Як позбутися набряків? Лімфодренажне тренування в домашніх умовах

EVA Blog разом із сертифікованою фітнес-тренеркою та спортивною дієтологинею Мариною Піскун підготували для тебе комплекс нескладних, але дуже ефективних лімфодренажних вправ для всього тіла. Якщо ти не в курсі про їхню користь, то зараз коротенько розповім.

Яка користь від лімфодренажних вправ?

1-Лімфодренажне-тренування-в-домашніх-умовах

Лімфодренажні тренування являють собою набір фізичних вправ, спрямованих на поліпшення циркуляції лімфи в організмі. Лімфатична система відіграє ключову роль у підтримці імунітету й виведенні з організму токсинів, продуктів обміну речовин і надлишків рідини. На відміну від серцево-судинної системи, у лімфатичної системи немає власної “помпи” (серця), і її робота залежить від скорочень м’язів.

Що таке лімфа? Саме ця рідина допомагає видаляти токсини, продукти метаболізму та надлишки рідини з тканин. Крім усього іншого, лімфа переносить організмом імунні клітини, допомагаючи швидше боротися з інфекціями та запаленнями.

Цікаво на тему: МФР (міофасціальний реліз): навіщо потрібен і як робити в домашніх умовах

Як лімфодренажні тренування допомагають позбутися набряків?

2-Лімфодренажне-тренування-в-домашніх-умовах

Набряклість часто виникає через застій лімфи, коли рідина затримується в тканинах. Лімфодренажні тренування стимулюють рух лімфи по судинах, що сприяє видаленню зайвої рідини та зменшенню набряків. Це особливо важливо для людей, які страждають від лімфедеми або набряків ніг і обличчя, пов’язаних із недостатньою активністю лімфатичної системи. Якщо у тебе малорухливий спосіб життя, то такі тренування будуть дуже доречними.

Як лімфодренажні тренування впливають на здоров’я шкіри?

3-Лімфодренажне-тренування-в-домашніх-умовах

У мене для тебе є чудова новина – лімфодренажні тренування мають винятково позитивний вплив на стан шкірного покриву:

  • поліпшується тон обличчя. Нормальна циркуляція лімфи сприяє постійному доставленню кисню і поживних речовин до клітин шкірного покриву, що покращує його текстуру та колір. Твоя шкіра виглядатиме більш свіжою та здоровою;
  • зменшується активність запальних процесів. Лімфодренажні тренування допомагають швидше виводити токсини та продукти обміну речовин, що сприяє зниженню запалень і прискоренню загоєння епідермісу;
  • шкіра стає еластичною. Завдяки поліпшенню кровообігу та живлення тканин такі вправи активізують всі необхідні процеси для підтримання еластичності й пружності шкіри, сповільнюючи процеси старіння.

02 Обличчя-1024х500_09

Ну й звісно ж, відбувається зменшення набряків. Активізація лімфообігу допомагає виводити зайву рідину з тканин, що зменшує набряклість і відновлює правильний водний баланс у клітинах шкіри.

Цікаво на тему: Базове тренування на всі групи м’язів для новачків

Особливості лімфодренажних тренувань

4-Лімфодренажне-тренування-в-домашніх-умовах

Загалом сюди можна віднести легке кардіо, розтяжку, йогу, пілатес або те ж плавання в розміреному темпі. Такі навантаження м’яко стимулюють м’язи та розганяють рух лімфи. Однак існують прості й дуже високоефективні комплекси вправ для виконання в домашніх умовах. У цьому разі можна виділити два важливих моменти:

  1. М’які, плавні рухи. Такі вправи ґрунтуються на відносно повільних і повністю контрольованих рухах, які активують м’язи та покращують циркуляцію лімфи, не перевантажуючи організм.
  2. Правильне дихання. В міру глибокі вдихи та плавні видихи відіграють важливу роль у лімфодренажних тренуваннях, оскільки вони допомагають активувати діафрагму, яка впливає на циркуляцію лімфи в грудній ділянці.

Цікаво на тему: 10 вправ для розтяжки, які покращать гнучкість у сексі

Найкращі вправи для прокачування лімфатичної системи

5-Лімфодренажне-тренування-в-домашніх-умовах

Найбільша ефективність і користь досягається при виконанні лімфодренажного тренування нон-стоп, без перерв. Але не турбуйся, це не кардіо або силова й тобі точно буде під силу виконати повний комплекс. Важливо відзначити, що вправ з розгону лімфи досить багато й самі тренування можуть істотно між собою відрізнятися.

6-Лімфодренажне-тренування-в-домашніх-умовах

Як буде проходити заняття, яке ми для тебе підготували:

  1. Кожна вправа виконується по 30 секунд. Далі у тебе є 10 секунд для переходу в інше положення і продовження тренування.
  2. Тобі знадобиться килимок для фітнесу та 15 хвилин вільного часу.
  3. Цей комплекс підійде абсолютно всім. Якщо у тебе є проблеми зі здоров’ям суглобів – не переймайся. Ми спеціально підібрали вправи, які не навантажують їх.

Вмикай енергійну музику та погнали позбуватися набряків😉


Читай також:

20 Вересня / 2024 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті