
Якщо думаєш, що італійським аперитивом можна насолоджуватися тільки в закладах, то ми розповімо тобі, як приготувати його вдома. Для нього навіть не знадобиться спеціальний інвентар, на зразок шейкера або стрейнера – все значно простіше. Ділимося з тобою секретами домашнього приготування Апероль Шприца з пропорціями інгредієнтів і покроковою інструкцією.
Цікаво на тему: Як зробити мінібар своїми руками
Історія коктейлю

Давним-давно в далекій-далекій галактиці… ну, не так вже й давно, і не так вже й далеко. 🤭Загалом, подейкують, що перші коктейлі-спритци з’явилися ще в XIX столітті у Венеції. Тоді місто входило до складу Ломбардо-Венеціанського королівства і для австрійських підданих (від дипломатів до офіцерів) італійські вина були занадто міцними. Тому в місцевих закладах вони просили розбавити напій звичайною водою. Німецькою це звучить, як «spritzen», звідки й пішла назва коктейлю. Тобто, шприц – це будь-яке вино (червоне, біле, ігристе), розбавлене водою. Зафіксуємо цю думку.

У 20-ті роки XIX шприци почали доповнювати місцевими бітерами. Багато в чому завдяки тому, що в 1919 в Падуї з’явився легендарний Aperol, а у Венеції – Select в 1920. У чистому вигляді бітери не п’ють, а ось з льодом або в складі коктейлів – ще як! Багато років шприци являли собою мікс гіркої настоянки, води та негазованого вина. А в тому вигляді, до якого ми звикли сьогодні (з додаванням ігристого, і найчастіше – просеко) коктейль трансформувався значно пізніше – в 1970-х.
Цікаво, що австрійці та італійці досі сперечаються, хто придумав той самий Апероль Шприц. Саме тому сьогодні можна зустріти два способи вимови назви: німецькою «spritz» читається через «ш», а італійською – через «с» (спритц). І той, і інший варіант вважається правильним.
Класичний рецепт Апероль Шприц

Не будемо розглядати авторські версії приготування коктейлю, але і без цього варіантів Апероль Шприц існує багато. Інгредієнти одні й ті ж, а ось пропорції – різні. Тому пропонуємо рецепт, який використовується Міжнародною асоціацією барменів.
Цікаво на тему: Шість простих рецептів популярних коктейлів
Пропорції виглядають наступним чином і їх дуже легко запам’ятати – 3:2:1 (іноді 0,5). Де просеко – це 3 частини, Апероль – 2, а содова – 1 або 0,5. Ну що, біжимо готувати наш коктейльчик?
Інгредієнти:
- просеко – 90 мл;
- Апероль – 60 мл;
- содова (можна використовувати Швепс або просто воду з газом) – 30 мл (або 15 мл);
- кружечок апельсина;
- лід.

Приготування:
- Великий келих (коктейльний або для червоного вина) наповнюємо льодом.
- Наливаємо в нього порцію Апероля, потім – ігристе, і в самому кінці – содову. Акуратно перемішуємо компоненти барною ложкою (а можна не випендрюватися і взяти звичайну, але з подовженою ручкою 😁), щоб не розігнати бульбашки.
- Прикрашаємо кружечком апельсина, вставляємо трубочку і… насолоджуємося приголомшливим домашнім Шприцом!
Лайфхак: Якщо хочеш зробити напій міцнішим, зменш кількість біттера і додай трохи горілки. Наприклад, на 90 мл просеко візьми по 30 мл Апероля, горілки та содової.
Секрети ідеального Aperol Spritz

Щоб приготований вдома коктейль нічим не поступався тому, яким пригощають в барах, запам’ятай кілька секретів.
- Чітко дотримуйся послідовності додавання інгредієнтів. Це в математиці від зміни місць доданих нічого не змінюється, а в коктейльній справі змішування має значення (особливо якщо напій готується відразу в келиху). Тому: спочатку бітер, потім просеко, і в самому кінці – воду.
- Обов’язково охолоди всі компоненти, включаючи келих, в якому будеш подавати коктейль.
- Для прикраси можна використовувати не тільки апельсин, але і будь-який цитрус. А в деяких випадках його подають з оливкою, м’ятою або коктейльною вишенькою. Це не канон, але чому б і ні?
Пам’ятай, що Aperol Spritz – це компанійський напій. Тому, коли зважишся навчитися готувати цей відсвіжний солодкувато-гіркий коктейль, обов’язково збере друзів і дивуй справжніми барними смаколиками.























Коментарі покищо відсутні