Кутя
Найголовніша страва на різдвяному столі. Саме з куті заведено розпочинати трапезу. Господиня має принести горщик з кутею на стіл, та запропонувати кожному гостю спробувати страву. Кутя повинна бути присутня на столі не лише на Різдво, а й на Хрещення. Тому зберігай рецепт, він буде корисним тобі часто.

Що тобі знадобиться:
- пшениця – 200 г;
- рис басматі – 50 г;
- курага – 25 г;
- мак – 2 ст. л;
- в’ялена вишня – 10 г;
- горіх волоський – 15 г;
- цедра апельсина – за смаком;
- вершкове масло – 15 г;
- медовий сироп – 25 г.
Процес приготування дивись тут:
Цікаво на тему: Рецепт приготування дубайського шоколаду в домашніх умовах
Узвар з медом та корицею
Узвар вважається автентичним українським напоєм. Щороку він обов’язково присутній на святковому столі. Напій має неперевершений аромат, який неможливо сплутати ні з чим. Ніщо у світі не пахне так, як пахне український узвар.

Що тобі знадобиться:
- вода – 1 л;
- сушка яблук – 40 г;
- сушка груш – 40 г;
- курага – 40 г;
- в’ялений абрикос – 20 г;
- в’ялена вишня – 20 г;
- мед – 30 г;
- лимон – 50 г;
- кориця – 1-2 палички.
А процес приготування побачиш тут:
Голубці з булгуром та рибою
Дуже незвичайний рецепт, який ти неодмінно повинна спробувати приготувати. Суто українська страва, яку можна розглядати не лише в традиційному виконанні. Ніхто не заважає трошки експериментувати, та здивувати гостей вишуканою варіацією голубців.

Підготуй інгредієнти:
- савойська капуста – 200 г;
- хек або минтай – 250 г;
- цибуля – 100 г;
- булгур – 50 г;
- часник – 5 г;
- яйце – 1 шт;
- сіль та перець – за смаком;
- томатний сік – 1 л;
- кріп – 3 г;
- томати чері – 30 г;
- перець чилі – 2 г;
- буряк мангольд – 10 г.
Покрокове приготування тут:
Крижавки
Хрустка капустка яскравого рожевого кольору, яку можна сміливо назвати однією з найкращих закусок для святкового столу. Здається, що приготування такого дива потребує багато часу, але ж ні! Все максимально просто та швидко.

Підготуй компоненти:
- буряк – 200 г;
- капуста білокачанна – 1 шт;
- сіль – 40 г;
- цукор – 20 г;
- гвоздика – 2-3 шт;
- перець чорний горошком – 2-3 шт;
- вода – 1 л;
- яблучний оцет – 30 мл.
Як готувати дивись тут:
Цікаво на тему: Рецепти улюблених страв авторів EVA Blog
Пампухи з малиною
Хіба хтось казав, що пампушки – це суто часникові штуки? Ні, тому давай будемо розширяти гастрономічні горизонти, та приготуємо на свята неймовірно запашні та соковиті пампушки з малиною.

Для пампухів знадобиться:
- домашній сир (5%) – 250 г;
- яйця – 2 шт;
- цукор – 30 г;
- ванільний цукор – 2 г;
- сода – 1 г;
- сіль – 2 г;
- борошно – 200 г;
- олія рослинна – 1 л.

Для малинового гелю:
- малина свіжоморожена – 200 г;
- цукор – 30 г;
- крохмаль кукурудзяний – 15 г;
- вода – 40 г.
Покроковий процес тут:
Штолен
Без штолена важко уявити Різдво у Німеччині та Австрії. Та саме ця настояна випічка стала однією з найулюбленіших серед українців. Ароматний, неймовірно пухкий, штолен можна легко приготувати вдома.
Починаємо підготовку в декілька етапів.

Підготувати сухофрукти:
- родзинки 100 г;
- курага або цукати – 100 г;
- вʼялена журавлина – 100 г;
- вʼялена вишня – 100 г;
- ром – 100 г;
- мигдаль – 100 г.
Для опари:
- молоко – 100 г;
- борошно – 150 г;
- свіжі дріжджі – 30 г;
- цукор – 10 г.

Для заварного тіста (щоб додати до основного тіста):
- борошно – 30 г;
- молоко – 150 г.
Готуємо основне тісто:
- опара;
- заварне тісто;
- просіяне борошно – 400 г;
- молоко – 40 г;
- сіль – 5 г;
- ванільний цукор – 20 г;
- мускатний горіх – 1 г;
- кардамон – 1 г;
- кориця – 1 г;
- цукор – 80 г;
- масло вершкове – 250 г;
- цедра 1 апельсину;
- цедра 1 лимону;
- суміш замочених сухофруктів;
- цукрова пудра – посипати зверху за смаком.
Як приготувати дивись тут:
Цікаво на тему: Ідеї смачного перекусу: 8 незвичайних рецептів
Мазурики
Стародавня українська страва, яка неймовірно легка в приготуванні. Вона прийшла з північно-західної України, і дуже швидко завоювала популярність на всій території нашої прекрасної країни. Готуймо?

Підготуй компоненти:
- індичий фарш – 250 г;
- яйце – 1 шт;
- сіль – за смаком;
- перець – за смаком;
- вершкове масло – 50 г;
- часник – 1 зубчик;
- олія для смаження;
- сухарі панірувальні.
Для шпинатної гремолати:
- шпинат свіжий – 50 г;
- часник – 2 зубчики;
- лимон – 1 шт;
- петрушка – 20 г;
- базилік – 20 г;
- м’ята – 20 г;
- сіль – за смаком;
- перець – за смаком.

Для сальси з томатів:
- томат – 200 г;
- цибуля ріпчаста – 50 г;
- часник – 1 зубчик;
- петрушка – 5 г;
- базилік – 5 г;
- оливкова олія – 30 г;
- лимон – 1 шт;
- сіль та чорний мелений перець – за смаком.
Приготування:
Пряне різдвяне печиво з Південної Америки
Неможливо уявити святковий стіл без запашного печива. Не тільки без печива, а без аромату випічки на весь дім. Мені здається, що це навіть більш важливо, ніж сам результат. Скоріше починаймо!

Необхідні продукти:
- вершкове масло – 130 г;
- цукор – 200 г;
- яйце – 1 шт;
- мед – 75 г;
- борошно – 290 г;
- сода – 7 (1 ч. л з гіркою);
- сіль – дрібка;
- кориця – 1 ч.л.;
- гвоздика та імбир сухий – 0,5 ч.л.;
- мускатний горіх – 2 шт.
Покрокове приготування:
Запечене м’ясо з йоркширським пудингом
Страва, яка поспішає до твого столу з Британії. Йоркширський пудинг не може називатися йоркширським пудингом, якщо він нижче чотирьох дюймів. Це правило написано в офіційному документі, що склало Королівське хімічне товариство. Тобі зовсім необов’язково дотримуватися такого сурового правила, і просто приготувати страву з англійським характером.

Тобі знадобиться:
- брюссельська капуста – 15 шт;
- картопля – 5 шт;
- м’ясо – 1 кг;
- часник – 3 зубчики;
- сіль, перець та олія – за смаком.

Соус Грейві:
- цибуля – 1 шт;
- гриби – 2 шт;
- морква – 3 шт;
- перець червоний – 1 шт;
- селера – 1 шт;
- чебрець – 2 гілочки;
- розмарин –- 2 гілочки;
- часник – 5 зубчиків;
- червоне вино – 100 мл.
Йоркширський пудинг:
- яйце – 3 шт;
- борошно – 200 гр;
- молоко – 250 мл.
А відео рецепт тут:
Сациві
Традиційна грузинська страва, яка завжди присутня на щедрому столі кожної сім’ї у Грузії. Насичений горіховий соус доповнюється різноманітними видами м’яса. Але класичний рецепт передбачає саме тандем курки с горіхом.

Підготуй продукти:
- вода – 1,5 склянки;
- курка (філе) – 2/3 шт;
- волоський горіх – 400 г;
- хмелі-сунелі – 1 ст. л;
- сванска сіль – дрібка;
- часник – 3 зубчики;
- кінза – пучок;
- шафран – 1 ч. л;
- червоний перець мелений – за смаком.
Відео рецепт такий:
Цікаво на тему: 13 смачних заправок для салатів
Крученики з чорносливом і горіхами
Дуже проста, але ж така неймовірно смачна страва! До святкового столу саме цей варіант головної страви стане чи не найбільш вдалим. Поєднання чорносливу з волоськими горіхами – просто неймовірне, тому ні слова більше! Давай будемо готувати.

Діставай з холодильника:
- свинина – 500 г;
- волоські горіхи – 75 г;
- чорнослив – 100 г;
- сир твердий – 100 г;
- сіль та перець – за смаком;
- олія;
- сметана – 300 г;
- томатний соус – 100 г;
- часник сушений – 1 ч. л.;
- мускатний горіх мелений – 1 ч. л.
А процес приготування тут:
Дуже сподіваюсь, що тобі прийшли до смаку всі рецепти, і ти обов’язково вибереш для себе декілька страв, які прикрасять твій святковий стіл. Пам’ятай: те, що приготовано з душею, в гарному настрої, гарантовано буде неймовірно смачним! Натхнення тобі.























Цікаво