Світла немає, а інтернет – є! Як підключити Wi-Fi, коли немає електроенергії

Я на власному досвіді кілька разів пройшла стадії заперечення, гніву та смирення, поки нарешті не знайшла на 100% робочий спосіб, як бути з інтернетом за відсутності електрики. З чим, власне, із задоволенням поділюся з тобою. 😉

Інтернет без світла: ТОП не особливо робочих варіантів

1-Як-підключити-Wi-Fi,-коли-немає-електроенергії

Ці методи я тобі рекомендую використовувати тільки в тому випадку, якщо більше немає інших варіантів, але потрібно хоч якось отримати доступ до всесвітньої павутини.

Роздати інтернет з телефону

2-Як-підключити-Wi-Fi,-коли-немає-електроенергії

Найпростіший варіант, але й самий безкорисний. По-перше, твій телефон у режимі модема активно пожирає батарею. По-друге, швидкість інтернету безпосередньо залежить від оператора стільникового зв’язку. І якщо мобільний інтернет із самого спочатку не особливо швидкий, то розраховувати на адекватне користування мережею не доводиться. Ну, й по-третє, оператори автоматично обмежують трафік, коли бачать, що телефон використовується як модем. А деякі зовсім блокують інтернет, поки телефон не вийде з режиму модему та просять додаткову плату за таку послугу.

USB 4G модем

3-Як-підключити-Wi-Fi,-коли-немає-електроенергії

Цей пристрій нагадує звичайну флешку зі слотом для sim-карти. Вставляєш картку, оплачуєш інтернет, підключаєш usb модем до Power Bank і вуаля – ти з інтернетом. Але тут є дві проблеми:

  1. Під час вимкнення світла величезна кількість користувачів переходять на мобільний інтернет, і його адекватна робота, а також швидкість просідає досить сильно.
  2. Оператори все ніяк не можуть забезпечити нормальну автономну роботу мережі в періоди відключень електрики. І якщо світла не буде тривалий час, то про інтернет забудь.

Цікаво на тему: Як залишатися на зв’язку, якщо вимкнуть світло?

Маршрутизатор WiFi+4G

4-Як-підключити-Wi-Fi,-коли-немає-електроенергії

Суть роботи такого роутера проста й для нього також потрібна sim-карта. Коли світло є, він працює в штатному режимі, роздаючи твій домашній інтернет. У періоди відключення світла маршрутизатор автоматично перемикається на мобільний інтернет завдяки заздалегідь встановленій сімці. Мінуси рішення:

  • у тебе з’являється щомісячна додаткова витрата на оплату мобільного інтернету, яким ти, можливо, жодного разу за місяць так і не скористаєшся;
  • для підключення роутера потрібне автономне джерело живлення (зарядна станція, павербанк тощо);
  • ти витрачаєшся на оплату послуг мобільного інтернету, купуєш альтернативне джерело живлення, однак проблеми зі швидкістю і стабільною роботою мобільного інтернету, на жаль, не купиш. У періоди відключень світла, як я вже згадувала вище, мобільні мережі дуже “кривенько” працюють.

Ну, й останній варіант із цієї категорії – це 4G маршрутизатор із вбудованим акумулятором. Так, він спокійно працює кілька годин без світла. Але коштує недешево й працює за принципом мобільного інтернету з усіма його недоліками. Загалом, якщо варіант, про який я розповім нижче, ти не можеш реалізувати з тих чи інших причин, то, звісно, вищевказані розв’язання проблеми, звичайно, кращі, ніж нічого. Але з власного досвіду скажу, що вони не особливо рятують.

Цікаво на тему: Коли настане ніч: як підготуватися до блекауту

Як користуватися швидкісним інтернетом, коли немає світла

Для початку тобі буде потрібно перейти на оптоволоконний інтернет, тільки не на першого-ліпшого оператора. Річ у тім, що саме по собі оптоволокно зовсім не гарантує, що ти зможеш користуватися інтернетом у періоди відсутності електроенергії. Якщо постачальник послуг не потурбувався про автономність роботи свого обладнання, то все, що ти отримаєш – це роутер, що блимає, без доступу до мережі.. 

5-Як-підключити-Wi-Fi,-коли-немає-електроенергії

Але, на щастя, більшість провайдерів, що надають оптоволоконну мережу, вирішили цю проблему. Але про всяк випадок поцікався, як довго буде стабільно працювати інтернет, коли немає світла. І ось якщо тебе провайдер запевнив, що все чудово й він забезпечує стабільний доступ до всесвітньої павутини протягом 1-3 днів без світла, розпочинаємо складати нашу автономну систему живлення. 

Цікаво на тему: ТОП-20 лайфхаків, які зігріють холодною зимою при проблемах з опаленням

У 99% випадків для підключення оптоволоконного інтернету потрібен оптичний термінал (маленька коробочка, в яку, власне, й підключається оптоволоконний кабель) і Wi-Fi роутер. Термінал тобі надасть провайдер, а роутер краще купи сама, оскільки постачальники інтернету в основному пропонують не найкращі рішення за оверпрайс. І що далі? Правильно, коли світло вимкнеться, тобі необхідно буде живити оптичний термінал і маршрутизатор від автономного джерела електропостачання. Для цього знадобиться всього дві речі:

  1. Power Bank. Що більша ємність павербанка, то краще. Зі свого досвіду скажу, що нормальної якісної “банки” на 20000 mAh вистачає практично на добу. Так, така крихітка спокійно забезпечить тебе інтернетом на весь робочий день ще й дасть змогу ввечері глянути серіальчик, не розрядившись у нуль.6-Як-підключити-Wi-Fi,-коли-немає-електроенергії
  2. Два кабелі перетворювача. Оптичний термінал і більшість роутерів працюють від 12V, а павербанк видає 5V. Для цього потрібно купити перетворювач USB DC 5.5 2.1 мм 5V-12V у кількості двох штук. Благо, що коштують вони копійки. Можеш сміливо гуглити так, як я вказала й додати “для роутера”. Найдешевші не купуй, вони часто виходять з ладу. Бери щось середнє за ціною або найдорожчі (як уже говорила, ціни на них більш ніж доступні).

Важливо: купуючи павербанк, зважай, що він повинен мати мінімум два USB type A виходи. І обов’язково дивись, щоб вони були розташовані далеко один від одного, бо в іншому випадку ти не зможеш підключити одночасно два перетворювачі. Вони будуть упиратися один в одного. Ну, або якщо у тебе є кілька павербанків, то проблема вирішується сама собою.

7-Як-підключити-Wi-Fi,-коли-немає-електроенергії

Змоделюємо ситуацію відключення світла. Ти підходиш до свого роутера й оптичного термінала з павербанком і перетворювачами. Підключаєш їх до Power Bank і замінюєш ними дроти, що живлять роутер і термінал. Усе, кілька секунд перезавантаження і “нарешті інтернет!”

Це єдиний на цей момент робочий, ефективний спосіб бути з високошвидкісним, стабільним інтернетом у періоди відключень світла. І так, швидкість не просідає абсолютно, все буде працювати на 10/10. Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

Читай також:

1 Жовтня / 2024 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *