
Б-52 – палкий та рішучий шот
Шоти – це короткі коктейлі, які зазвичай цікаво виглядають завдяки тому, що компоненти додаються солями. Чіткі лінії або химерні візерунки – вибирати тобі. Але точно будь готовою до відчутного ефекту, бо часто шоти базуються на міцних напоях!

Одним з найвідоміших шотів є Б-52 (B-52). Напевно тому, що багатьом подобається, як воно горить.🙂 Нижче розповімо його класичний рецепт, але в барах можеш зустріти й інші варіанти, зокрема Б-53 з самбукою або абсентом.
Для коктейлю Б-52 тобі потрібно:
- кавовий лікер Калуа – 20 мл;
- вершковий лікер Бейліс – 20 мл;
- апельсиновий лікер Куантро – 20 мл.
Як приготувати коктейль:
- Підготуй високу рюмку з гладенькими стінками.
- Всі складові налий в неї пошарово. У цьому тобі допоможе барна ложка або ніж, якщо не маєш такої.
- Важливо, щоб перед вживанням шари коктейлю не перемішувались, чітко зберігали свої межі.
- Перед тим, як пити, підпали верхній шар.
- Візьми соломинку та через неї випий шот (починай з нижнього шару).
Вишуканий Whiskey Sour
Сауери (Sour) – цікаві коктейлі, яки відносять до категорії кислих. Але останнім часом є кілька підходів до їх створення. Одні бармени класично залишають акцент на кислуватих нотах, інші шукають вдалий баланс між солодістю та кислинкою. У складі традиційно поєднується алкогольна основа, цукровий сироп та лимонний сік, а також популярним стало додавання яєчної пінки.

Whiskey Sour (Віски Сауер) – один з класичних варіантів цього типу коктейлів. Тож пропонуємо навчитися його робити вдома.
Для коктейлю Whiskey Sour (Виски Сауер) тобі треба:
- бурбон або віскі – 45 мл;
- лимонний сік – 30 мл;
- цукровий сироп -15 мл;
- яєчний білок (з перепелиного яйця) – за бажанням.
Як приготувати коктейль:
- Всі компоненти взбий у шейкері.
- Потім додай кубики льоду, щоб охолодити суміш, та ще раз ретельно взбий.
- Перелий у стакан “олд-фешн”. Пінка має опинитися зверху й густо вкрити напій.
- Прикрасити напій можна коктейльною вишнею або цитрусовою цедрою.
Цікаво на тему: 5 холодних напоїв на основі кави
М’ятний джулеп (Mint julep) – свіжість у бокалі
Джулепи – це класична варіація лонґ дрінку, особливою фішкою якого є м’ята та подріблений лід. Влітку їх можна улізноманітнити додаванням фруктів або ж ігристих вин.

М’ятний джулеп (Mint julep) – одна з найпопулярніших варіацій цього різновиду коктейлів. Він чудово підійде для довгих розмов у літні спекотні вечори.
Для коктейлю Mint julep тобі потрібно:
- бурбон (віскі) – 60 мл;
- негазована вода – 15 мл;
- свіжа м’ята;
- цукрова пудра – 10 гр.
Як приготувати коктейль:
- У спеціальний стакан для змішування поклади м’яту та цукрову пудру.
- Додай води та злегка розтовчи листя м’яти. Залиши хвилин на 5-7, щоб розкрився аромат.
- Насип подріблений лід.
- Акуратно влий бурбон та перемішай компоненти спеціальною високою ложкою.
- Перелий у бокал для подачі, за потреби додай ще льоду.
Безтурботний Мохіто (Mojito) – кубинська класика
Складно назвати більш відомий коктейль, що однаково популярний як в алкогольному, так і в безалкогольному варіанті. Білий ром, тростинний цукор та багато-багато м’яти – ось його основні складові. А далі – простір для експериментів з пропорціями та додатковими акцентами смаку.

Для коктейлю Мохіто тобі потрібно:
- білий ром – 50 мл;
- тростинний цукор або цукровий сироп;
- содова – 100 мл;
- лайм;
- свіжа м’ята.
Як приготувати коктейль:
- Додай у стакан сік лайму, цукор (або цукровий сироп) та листя м’яти, ретельно все це розтовчи. Але листочки при цьому не мають перетворитися на кашу, важливо просто вивільнити ефірні олії.
- Влий ром та дай час цукру розчинитися у ньому. Якщо готуєш безалкогольну версію, пропусти цей етап. Замість нього можеш додати полуничне пюре або сироп, щоб отримати смачний полуничний Мохіто.
- Наступними поклади у стакан лід ( можна як крихту, так і кубики) та газовану воду або содову.
- Поки насолоджуєшся виглядом бульбашок, прикрась напій шматочками лайму та гілочками м’яти.
Цікаво на тему: Як приготувати дієтичне морозиво: 5 простих рецептів
Jack Rose – спокусливий дейзі-коктейль
Дейзі (Daisy) – це різновид коктейлів, в склад яких входить алкоголь, сироп/лікер червоного кольору (найчастіше – Гренадин), лимонний сік та цукор, й газований напій (содова або мінеральна вода). Прикрасити його можна цитрусовою цедрою, апельсиновими слайсами або десертними вишеньками.

Один з популярніших коктейлів таково типу – Джек Роуз (Jack Rose). Він чудово доповнить дівич-вечір чи просто спонтанну зустріч з подругами.
Для коктейлю Джек Роуз тобі потрібно:
- кальвадос – 60 мл;
- сироп гренадин – 20 мл;
- сік лайму або лимону – 30 мл;
- лимонна або апельсинова цедра – 1 шт.
Як приготувати коктейль:
- У шейкері змішай сік лайму/лимону (бажано свіжий), гренадин та кальвадос. Якщо не маєш спеціальної барної посуди, може стати у нагоді високий стакан або банка з кришкою.
- Додай до суміші лід, гарненько збий, щоб всі компоненти ретельно перемішались.
- Перед тим, як наливати коктейль, бокал бажано охолодити.
- Через сітечко перелий напій у бокал. Слідкуй, щоб у нього не потрапив зайвий лід.
- Прикрась лимонною або апельсиновою цедрою.
French 75 – грайливі бульбашки фіззу
Фізз – це коктейлі “з бульбашками”, недарма назва походить від англійського “to fizz”. Впізнати ці напої легко по двом компонентам: содовій та кислому соку. Алкоголь може використовуватись різний, одним з найрозповсюдженіших та відомих став джин.

Є декілька відомих варіацій цього коктейлю, тож звернемо твою увагу на цікавий та смачний French 75.
Для коктейлю French 75 тобі треба:
- джин — 30 мл;
- лимонний сік — 15 мл;
- цукровий сироп — 15 мл;
- ігристе вино — 60-90 мл.
Як приготувати коктейль:
- Джин, сік та сироп змішай у шейкері з льдом для охолодження.
- Перелий суміш у високий келих.
- Долий ігристого, щоб заповнити решту простору.
- Прикрась цитрусовою цедрою.
Як бачиш, приготування коктейлів – це алхімія, яку ти цілком можеш опанувати в домашніх умовах. Ми навели приклади популярних пропорцій, але ти завжди можеш поекспериментувати, щоб створити саме те поєднання, яке найбільше смакуватиме. Змінюй співвідношення алкоголю й сиропів/лікерів, додавай цікаві фішки візуальної подачі і головне – завжди прислухайся до того, що смакує саме тобі!





















Коментарі покищо відсутні