Коли настане ніч: як підготуватися до блекауту

Тотальний блекаут в країні  – не найприємніша подія, з якою хочеться зіткнутися. Але оскільки нам уже довелося трохи ступити ногою на цей шлях, потрібно бути готовими до можливих повторів таких сценаріїв. Що робити у разі відключення електроенергії, як максимально підготуватися та не впасти у відчай? Ці питання турбують велику кількість українців по всій країні. По-перше, не потрібно панікувати, а по-друге, читайте EVA Blog, тому що тут зібрані всі найважливіші поради, які можуть стати в пригоді.

Час читання: 3 хвилини та чашка теплого чаю ☕

статья доступна на русском языке

Блекаут в Україні

Чим потрібно запастись

Дуже важливо, щоб у вас було все потрібне на випадок відключення електроенергії. Тому підготували для вас невеликий чек-лист з тим, що важливо придбати заздалегідь.

  • Предмети, що випромінюють світло. Ліхтарики, свічки (не менше 4 см в диаметрі, щоб довше горіли), лампи на акумуляторах або сонячних батареях, палички-ХДСи й т.д. Також ви можете зробити свічки самостійно із підручних засобів. Вони й горять довго та випромінюють достатньо світла. 
@glebrepich Свічка з підручних засобів #розумнакраїна ♬ Epic Music(863502) – Draganov89

  • Аптечка першої допомоги. Лікарські засоби завжди повинні бути під рукою, особливо це важливо, якщо у вас є хронічні захворювання, які потребують щоденного прийому медикаментів. Крім цього подбайте про те, щоб в аптечці були антисептики, бинт, пластир, ножиці, жарознижувальне та знеболювальне.
  • Зарядні станції. Обов’язково придбайте та підзарядіть усі павербанки. Вони допоможуть підтримати заряд телефону та інших пристроїв. Не забудьте про батарейки. Вони знадобляться для ліхтариків та медичного обладнання домашнього використання (наприклад, тонометра).

Зарядні станції

  • Запас продуктів, що не псуються. Бажано запастись такою їжею на тиждень. Відмінно підійдуть каші, супи та макарони швидкого приготування, не забувайте про овочі, фрукти, консерви, тушонки, консервацію, хлібці, сухарики, печиво, суху ковбасу і не тільки.

Цікаво по темі: Лайфхаки, як довше зберігати продукти

Засоби особистої гігієни

  • Вода. Намагайтеся запастися великою кількістю води, тому що без неї буде дуже складно. Потрібна як технічна, так і питна. До речі, не завадить заповнити невеликі пляшечки водою та покласти їх у морозилку. Деякий час після відключення світла вони зберігатимуть холод і продовжуватимуть придатність продуктів до споживання. Після чого таку воду можна легко вживати.
  • Термос. Дуже потрібна річ. Зберігайте надлишки гарячої води в термосі, яку гріли для чаю або кави. Окріп нагоді для того, щоб заварити їжу швидкого приготування, кашу, зробити теплі напої.

Термос

  • Одноразовий посуд. Не витрачайте воду на миття посуду. Безумовно, використання одноразового посуду – не дуже екологічне реішення, але це допоможе защадити воду і не накопичувати гору брудного посуду. 

Із запасами розібралися, йдемо далі.

Лінія магазинів EVA фейсбук

На чому готувати їжу

Наявність газової плити вирішує цю проблему, але є чимало українців, у яких дома встановлені електроплити. І тому це питання варто розглянути окремо. Почнемо з того, що не важливо, чи є у вас вдома газова плита, краще перестрахуватися краще всім. Отже, на чому гріти та готувати їжу:

  • Газові плитки. Невеликі плитки дуже виручать у подібній ситуації. Вони можуть бути з однією або двома конфорками та працюють від газового балона. Така техніка коштує недорого, мало важить та легко транспортується. Користуватися нею можна як на природі, і у приміщенні. Але варто враховувати, що до плитки необхідно купити газовий балон. Коли газ закінчиться, балон можна без проблем заправити на будь-якій заправці та використовувати далі. Не забувайте, що поводитися з газовим балоном необхідно акуратно.

Газові плитки

  • Туристичні газові примуси. Це досить компактний пальник, який працює від маленького газового балона. Потужність пристрою може бути різною, звідси й відмінність у ціні. Однак цей параметр не варто ігнорувати, тому що не на кожній моделі вдасться нагріти достатню кількість води або розігріти їжу.
  • Багаття. Мабуть, це один із найдоступніших варіантів для всіх. Ви можете розвести багаття як у приватному секторі, так і на подвір’ї багатоповерхового будинку. Головне, щоб місце було безпечним. Якщо у вас ще є переносний мангал, який ви так любите брати із собою на природу, то розводити багаття буде ще зручніше.

Багаття

  • Пакет для розігріву їжі. Ніколи не чули про таке? Чесно зізнатися, ми також. Тож поспішаємо поділитися з вами знахідкою. Підходить такий нагрівач тільки для їжі в жерстяній банці. Працює він так: у пакеті міститься хімічний елемент, який при контакті з водою вступає в реакцію та утворює водяну баню. Пара нагрівається і протягом 15 хвилин здатна розігріти страву до 55°C.
  • Окопна свічка. Це ще один перевірений спосіб, який точно вам може стати в пригоді. Зробити окопну свічку зможе кожен охочий у домашніх умовах. Горить довго, добре гріє та вийде вам дуже дешево. Для її виготовлення знадобиться парафін, бляшанка, картон і кілька хвилин вашого часу.
@psychotherapist_ Інструкція, як робити окопні свічки! Долучайтесь! А якщо не маєте часу, то надсилайте мені банки та свічки! Буду дуже вдячна #окопнісвічки #славаукраїні #славазсу ♬ Думи – Артем Пивоваров & DOROFEEVA

Цікаво по темі: Як залишитись на зв’язку, якщо вимкнуть світло?

Готуємо одяг

Якщо після відключення електроенергії у квартирі/будинку стає холодно, значить треба одягнутись тепліше. Багатошаровість – вирішує цю проблему на п’ять із плюсом. Чим більше на вашому тілі буде шарів одягу, тим більше тепла вам вдасться зберегти. Важливо, щоб одяг був просторим, оскільки між різними шарами утворюватиметься простір з повітря. Віддавайте перевагу термобілизні та одягу з натуральних тканин.

Теплий одяг

Що ж варто вдягати:

  1. Основний шар – (термобілизна, майка, футболка, колготи, підштаники, вовняні шкарпетки).
  2. Середній шар, що утеплює, – вовняний светр, флісова кофта, худі.
  3. Верхній шар – тепла куртка, пуховик, теплі штани. Звичайно ж, вдома ви навряд чи ходитимете в куртці, але на вулиці точно не замерзнете.

Враховуючи всі перераховані вище рекомендації, блекаут виявиться для вас лише тимчасовою незручністю, адже для нас, українців, немає проблем, що не вирішуються. Ми знайдемо вихід із будь-якої ситуації та впевнено прийдемо до нашої перемоги, адже обов’язково після затяжної ночі настає яскравий світанок!

 

Читайте також:

28 Листопада / 2022 Дім

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Ольга

    Мені дуже сподобалося читати ,ітересні поради

VISUAL by EVA