Традиційні українські страви на Новий рік 2024

Без зайвої скромності скажу що українські різдвяні страви — одні з найкращих вишуканих частувань, зібраних з усього світу. По-перше, вони свої, рідні; по-друге, для їхнього приготування знадобляться прості локальні продукти, які легко дістати в будь-який сезон; по-третє, це по-справжньому щедра, святкова і неймовірно смачна їжа! Серед них трапляються класичні та пісні рецепти, які підійдуть усім і кожному. Тож забудь про майонезні салати, замінивши їх на 5 традиційних українських страв, які урізноманітнять твоє святкове меню.

Час читання: 3 хвилини та чай з медом ☕

статья доступна на русском языке

Хрустка паляниця

Ну яке українське застілля обходиться без свіжого, ароматного і хрусткого хліба? З паляницею ти можеш зробити смачні канапки з рибкою, ікрою або просто їсти зі свіжим домашнім маслом, запиваючи чаєм з медом. Смакота неймовірна!

1-Хрустка-паляниця

Для випікання знадобиться:

  • пшеничне борошно — 800 г;
  • цільнозернове борошно — 100 г;
  • домашня закваска — 200 г;
  • вода — 800 г;
  • сіль — до смаку.

2-Хрустка-паляниця

Й почнеться приготування:

Щоб хлібець вийшов із хрусткою скоринкою зовні та повітряною м’якоттю всередині, змішай борошно, 700 г води та залиш закваску відпочити на 1 годину за кімнатної температури. Слідом додай у суміш сіль, гарненько вимішай і залиш постояти ще пів години. Тепер, розтягуючи тісто, 6 разів склади його навпіл, головне, не зминай його, а акуратно складай за краєчок. Накрий основу рушником і нехай постоїть від 1,2 години. Розділи тісто на 2 частини, сформуй круглу форму і залиш настоятися 1 годину, а потім поклади на ніч у холодильник, попередньо присипавши ємність для зберігання борошном, щоб тісто до нього не пристало.

Шукай EVA Blog в Instagram

Наступного дня розігрій духову піч до 240 градусів разом із хлібною формою. Візьми свій майбутній хліб, зроби на ньому надріз, переклади у форму, застелену пергаментом і печи 30 хвилин. Готова паляниця має охолонути щонайменше 20 хвилин, а потім можеш розрізати та використати для новорічного столу.

Канапки з червоною рибою та буряком

Ось тобі й знадобиться домашня паляниця! Це найсмачніша закуска — ситна і проста в приготуванні.

3-Канапки-з-червоною-рибою-та-буряком

Твій список інгредієнтів:

  • свіжий домашній хліб — кілька скибочок;
  • філе слабосоленого лосося;
  • крем-сир;
  • буряк — 1 середній;
  • солоний огірочок — 1-2 шт;
  • сіль, цукор, спеції — до смаку.

Робимо канапки:

Попередньо рибку необхідно промити та просушити паперовими рушниками. Сіль змішай із цукром, натри філе з обох боків, склади в скляну посудину і постав у холодильник на ніч. Заздалегідь відвари буряк — він стане в пригоді, коли риба буде готова. Зранку намасти скибочки хліба крем-сиром, зверху виклади шматочки лосося і тонко порізані кружечки буряка, огірочка, присип зеленню, спеціями й можеш поснідати здоровою їжею, а ввечері подати такі канапки до застілля.

Дізнайся: 7 рецептів закусок на новорічний стіл

Теплий овочевий салат

Олів’є? Точно ні! Взимку потрібен не жирний мікс продуктів із холодильника, а тепленький і смачненький зігріваючий салатик із сезонних овочів із легкою заправкою.

4-Теплий-овочевий-салат

Збери компоненти:

  • картопля — 2 середніх шт;
  • гарбуз — 400 г;
  • буряк — 2 середніх шт;
  • салатний мікс — 2-3 жмені;
  • брюссельська капуста — 200 г;
  • м’який сир — будь-який до смаку;
  • улюблені горішки — до смаку;
  • соняшникова олія — для запікання;
  • рідкий мед — 1 ст.л;
  • діжонська гірчиця — 1 ст.л;
  • сік лимона — 2 ст.л;
  • сіль, мелений перець — до смаку;
  • м’ясо – за бажанням.

5-Теплий-овочевий-салат

Готуємо новорічний салатик:

Буряк, гарбуз і картоплю наріж невеликими кубиками, склади в миску, додай сіль і перець, побризкай олією і гарненько перемішай. Переклади овочі на застелене пергаментом деко в один шар. Розігрій духовку і відправляй їх випікатися в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин, поки овочі не стануть м’якими. Брюссельську капусту поріж навпіл або на четвертинки, не забудь сіль і перець. Випікай у формочці протягом 15 хвилин за тієї ж температури.

Листя салату склади в салатницю, додай печені овочі, порізаний м’який сир, горішки та м’ясо, якщо обрала більш ситний варіант. В окремому посуді зроби заправку: змішай гірчицю, мед, олію, лимонний сік і по дрібці солі з перцем. Заправ салат і ще теплим подавай до столу!

Дізнайся: 5 рецептів смачних салатів на Новий рік та ідеї оформлення святкового столу

Курка з апельсином і карамелізованими яблуками

Вишукане доповнення основних страв у найкращих українських традиціях!

6-Курка-з-апельсином-і-карамелізованими-яблуками

Тобі необхідні:

  • ціла курка — 1 шт;
  • апельсини — 2 шт;
  • вершкове масло — 100 г;
  • яблука — 3 шт;
  • кориця — 4 палички;
  • гвоздика — 10-15 шт;
  • аніс — 8 шт;
  • духмяний перець — 10 горошинок;
  • рідкий мед — 160 г;
  • соєвий соус — 150 г;
  • сіль — 80 г;
  • цукор — 30 г.

7-Курка-з-апельсином-і-карамелізованими-яблуками

Родзинка свята готується й оком не змигнеш:

Курочку потрібно перевірити на наявність залишків пір’я, помити, просушити цілком. Наполовину наповни водою велику каструлю, додай до неї спеції, сіль і трохи її провари. Після поклади в неї м’ясо, готуй пів години, дістань і просуши на паперових рушниках. Тим часом відправ у воду апельсини на кілька хвилин, щоб прибрати гіркоту на їхніх шкірках. Дістань фрукти, остуди, розріж на четвертинки та нафаршируй ними курочку. Відправляй її на 1,5 години в духовку (до 180 градусів), а тим часом звари глазур. З’єднай мед, соєвий соус, постав поваритися на 5 хвилин на слабкому вогні. Через 30 хвилин покрий глазур’ю м’ясо і продовжуй його запікати.

Карамелізовані яблука готувати легко: поріж їх на часточки; розігрій на сковорідці вершкове масло, додай цукор і, коли масло почне закипати, виклади яблука і помішуй, поки вони не карамелізуються.

Готову курочку подавай разом із яблуками на великому святковому блюді.

Дізнайся: 5 соусів, з якими будь-які страви будуть ще смачнішими

Печена картопля із запашними травами

Картопляне пюре вже неактуальне. Зробімо відварену картоплю в шкірці, приправлену часничком, зеленню, домашньою олією і запашними травами. Спойлер: аромат цієї страви просто зводить з розуму!

8-Печена-картопля-із-запашними-травами

Інгредієнти максимально прості:

  • картопля — 1 кг;
  • часник — 2-3 зубчики;
  • твої улюблені запашні трави — до смаку;
  • олія — 5 ст.л;
  • сіль, мелений перець — до смаку.

9-Печена-картопля-із-запашними-травами

Робимо найсмачнішу картопельку:

Вимий картоплю, просуши паперовими рушниками. Якщо плоди великі, то поріж їх на четвертинки, якщо ні — то можеш запікати цілком. Склади овоч у каструльку, додай сіль, перець, трави (чебрець, розмарин etc) і видавлений часник. Побризкай усе олією, перемішай, виклади у форму або на деко і відправляй у духовку на 30 хвилин (180 градусів). Дивись за готовністю: картопелька має стати м’якою всередині.

Тепер у тебе є кілька варіантів, доповни їх своїми улюбленими українськими рецептами й ти отримаєш ідеальне традиційне меню! І пам’ятай, що б ти не планувала подавати до новорічного столу, готуй це із задоволенням, тоді страви будуть найсмачнішими та найкориснішими!

Чим ще урізноманітнити новорічне меню:

15 Грудня / 2023 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *