Осіння хандра, або як не впасти в депресію

На дворі осінь — пора, коли повертаючись додому помічаєш, як дерева, що ще вчора радували своєю зеленню, ніби облили фарбою. Листя стало пластмасовим, а поривчастий вітер нещадно розносить його сірим асфальтом. Літо з його відпустками, канікулами та тягучою спекою лишилось далеко позаду. Що ж далі?

Дерева скидають сухе листя, щоб відпочити, а навесні знову порадувати нас новим цвітінням. Природа надзвичайно мудра. Чому б і нам не брати з неї приклад та не скинути з себе все старе й непотрібне, звільнити простір для чогось нового й важливого?

Якщо вас не торкнувся осінній настрій — чудово! Це означає, що ви справжня господиня свого життя і вмієте створити власну комфортну погоду. А якщо ви відчуваєте усі ознаки осінньої хандри, не спішіть впадати в розпач — це природно для ритмів осені. Просто прислухайтесь до себе, не противтесь своєму внутрішньому настрою, і тоді він не стане конфліктувати із зовнішнім світом. Це шлях до гармонії, і саме в такому стані відбуваються найважливіші зміни в нашому житті.

Про що говорить наука

Осіння хандра — типове явище в наших широтах, ознаками якого є:

  • сонливість;
  • слабкість;
  • швидка стомлюваність;
  • емоційне вигорання тощо.

Головною причиною такого стану називають нестачу сонячного світла та тепла. А психологи додають ще той факт, що восени нам приходиться повертатись до звичного режиму життя після літнього відпочинку, через що виникають втома та перенавантаження. Тож спробуйте просто розслабитись та насолоджуватись життям!

Почитайте улюблену книгу

Зустріч з улюбленими героями та їхніми переживаннями довгими осінніми вечорами налаштує вас на позитивний життєвий лад і прожене усю хандру! Це може бути вп’яте прочитана улюблена книга або щось нове — таке, що відверне вас від сірого краєвиду за вікном і поведе в таємничу подорож незвіданими сторінками. Як альтернативу поганому настрою пропонуємо наступні твори:

  • Рей Бредбері «Ліки проти меланхолії»
  • Габріль Зевін «Щоденна логіка щастя»
  • Джеральд Даррелл «Моя сім’я та інші звірі»
  • Абдель Селлу «Ти змінив моє життя»
  • Фенні Флегг «Стоячи під веселкою»

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Подорожуйте восени

Зазвичай ми звикли подорожувати влітку, коли у дітей канікули, а на роботі сезон затишшя. А як щодо подорожей восени? Лише уявіть: натовп туристів розійшовся, а нові місця відкриваються перед вами у своїй справжній та непідробній красі! Осінь — гарний час для того, щоб скласти нові плани та набратись сил для їхньої реалізації. А вихідні у подорожі додадуть вам натхнення.

Частіше зустрічайтеся з друзями

І навіть якщо «горить» квартальний звіт, а вам хочеться згорнутися калачиком під ковдрою, знайдіть час та бажання зібратися зі старими добрими друзями! Влаштуйте смачні посиденьки або просто сходіть у кіно. До речі, численні досліди вчених доводять, що спілкування з друзями допомагає в боротьбі з поганим настроєм.

Поставте мету

Щоб відчувати себе краще та мати гарний настрій, психологи радять ставити маленькі цілі та досягати їх. Прочитайте книгу, яку давно відкладали в довгий ящик, запишіться на йогу, почніть вивчати англійську або влаштуйте собі тиждень детоксу — і ще один «+» в переліку ваших цілей неодмінно підійме настрій та самооцінку!

Вживайте «щасливу» їжу

Причиною осінньої хандри вважають нестачу гормону щастя серотоніну, котрий тісно пов’язаний з мелатоніном, що виробляється під впливом сонячного світла. Речовини, з яких виробляється гормон щастя, в достатній кількості містяться в рибі, молочних продуктах, бананах, горіхах, фініках, сої. Поєднуйте ці продукти з корисними вуглеводами: цільнозерновим хлібом, вівсянкою, коричневим рисом, щоб підвищити рівень серотоніну та власний настрій.

Осінь — час збору врожаю, підбиття підсумків та нових починань — певно, ми звикли до них ще з часів навчання. А можливо, це пов’язано і з тим, що наші пращури відзначали Новоліття, тобто початок нового року саме восени — 1 вересня за старим стилем. Як би там не було, давайте вчитися в осені, переймати її красу та мудрість. Не будемо сварити себе за небажання йти до спортзали, за лінь та тягу до філософських роздумів, адже це так гармонійно з осінньою природою. А знайшовши гармонію з природою, людина стає по-справжньому прекрасною!

3 Листопада / 2017 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті