яке забезпечує правильний розвиток стопи та допоможе уникнути проблем з опорно-руховим апаратом. І тут у батьків виникає цілком закономірне запитання: а чи справді потрібне таке взуття дитині, або це черговий маркетинговий хід? Пропонуємо з’ясувати це разом у цій статті. 

ортопедичне взуття

Як зрозуміти, що дитині потрібне ортопедичне взуття

Почнемо з того, що не всім дітям потрібне таке взуття. У переважній більшості випадків здорова дитяча стопа формується правильно сама по собі. Але це зовсім не означає, що на консультацію до ортопеда можна не приходити. Навіть якщо малюка нічого не турбує, один раз прийти на огляд до лікаря все ж варто. Адже вчасно виявлена проблема набагато швидше піддається лікуванню. 

взуття

Важливо: якщо в когось у родині є патології стопи, відвідування ортопеда є обов’язковим.

Ортопедичне взуття для дітей потрібне в обов’язковому порядку в таких випадках:

  1. Плоскостопість.
  2. Наявність клишоногості або інших деформацій стопи.
  3. Дитина скаржиться на болі в стопах, гомілках або відчуває швидку втому під час ходьби.
  4. Асиметрія стоп.

Як зрозуміти, що дитині потрібне ортопедичне взуття

І в цьому разі йдеться про лікувальне взуття, яке має допомогти виправити патологію розвитку опорно-рухової системи. Воно має купуватися строго за рекомендацією лікаря, а не тому, що всі його носять.

Але тут є ще один маленький нюанс: ортопедичне взуття має кілька видів. Зараз все детально розповімо.

Види ортопедичного взуття

Умовно розділити всі види цього взуття можна на кілька видів:

  1. Профілактичне ортопедичне взуття призначене для дітей, які не мають явних проблем зі стопами, або потребують додаткової підтримки та профілактики.
  2. Лікувальне ортопедичне взуття використовується за вже наявних проблем зі стопами, таких як плоскостопість, клишоногість тощо. Воно допомагає скорегувати форму стопи та запобігти подальшому погіршенню стану. 

Батькам на замітку: носити лікувальне ортопедичне взуття без призначення лікаря суворо заборонено. Це може призвести до розвитку деформації в стопах у дітей. 

І, як ви вже здогадалися, взуття профілактичного призначення широко представлене в магазинах. Воно допомагає сформувати анатомічно правильні вигини стоп і, знову ж таки, запобігає розвитку різних патологій. 

Види ортопедичного взуття

Цікаво на тему: 7 корисних порад як зберігати взуття

Як правильно вибрати ортопедичне взуття для дитини

Обов’язково візьміть до уваги такі характеристики:

  1. Правильний розмір. Взуття має ідеально підходити за розміром. Не купуйте його “на виріст” або занадто тісне, оскільки це може зіграти злий жарт. Безумовно, всі ми хочемо взяти речі та взуття злегка на виріст, оскільки дітки ростуть невблаганно швидко, а нові речі коштують недешево. Але у випадку з ортопедичним взуттям це не працює. 
  2. Якість матеріалів. Віддавайте перевагу взуттю з натуральних матеріалів, таких як шкіра, замша або бавовна. Вони забезпечать хорошу вентиляцію і максимальний комфорт при носінні.
  3. Підтримка та фіксація. Ортопедичне взуття повинне надійно фіксувати стопи та підтримку склепіння. Зверніть увагу на наявність високого і жорсткого задника, який теж має фіксувати гомілковостопний суглоб. Застібки мають бути у вигляді липучок.
  4. Гнучкість і легкість. Підошва має бути неслизькою, гнучкою в передній частині та досить легкою, щоб не обтяжувати ногу дитини.
  5. Устілки. Обов’язкова наявність анатомічної устілки та супінатора правильної форми.
  6. Висока якість. Хороше взуття повинно мати сертифікат якості. Не полінуйтеся запитати про його наявність у продавця.

Як правильно вибрати ортопедичне взуття

До вибору взуття для дітей варто підходити дуже серйозно, адже від нього чималою мірою також залежить правильність розвитку локомоторної системи. Якщо ви вирішили підтримати правильний розвиток стопи свого малюка і придбати профілактичне ортопедичне взуття, обов’язково купуйте тільки якісні моделі й ті, що відповідають перерахованим вище критеріям. 

 

Читайте також:

2 Липня / 2024 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *