Осіннє уповільнення: Зберігаємо дорогі серцю моменти

З настанням холодів більшість розваг і занять стають незатребуваними. Ніяких тобі пікніків під відкритим небом, нічних танців, ігр з водою. Все рідше ми хочемо вилізти з-під теплої ковдри. Але не варто сумувати. Настав час хюґетичних розваг: настільних ігор, кулінарних та літературних вечірок. А також це ідаельна пора, щоб згадати про пам’ятні моменти і яскраві пригоди. Сьогодні наш експерт Анастасія Арьє поділиться цінними лайфхаками, як саме зберегти важливі для вас спогади.

* * *

Восени час ніби сповільнюється. За плечима залишається той особливий літній драйв під назвою «встигнути все» – і попрацювати, і у відпустку змотатися, і відвідати рідню, і вибратися за місто, і потанцювати на музичному фестивалі, і влаштувати пікнік, і вигуляти нове плаття, і ще стільки різних «і»! Але потім приходить і йде променистий вересень, а за ним – брати жовтень і листопад, флегматичні, задумливі, серйозні хлопці. В їх компанії хочеться мовчати, читати глибокі книги, переглядати сімейні фотоальбоми, гріти коло серця спогади. Хочу поділитися улюбленими – особливими для мене – способами зберегти пам’ятні моменти.

Що робити з фотографiями

Перш за все – почистити цифрові архіви. Видалити всі дублі, невдалі кадри і ті, які не несуть ніякої художньої або сентиментальною цінності. З решти вибрати кращі і роздрукувати. Можна в звичному форматі на зразок 10х15, а можна у вигляді квадратиків або навіть а-ля полароїд – пошукайте в інтернеті сервіси, що надають такі послуги.

Далі – справа смаку і вільного часу. Можна вставити знімки в альбом з готовими «кишеньками», а можна купити альбом з чистими сторінками і вклеювати їх в будь-якому порядку, додаючи рукописний текст і різні дрібниці на зразок квитків з кіно, посадкових талонів з літака, журнальних вирізок і т.д. Я саме так роблю сімейний альбом – на щільних сторінках 30х30 см, наклеюючи фото упереміш з вирізками з журналів. Виходять гарнi колажі і цілі історії. Особливо значущi фотосесії або кадри з поїздок оформлюю в стилі скрапбукінг, використовуючи з усього арсеналу матеріалів тільки спеціальний папір для фону і наклейки. Ідеї ​​та основи композиції підглядаю на тематичних сайтах, присвячених скрапбукінгу.

Що робити з дрiбницями

Напевно, у всіх вдома (крім затятих мінімалістів) є якась купка предметів, що нагадують про важливе. У мене таких кілька. Одна, наприклад, про студентство. Конспекти улюблених дисциплін, студентський квиток, брошури, кілька випусків студентської газети, записки від подруг, зошити, в яких ми листувалися одна з одною на лекціях і на сторінках яких грали в слова. Друга пов’язана з татом. Наші листи один одному, листівки, фотографії, татів закордонний паспорт і старе портмоне, що зберігає дотик його рук. Третя – про весілля. У четвертій кіндери родом з 90-х, анкети для друзів і блокноти з віршами. П’ята – про початок стосункiв з чоловіком. І ще багато різних сентиментальних дрібниць, які ввібрали в себе дух певного часу, подій і емоцій.

Зберігати все це по кутах будинку в невиразних пакетах або коробках з-під взуття мені не хочеться. Тому – коли ще, якщо не довгими вечорами листопада? – я планую зробити капсули часу. Бачу свої скарби в чомусь на зразок акуратних металевих або картонних коробок, а для особливо цінних і маленьких дрібничок я придбала скляні шкатулки. Їх можна доповнити квітами бавовни, відрізками мережива, засушеними листям або морськими мушлями – в залежності від теми капсули.

Так само можна оформити скриньку про перший рік життя дитини (бiрка з пологового будинку, 12 фотографій – по одній за кожен місяць, гіпсові відбитки ніжок і ручок, етикетку від першої одягу, улюбленe брязкальце, і, наприклад, листи або навіть відео-звернення малюкові в майбутнє від батьків і членів сім’ї).

Що робити з історіями

Але ж крім фотографій і сувенірів є ще маса спогадів, яким теж можна надати форму! Я виявила цей спосіб, коли сіла писати листи-подяки батькам, подругам і чоловікові. Почала зі слів «дякую тобі за …», а потім на папері раптом з’явилися рядки «я ніколи не забуду …» – і довгий список історій, пов’язаних з тим, кому адресований лист. Врештi-решт це виявилися особисті, зворушливі листи, наповнені любов’ю і ніжністю. І, що важливо, вони зберігають не тільки мої приводи бути вдячною, але і значущі моменти взаємин. Можна скласти такі списки в блокноті для себе, а потім на їх основі написати листи всім, хто важливий та любимий.

Сам процес розбору і впорядкування важливих моментів – будь то фотографії, сувеніри або спогади – медитативний, такий, що наповнює i нагадує про чудовi миті. І так приємно буде якось ввечері заварити чай, забратися з ногами на диван, розкласти перед собою скарби минулого, і перебирати, розглядати, продовжувати моменти радості і щастя… Спробуйте i ви!

21 Листопада / 2017 Дозвілля

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
ТОП-4 застосунки для макіяжу на фото
30 Листопада / 2023 Дозвілля
12 Червня / 2021 Дозвілля