Як охолодитися в спеку, якщо немає кондиціонера

Як не крути, але на 100% рятують від спеки лише кондиціонери: встановив собі вдома комфортну температуру — і відпочиваєш чи готуєш обід, не вкриваючись при цьому потом. Однак через високу вартість придбати сучасну кліматичну техніку може дозволити собі не кожна родина. До того ж вчені стверджують, що неправильне використання кондиціонера може спричинити проблеми зі здоров’ям. Тож шукаємо інші способи, як охолодитися підручними засобами.

Вентилятор як альтернатива кондиціонеру

Вентилятор — це пристрій з лопатями, які, швидко обертаючись, рухають повітря, але не охолоджують його. Цей компактний пристрій легко переносити з місця на місце; є й такі моделі, котрі обертаються, мають кілька режимів роботи тощо.

Щоб не просто ганяти гаряче повітря, а й охолодитися, поставте перед вентилятором пляшки з крижаною водою — стане прохолодніше. Проте спосіб має недоліки:

  1. обмежений радіус дії: прохолодно лише там, де дме вентилятор;
  2. пристрій споживає багато електроенергії, тому тримати його ввімкненим цілодобово досить дорого;
  3. травматичність. Неправильне встановлення вентилятора, спроба доторкнутися до лопаті може призвести до травми. Особливо пильно треба стежити за маленькими дітьми, які так і норовлять просунути маленький пальчик крізь захисну сітку.

Краще вмикати вентилятор у найспекотнішу годину дня, одночасно охолоджуватися іншими способами, а на ніч відчиняти вікна. Коли температура знижується, час робити провітрювання — за декілька годин до сну в кімнаті стане свіжіше. Відчиняючи вікна, пам’ятайте про безпеку: через вікно може випасти дитина чи домашня тварина.

Рятівна вода

У спеку людина дуже пітніє, і це нормальна захисна реакція організму. Однак через надмірне виділення поту може розвинутися зневоднення, тому влітку регулярно пийте прохолодну, але не крижану воду! Занадто холодний напій дасть тимчасове полегшення, та спровокує кашель або ангіну. Можна пити мінеральну воду, додати кілька кубиків льоду чи зробити власноруч напої, що освіжають:

  • зелений чай;
  • вистиглий каркаде;
  • несолодкі лимонади;
  • морс, компот.

У спеку споживання солодких і газованих напоїв слід виключити. Також не радимо охолоджуватися алкоголем.

До речі, +30 °C — не привід відмовлятися від гарячого пиття. Наприклад, на Сході від високої температури рятуються гарячим чаєм чи кавою, бо, пітніючи, людина охолоджується.

Застосовуйте воду не лише всередину, а й зовні. Якщо охолодитися треба швидко, спробуйте:

  • вмити обличчя, руки, шию холодною водою;
  • прийняти прохолодний душ;
  • взяти кубик льоду й розтопити його в руках, протерти обличчя, руки, запʼястя, шию — там, де проходять основні кровоносні судини;
  • обгорнути голову та тіло вологим рушником чи надягнути мокрий одяг.

Час від часу повторюйте процедуру. Аби не вмиватися кожні п’ять хвилин, обприскуйте обличчя прохолодною рідиною з розпилювача.

У приміщенні проводьте вологе прибирання. Не потрібно витирати підлогу насухо, нехай залишаються невеликі калюжі води — зволожене повітря стане прохолоднішим. Або ж придбайте зволожувач.

Як не допустити перегрівання тіла

Правило просте — уникати спеки. Ходіть удома босоніж, адже підлога майже не нагрівається (якщо вона не на сонці). Вікна можна завісити легкою темною тканиною, сонцезахисною плівкою або закрити жалюзі. Саме вдень відчиняти їх не радять — у дім потрапляє гаряче повітря, стає душно.

Намагайтеся довго не перебувати на кухні, готуючи на плиті або в духовці. Відпочинок у пік спеки має бути лінивим: полежте у темній кімнаті, не рухайтеся. Зверніть увагу на домашній одяг: віддавайте перевагу натуральним тканинам, вільному фасону. Активні ігри, прибирання, спортивні заняття краще відкласти на вечір.

Корисна порада — влаштовуйте сієсту. В найспекотніші години дня зробіть перерву в домашніх справах. У цей період можна полежати, перекусити та навіть подрімати.

Звісно, це трохи змінює режим дня, але дозволяє перечекати високу температуру.

Не обовʼязково знаходитися під прямими сонячними променями, щоб перегрітися. Тому навіть у міській квартирі можна отримати тепловий удар — наслідок порушення терморегуляції та перегрівання організму. Особливо стан небезпечний для людей із хворобами серця й гіпертонією.

Симптоми:

  • слабкий частий пульс;
  • підвищення температури тіла;
  • почервоніння шкіри, сухість;
  • нудота, блювота;
  • слабкість;
  • запаморочення, інколи втрата свідомості, галюцинації.

Хворого потрібно покласти у прохолодне місце й охолодити компресами, ванною, поїти водою. Дати пігулки від температури, пересвідчитися, що він повернувся до свідомості. У дуже важких випадках одразу викликати швидку медичну допомогу.

А у нас є кондиціонер!

Значить, вам дуже пощастило 🙂 Нерідко в офісах чи вдома встановлюють температуру +22 °C. Безперечно, це справжнє блаженство, коли на вулиці під +35 °C, але в такому разі кондиціонер приховує серйозну небезпеку:

  • через різницю температур удома й на вулиці організм не встигає пристосовуватися до змін. Вона не має перевищувати 8-10°, тобто при +35 °C на вулиці вдома ставте не менш ніж +25 °C;
  • протяги. Зазвичай пристрій працює нерівномірно, під ним значно холодніше, ніж в іншій частині кімнати. Через це можна застудитися. Встановіть кондиціонер якомога далі від дивану, робочого стола чи ліжка. Зауважте, що люди, які сидять під кондиціонером, влітку частіше мають нежить, алергію, застуду;
  • сміття. Фільтри кондиціонера забруднюються, і якщо вчасно їх не чистити, то частинки пилу та іншого бруду будуть циркулювати в повітрі й розноситися кімнатами. Тому вчасно робіть прибирання й замінюйте фільтри;
  • сухе повітря. Обовʼязково разом із кондиціонуванням зволожуйте повітря.

Спеціалісти не радять постійно користуватися пристроєм. Якщо така потреба є, то кожні 3-5 годин його вимикають на 30-60 хвилин і провітрюють приміщення.

 

Ці прості поради допоможуть позбавитися від негативних проявів спеки й насолоджуватися таким соковитим літом. Живіть у комфорті, завжди дбайте про власне здоровʼя й правильно використовуйте охолоджувальні пристрої.

11 Липня / 2019 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті