Як уривчасті голодування (фастінг) допоможуть вам зкинути вагу?

Існує багато різних способів схуднути. Останнім часом обертів набирають не тільки різні нестандартні дієти, а й дотримання релігійних постів — не стільки з метою духовного очищення, скільки задля оздоровлення. Механізм аутофагії, який опинився в центрі уваги завдяки вченому Йосінорі Осумі, дає нам деяке обґрунтування корисності таких уривчастих голодувань.

Аутофагія — це природний процес оновлення на клітинному рівні.  Її все ще вивчають, але як припускають, вона здатна подовжити життя і позбавити нас від деяких захворювань. І для того, щоб активізувати цей процес, як вважають вчені, не потрібні додаткові кошти.  Достатньо застосовувати старий добрий і добре відомий людству метод: періодично дозволяти собі голодувати.

Що таке фастінг

Уривчасті голодування (фастінг) — це спосіб харчування, який включає регулярні короткочасні пости. Одразу обмовимося, що перш ніж вдаватися до нового, не властивого вам харчування необхідно проконсультуватися з вашим лікарем.

Періодичний пост допомагає, по-перше, вживати менше калорій. А по-друге, оптимізує деякі гормони, пов’язані з контролем ваги.

Фастінг буде зручним для вас, якщо ви не дуже полюбляєте їсти рано вранці і можете спокійно пропустити сніданок. При цьому потрібно зберігати силу волі і до вечора, щоб не переїсти у другій половині дня, компенсуючи пропуск.

Можна робити це по-різному:

  • Метод 16/8: пропускайте сніданок кожен день і їжте протягом 8-годинного періоду, наприклад, з 12 до 20 годин.
  • Eat-Stop-Eat: Робіть один або два 24-годинних поста на тиждень, наприклад, не їжте один день з обіду і до обіду наступного дня.
  • Дієта 5:2: два дні на тиждень вживайте лише 500-600 калорій, а в інші 5 днів дотримуйтеся звичайного графіка харчування.

Якщо ви не будете переїдати після таких періодів, то зможете зменшити об’єм на животі і схуднути.

 

Що зміниться, якщо іноді голодувати?

Ось деякі речі, які змінюються у вашому метаболізмі, коли ви постите:

 

Інсулін

 Рівень інсуліну значно знижується, якщо ми не їмо. Нижчий рівень інсуліну сприяє спалюванню жиру.

 

Гормон росту людини

Рівень гормону росту може різко зрости під час посту, збільшуючись у 5 разів. Зокрема цей гормон може сприяти втраті жиру і збільшенню м’язової маси.

 

Норадреналін (норадреналін)

Нервова система постачає норадреналін до жирових клітин, примушуючи їх розщеплювати жирові відкладення на вільні жирні кислоти, які можна спалювати для отримання енергії.

Коротке голодування — до 48 годин — підвищує метаболізм (але більш тривале може його пригнічувати).

 

Результати фастінгу

Крім передбачуваного оздоровлення та потенційного подовження життя, уривчасте голодування може призвести до втрати від 250 до 750 грамів на тиждень. Такий спосіб є дуже простим. Він не вимагає обмеження певних продуктів, підрахунку калорій, значних змін в харчуванні.

Особисто мені простіше за все пропустити два ранкові прийоми їжі — сніданок і перекус.  Підвищений апетит я заповнюю вживанням більшої кількості води з лимоном і краплею натурального підсолоджувача.

Ви також можете додати більше харчових волокон, щоб відчувати ситість без збільшення калорійності прийомів їжі, що лишилися. Наприклад, на вечерю робити лляну кашу або додавати висівки до йогурту.

Звичайно, такий спосіб харчування підійде не всім. Однак людина природним способом пристосована до коротких голодувань. Якщо ви зможете стримуватися і не переїдати пізніше, то знайдете в такому способі купу переваг.

Одна з таких переваг для мене — це те, що я не прив’язана до їжі, можу спокійно пропустити прийом або два. І чим більше я практикуюся, тим легше переношу голод. В інші прийоми їжі я намагаюся вживати максимум здорових продуктів, іноді допускаючи щось “заборонене”.

 

Не обов’язково влаштовувати такі голодування щодня. Кращий спосіб харчування той, якого ви можете дотримуватися довго, підтримуючи своє здоров’я. Тому почніть з одного-двох днів, коли ви пропустите по одному прийому їжі, і подивіться, наскільки це підходить вам.

 

Цiкаво по темi : Чи варто виключати каші з раціону при бажанні знизити вагу або правильно харчуватися?

4 Червня / 2019 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті