Лайфхаки, які допоможуть пити більше води

Про важливість дотримання питного режиму віщають буквально з кожної праски. І це не данина моді й тим паче не просто тривалий тренд. Усім ми знаємо, що вода — один із найважливіших елементів у нашому організмі. Наприклад, наш мозок, м’язи та внутрішні органи складаються з неї на 75-80%. Тому поповнювати запас води в тілі потрібно не стільки для схуднення, про що говорять дієтологи й багато адептів ЗСЖ, скільки для злагодженої роботи організму і здоров’я загалом.

1-Лайфхаки,-які-допоможуть-пити-більше-води

Але як бути, якщо «подужати» денну норму води — це завдання із зірочкою? Для тих, хто привчає себе до дотримання питного режиму, випивати щодня по кілька літрів рідини здається чимось недосяжним. І на початку це дійсно може бути так. Але, знаючи низку простих лайфхаків, які EVA Blog для тебе приготував, дотримуватися рекомендованої норми буде нескладно. А з часом — увійде у звичку і стане чимось таким же нормальним, як чистити зуби двічі на день.

Цікаво на тему: 9 ознак, що ви п’єте мало… води

Яка рідина враховується в добову норму?

2-Лайфхаки,-які-допоможуть-пити-більше-води

До денної «скарбнички води» входить не тільки чиста H2O, а й рідини та їжа. Тобто, супи, чай, молоко та інші напої, а також багаті на сік овочі та фрукти теж рахуються. Усе, крім міцної кави та алкоголю — вони якраз належать до діуретиків і більше виводять рідину, ніж наповнюють нею. Важливо розуміти, що 80% з твоєї норми має становити саме вода: фільтрована, мінеральна або газована, але без добавок у вигляді цукру та ароматизаторів. Тобто, випивати 2,5 л компоту на день і закрити цим потребу організму у воді не вийде. А ось решту 20% можна «розкидати» на інші рідини.

Пам’ятай, що газована вода, пакетовані соки, компот, лате та інші напої — джерела не тільки води, а й додаткових калорій. Не захоплюйся ними, щоб твоє прагнення закрити добову норму рідини не призвело до зайвих сантиметрів на талії.😉

Цікаво на тему: Як правильно пити воду влітку: рекомендації нутриціолога

Денна норма води: як розрахувати правильно?

3-Лайфхаки,-які-допоможуть-пити-більше-води

Визначмось з «масштабом трагедії». Тобто, яка норма води буде актуальною для тебе. Адже це не просто цифра, взята зі стелі, яка підходить всім незалежно від ваги, зросту, клімату, способу життя та інших змінних (хоча в мережі можна знайти поради, наприклад, про 1,5 л або 8 склянок на день).

Важливо: Наведені нижче формули — це загальні рекомендації для людей, які не страждають на серйозні захворювання. Наприклад, за проблем із серцево-судинною системою або нирками норма рідини зазвичай буде меншою, і її має призначати лікар з урахуванням особливостей організму і стану здоров’я. Не займайся самолікуванням і не «прописуй» собі «модну» норму, щоб не нашкодити.

4-Лайфхаки,-які-допоможуть-пити-більше-води

Сьогодні існує кілька варіантів щодо визначення свого оптимального показника. Одна з найпоширеніших — формула, яка передбачає споживання 30 мл рідини на 1 кг ваги. Так, якщо твоя вага становить 60 кг, то твоєю нормою буде 1,8 л води на день.

04 Волосся-1024х500_02

З іншого боку, МОЗ рекомендує споживати воду в обсязі 4% від своєї ваги. Тобто, 40 мл на 1 кг. Так, при вазі в ті ж 60 кг добова норма води становитиме вже 2,8 л.

Цікаво на тему: Види та особливості спортивного харчування

І де ж істина? Однозначної та одностайної відповіді на це питання поки немає навіть у вчених. Як варіант, для початку можеш орієнтуватися за першою формулою. Коли організм звикне до збільшеного (тобто, до необхідного, але поки ще незвичного) об’єму рідини на день, потім можна коригувати цю цифру виходячи з особистих відчуттів.

У яких випадках варто збільшити споживання води?

5-Лайфхаки,-які-допоможуть-пити-більше-води

Норма тому так і називається, що це рекомендований об’єм рідини за твого звичайного способу життя. Однак у деяких випадках кількість води варто збільшити. Додай до свого «раціону» пару стаканчиків, якщо:

  • зараз літо — у спеку посилюється захисна реакція організму на високі температури, ми більше потіємо, щоб охолоджуватися природним шляхом, тому води знадобиться більше;
  • після тренування — фізична активність разом із витратою калорій також стимулює виведення рідини, яку варто заповнити додатково;
  • після відвідування сауни — принцип той самий, що і з тренуваннями;6-Лайфхаки,-які-допоможуть-пити-більше-води
  • ти влаштувала «дачний фітнес» — інтенсивна фізична робота в саду з улюбленими трояндовими кущами або в помідорчиках на грядках теж є «рецептом» до збільшення добового об’єму води;
  • у разі застуди — тут можна не кілька скляночок накинути, а більше, щоб допомогти організму швидше вивести токсини та хвороботворні мікроорганізми;
  • під час вечері з келишком вина — алкоголь має зневоднювальні властивості, тож варто взяти за правило «нейтралізувати» його дію, запиваючи водою в пропорції 1:1 або 1:2 (тобто, на порцію алкоголю — одну, а краще дві порції води).

Цікаво на тему: Як позбутися похмілля: 7 ефективних способів

Як привчити себе пити більше води: 7 лайфхаків

Отже, з теорією ми коротко ознайомилися. Але як перейти до практики та дотримуватися денної норми води, якщо вона здається непіднімною? А, може, тобі просто не подобається смак води (трохи дивно звучить, але ця дилема переслідує багатьох) або ти постійно забуваєш тримати питний режим під контролем? Здаємо дієві хитрощі, які допоможуть наблизитися до своєї мети.

Почни свій день зі склянки води

7-Лайфхаки,-які-допоможуть-пити-більше-води

Ця класна звичка допоможе твоєму організму швидше прокинутися, запустити ШКТ і, так, стати першою цеглинкою на шляху до виконання добової норми. А ще можна випивати по склянці води за 20-30 хвилин перед кожним прийманням їжі. Цей хід також поліпшить травлення і в деяких випадках навіть допоможе стати стрункішою. Наприклад, зменшити порцію або взагалі пересунути приймання їжі на потім. Адже мозковий центр, що відповідає за голод і спрагу, розташований в одній зоні, і ми не завжди можемо точно розпізнати, хочемо ми їсти чи просто давно не пили.

Цікаво на тему: «Дієтичні» продукти, які заважають схуднути

Перетвори рутинне заняття на естетичний ритуал

8-Лайфхаки,-які-допоможуть-пити-більше-води

Щоб дотримуватися питного режиму було приємніше, подаруй собі гарну склянку або навіть келих, з якого ти будеш не просто пити воду, а насолоджуватися процесом. Такі, здавалося б, дрібниці дійсно вирішують.

Пий із… трубочки

Чи знала ти, що ковток через трубочку за об’ємом більший, ніж просто зі склянки? Цей трохи дитячий і простий, на перший погляд, лайфхак допоможе комфортніше і веселіше справлятися з добовою нормою води.

Тримай воду завжди на виду

9-Лайфхаки,-які-допоможуть-пити-більше-води

Заведи правило тримати глечик або пляшку з водою на робочому столі. Стоячи у тебе перед очима, вона буде нагадувати, що пора пропустити стаканчик і поповнити водний баланс.

Не виходь з дому без пляшки з водою

Особливо в спеку. Сьогодні можна купити класні багаторазові пляшки для води в будь-якому зручному об’ємі та носити її з собою, щоб не купувати щоразу мінералку в одноразовій тарі. Це і екологічно, і корисно.

Зроби воду «смачною»

12-Лайфхаки,-які-допоможуть-пити-більше-води

Приходиш у тихий жах від того, що потрібно випити кілька літрів «ніякої» рідини? Урізноманітни її чимось смачненьким. Наприклад, додай у глечик кілька часточок лимона, апельсина та/або гілочку м’яти — такий коктейль залітатиме на ура, і ти сама не помітиш, як досягнеш своєї добової норми.

Цікаво на тему: Все геніальне просто: як вода з лимоном допомагає нашому організму

Інший варіант — можна доповнювати воду «рідкими» біологічно активними добавками. Наприклад, соком алое або вітамінними комплексами, які сьогодні можна купити в рідкому концентрованому вигляді. Найчастіше вони мають приємний смак і до того ж збагачують воду корисними мікроелементами.

10-Лайфхаки,-які-допоможуть-пити-більше-води

Рекомендовані продукти:

Встанови на телефон застосунок-нагадувачку

11-Лайфхаки,-які-допоможуть-пити-більше-води

Якщо ти все одно забуваєш пити воду протягом дня, делегуй це завдання своєму смартфону. Нехай щогодини він надсилає тобі повідомлення, що настав час заповнити баланс H2O. А ще буде здорово, якщо в ньому можна буде рахувати кількість випитих склянок води — так ти завжди будеш в курсі виконання своєї норми.

Як бачиш, пити достатню кількість рідини — це не завжди жорстка і нудна обов’язковість. Перетвори споживання води на приємний ритуал, який буде комфортним саме для тебе, і ти з легкістю зможеш дотримуватися питного режиму і підтримувати своє здоров’я. Якщо було пізнавально, став лайк і відзнач цю справу скляночкою водички.😉

Читай також:

1 Липня / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті