Бодіпозитив: про любов до себе в будь-якому тілі

В останні роки все більше популяризується бодіпозитив. Це рух, який закликає людей сприймати своє тіло таким, яким воно є: не комплексувати з приводу фігури, шрамів, кольору волосся, інвалідності тощо. Проте інколи люди не до кінця розуміють, у чому полягає основна ідея руху. Тож пропонуємо дізнатися більше про цю течію.

Головні ідеї

Течія виникла в рамках фемінізму, проте сьогодні вже виходить за його межі. Її концепція полягає в сприйнятті людського тіла в усіх аспектах. Прибічники закликають людей позбутися стереотипів і комплексів, які виникають під тиском соціуму, та відмовитися від нав’язаних стандартів. Головна ідея: моє тіло — чудове тіло.

Раніше йшлося здебільшого про жінок, які під тиском патріархального суспільства намагалися «підігнати» себе під певні стандарти. Сьогодні бодіпозитив обʼєднує людей будь-якої статі, раси, національності тощо.

Простіше кажучи, кожна людина має почуватися комфортно у своєму тілі. Бодіпозитив засуджує шеймінг, булінг, обʼєктивацію жіночого тіла та навʼязування стандартів. Тому до течії приєднуються жінки з пишними формами, люди з фізичними відхиленнями, жертви насилля та інші. Здавалося б, рух має дуже благородну мету. Але бодіпозитив не має єдиної доктрини, тому різні люди розуміють його по-різному. Причому іноді це розуміння суперечить головній ідеї руху.

Що є проявом бодіпозитиву, а що ні

Бодіпозитив не дорівнює ожирінню. Бодіпозитив закликає мати тіло, в якому ви почуваєтеся комфортно. Це не означає, що ви повинні набирати вагу. Просто ви не зобов’язані відповідати стандарту 90-60-90. Почувайте себе однаково добре з вагою 45 кг і 145 кг, якщо вам так подобається.

Бодіпозитив не про відсутність догляду за собою. Гоління ніг, зони бікіні та пахв — радше навʼязаний тренд, аніж необхідність. Течія відстоює право жінок мати такий зовнішній вигляд, із яким їм комфортно. Бо витрати на гоління, шкідливі процедури для волосся, б’юті-процедури на кшталт манікюру чи нарощення вій, які роблять наші тіла трохи ближчими до умовних «стандартів», зовсім не потрібні. Проте ніхто не скасовував правила особистої гігієни.

Бодіпозитив не про нові стандарти краси. Прибічники течії взагалі відмовляються від стандартів. Будь-яке тіло красиве по-своєму, всі естетичні особливості стають родзинками. Наприклад, жінки після пологів не мають соромитися розтяжок й витрачати купу грошей на їх виведення, а дівчина, яка має веснянки, не має ховати їх під шаром тонального крему, бо це не вважається красивим. На Заході відстоюють право жінок на кучеряве волосся, адже випрямляти його просто шкідливо.

Натомість бодіпозитив про:

  1. Відсутність засудження інших і себе (автошеймінгу). Багато людей у прагненні до ідеальної ваги корять себе за найменший шматочок шоколадки. 
  2. «Моє тіло — моя справа». Ви можете робити з собою все, що вам захочеться: сміливий мейк, татуювання, пірсинг. Це правило стосується і більш серйозних речей, наприклад, права жінок на аборт. 
  3. Спорт, що приносить радість. Не той, завдяки якому кілограми тануть на очах, а ввечері не хочеться жити. А той, який приносить задоволення, навіть якщо ви не прагнете схуднути чи побачити кубики на пресі.
  4. Особливі тіла. Люди, в яких немає руки, ноги або ж є шрами, розщілина між передніми зубами, теж мають право вважати себе красивими. Ба більше, потрапляти на обкладинки журналів, ходити по подіуму, мати гарну роботу та родину.  

Навіть якщо зараз ви вважаєте бодіпозитив неважливим і не хочете підтримувати цю течію, подумайте про неї ширше. Ніхто не може гарантувати, що одного разу ваше тіло теж не зміниться.

З віком зʼявляються зморшки, набігають кілограми. Колись ви можете отримати опік чи після народження дитини у вас з’явиться серйозний шрам після кесаревого розтину. Можливо, коли у вас буде важкий період у житті, ви забудете пофарбувати волосся, вам буде не до спорту чи щоденного макіяжу. Чи хотіли б ви ловити на собі осудливі погляди людей? 

Як стати бодіпозитивною людиною

Сформулювати коротко ідею бодіпозитиву просто: поважати вибір інших і не засуджувати чиїсь тіла. Уникати розмов про вагу та зовнішній вигляд. А головне — вчасно зупинити свої думки про чиєсь тіло в позитивному чи негативному аспекті. Слово «худий» не означає «гарний», а «товстий» — «потворний». 

Коли ви побачите дівчину з пишними формами та не подумаєте, що вона товста і це погано; коли вас не вразить жінка з неголеними ногами, і ви подумаєте, що це цілком нормально; коли ви підійдете до дзеркала, і вас все влаштує, — вітаємо, ви стали бодіпозитивною людиною. Ви зуміли пройти повз чуже тіло та стримали себе від оцінювання свого зовнішнього вигляду. Цього цілком достатньо, щоб підтримати новий рух.

Кожна людина має право самостійно вирішувати, як їй виглядати. І треба просто навчитися це розуміти та приймати.

17 Січня / 2020 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Наталі

    Чудова стаття! У мене після народження дитини на животі ростяжки. Малюватись я немаю часу . Направду дуже складно за собою доглядати коли маєш малу дитину.

Рекомендовані статті