Навіщо стерилізують банки?

Всі ми знаємо, що більшість харчових продуктів швидко псуються. Це відбувається під впливом бактерій і мікроорганізмів, які сприяють подальшому розкладанню їжі. Стерилізація банок створює такі умови, за яких життєдіяльність бактерій неможлива. Саме завдяки цьому консервація так довго зберігається свіжою.
Цікаво по темі: Як зробити тушонку: три прості рецепти
Правила стерилізації банок перед консервацією
Якщо неправильно простерилізувати банки, то велика ймовірність, що може зірвати кришки, і тоді ваші продукти зіпсуються. Натомість банки, закатані за всіма правилами, можуть зберігатися 2-3 роки, а заготівлі надовго залишаться не просто їстівними, а й дуже смачними 😋. Тому запорукою успішної консервації є грамотна стерилізація тари. В даному випадку ми розглянемо варіанти з духовкою.

Отже, про що необхідно пам’ятати кожній господині:
- Завжди перевіряйте банки на наявність сколів і тріщин. Дуже важливо, щоб вони були цілими, інакше нічого не вийде і скло просто розіб’ється під впливом температури.
- Мийте вашу тару з харчовою содою або миючими засобами: вони не лише допоможуть видалити забруднення, а й частково її продезінфікують.
- Після миття ставте банки в холодну духовку на решітку шийками донизу, але слідкуйте за тим, щоб посуд не торкався один одного. Туди ж, у разі потреби, відправляйте кришки.
- Ваша духова шафа неодмінно повинна бути чистою, так що заздалегідь видаліть звідти залишки жиру або їжі після приготування. Вони можуть надати неприємного запаху банкам.
- Починайте стерилізацію за 150 градусів і поступово піднімайте температуру в духовці до 180 градусів. Цього буде достатньо якісної обробки.
Перевірити готовність банок легко, просто подивіться на дверцята духовки: спочатку вона запітніє, а з часом стане сухою і це означатиме, що можна виймати тару.
Відключіть духовку і відкрийте дверцята, даючи банкам трохи охолонути. Для цього потрібно мінімум 10 хвилин. Використовуючи кухонні рукавички, обережно дістаньте посуд і поставте на рушник.
Стерилізація в електричній духовці
Цей варіант також добре підходить для обробки банок. Якщо пічка невеликого об’єму, то скляну тару можна покласти на бік. Зручність цього способу полягає в тому, що ви можете задати необхідну температуру і час: літрові баночки будуть оброблятися протягом 10 хвилин, а 2-3-літрові — від 15 до 20 хвилин, що буде трохи швидше, ніж у газовій духовці.

Цікаво по темі: Лайфхаки, як довше зберігати продукти
Скільки часу стерилізуються банки в духовці?
Тривалість стерилізації залежить від обсягу вибраної тари. Зазначимо, що вказаний час орієнтовний, ви також повинні стежити за станом самих банок і використовувати лайфхак із дверцятами духової шафи.

Тим не менш, стерилізація банок газовій духовці займає:
- 0,5-1 літра — не більше 10-ти хвилин;
- 1-2 літри — 15-20 хвилин;
- 3 літри і більше — 30 хвилин.
Після обробки починайте відразу наповнювати банки огірками, помідорами, салатами, фруктами та іншими ласощами, які ви плануєте закривати на зиму. Не чекайте, поки посуд повністю охолоне, а зробіть все швидко!
Як бачите, стерилізувати банки у духовці дуже просто і швидко. За один раз ви можете обробити кілька штук, якщо плануєте робити більше запасів. Також існує спосіб стерилізації разом із заготовками, але про це ми розповімо вам наступного разу 😉




















Коментарі покищо відсутні