13-й зайвий або хто такий Змієносець ⛎︎

NASA змінило астрологічні знаки!

Понад 85% людей тепер під іншим знаком Зодіаку!

Змієносець зруйнував мою астрологічну карту!

Зараз такі заголовки просто розривають соціальні мережі та Всесвітню павутину загалом. А Тік-Ток ніби ігнорує всі відео, де НЕ згадується Змієносець. Тринадцятий знак зодіаку добре знайомий усім, хто давно захоплюється астрономією та астрологією. Якщо ж ти в легкому шоці, що відбувається і чому твоє сузір’я більше не твоє, то після прочитання цієї статті Eva Blog гарантує тобі душевний Дзен. Але про все по черзі.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Зміна знаків зодіаку

Західна астрологія і 13 знаків зодіаку

Почнемо з бази, а саме з відповіді на запитання “Що таке Зодіак”. Без складних термінів і заглиблень у всі тонкощі, зодіак (зодіакальна екліптика, зодіакальне коло) являє собою лінію із сузір’їв, якою рухається Сонце протягом року. Зодіак є найстарішою відомою небесною системою координат і охоплює тринадцять знаків зодіаку:

  • Овен;
  • Телець;
  • Близнюки;
  • Рак;
  • Лев;
  • Діва;
  • Терези;
  • Скорпіон;
  • Змієносець;
  • Стрілець;
  • Козоріг;
  • Водолій;
  • Риби.

Народилися з 30 листопада по 17 грудня – ви за гороскопом Змієносець. Були б…, якби не одне маленьке “але”. Усього сузір’їв 88, а значущих із погляду сучасної астрології всього 12. Чому не 13 і чим не догодив Змієносець? Зараз розберемося.

Знаки зодіаку

Шлях Змієносця в історії та найбільший міф про астрологію Вавилона

Сучасна система зодіаку, а саме західна астрологія та її зодіакальне коло, – це спадщина Вавилона, найбільшого культурного центру Стародавнього світу. Вавилон був першим мегаполісом в історії людства і в ньому проживала маса світлих умів, зокрема астрономів. Наші пращури вміли дивувати:

  • вавилонський зодіак описував цілих 18 знаків у своїх календарях і астрологічних системах. Це було необхідно для того, щоб врахувати рух Сонця, Місяця і планет через знаки зодіаку та узгодити їх з календарним роком; 
  • Змієносець був частиною зодіакальної вавилонської екліптики під номером 13, залишався на своєму законному місці після падіння цього великого міста і є реальним знаком зодіаку в наші дні. 

Для розуміння, Змієносцю близько 3000 років від дня його так званого офіційного виявлення. А, наприклад, Терези набули статусу повноцінного знака зодіаку близько 2000 років тому, завдяки Римлянам.

Терези

А тепер до цікавого. Інтернет просто забитий інформацією про те, що вавилоняни тисячі років тому орієнтувалися на зодіак із тринадцяти знаків, але згодом скоротили його до 12, прибравши Змієносця. Офіційно таке рішення стародавніх астрономів та астрологів пояснюють так:

  1. Вавилон жив за календарем із 12 місяців. Календар був місячним і ґрунтувався на фазах Місяця.
  2. Щоб додати естетики і якоїсь загадковості з присутністю задуму вищих сил, було ухвалено рішення поділити зодіак на 12 ідеально рівних частин, тим самим відмовившись від якогось сузір’я. На місці Змієносця міг опинитися хто завгодно – йому просто не пощастило.

Сузір'я Змієносця

Так, саме таку версію нам пропонують навіть досить поважні джерела. Але я бачу, як твій внутрішній детектив чує щось неладне. І не дарма. Для того, аби узгодити свій місячний календар із сонячним роком і при цьому зберегти сезонність, час від часу вавилоняни вставляли додатковий місяць:

  • вставка додаткового місяця здійснювалася залежно від спостережуваних астрономічних явищ, таких як початок весняного рівнодення;
  • це давало змогу не просто зберігати сезонну точність календаря, а й передбачати сільськогосподарські цикли.

Система використання 13-го місяця в календарі стародавнього Вавилону була досить складною і зазнавала змін із плином часу. Але це був ідеальний спосіб адаптувати місячний календар до сонячних циклів і з максимальною точністю прораховувати сезонні зміни.

Місячний календар

Шановні панство, увага, запитання! Якщо уми Вавилона зуміли не тільки придумати, а й утілити в життя таку мудровану систему, невже їм забракло кмітливості для створення зодіакального кола з тринадцяти або 18 знаків? Астрономи й астрологи цього найбільшого міста нічого не прибирали зі своєї екліптики. Вони жили за 12-ти місячним календарем, іноді додавали тринадцятий місяць і в цій системі орієнтувалися на 18 знаків зодіаку, включно зі Змієносцем.

“Дата мого народження – 2 грудня. То хто я – Змієносець чи Стрілець?”. Астрономічно – Змієносець, а з погляду астрології – Стрілець. Зараз поясню.

Цікаво на тему: Астропрогноз для всіх знаків зодіаку

Чому 99% астрологів ігнорують Змієносця і не включають його в гороскоп?

Отже, вирушаємо з Вавилона прямо в сучасну Україну. Перехід від 18 вавилонських сузір’їв до 12 знаків зодіаку, якими вони відомі в сучасній західній астрології, має довгий шлях, який обчислюється тисячоліттями. Скорочення екліптики було пов’язане переважно зі змінами в астрологічних системах і уявленнях про небесні явища. Але такому рішенню передували й більш банальні речі:

  • зменшення кількості сузір’їв до 12 було пов’язано з бажанням зробити астрологію доступною і зрозумілою для масової аудиторії;
  • фактор геометричної зручності. Поділ екліптики на 12 рівних секторів по 30 градусів кожен спростив розрахунки й дав змогу легко асоціювати кожен знак із певною порою року. Процес скорочення був запущений приблизно 2000 років тому, але не Вавилоном.

Астрологи ігнорують Змієносця

Що стосується безпосередньо Змієносця, є доволі цікава версія, яка вказує на те, що його вилучили з астрологічного зодіакального кола через свій практично нульовий вплив на порядок речей у зодіакальній екліптиці. Простіше кажучи, протягом сотень років астрологи не бачили в цьому знаку активного помічника у своїх астрологічних прогнозах і просто виключили Змієносця із зодіаку. Це одна з основних причин, чому в гороскопі немає представленого сузір’я.

Цікаво на тему: Метч або свайп: чи сумісні у вас із ним знаки Зодіаку?

Чи змінився мій знак зодіаку?

Звичайно ж, ні. Тільки з 2000-го року це вже четверта спроба створити бурхливий медіапривід на бідному Змієносці. До слова, зараз вдалося вичавити максимум хайпу з новини з двох причин: 

  1. Для роздмухування теми було взято за основу досить значуще відомство на нашій планеті, а саме NASA. Як ви встигли здогадатися, усі заголовки на кшталт “NASA внесло корективи в астрологічні знаки, позбавивши 85% людей свого знака гороскопа!” – це фейк, а точніше вирваний і перекручений контекст із публікації представленого федерального агентства США. НАСА, до речі, вже дало офіційне спростування.
  2. Ера інтернету дала змогу за лічені секунди розбурхати мільйони людей новиною про те, що їхній знак зодіаку вкрали просто з-під носа.

Чи змінився мій знак зодіаку

Зодіакальна екліптика нашого часу містить 13 знаків зодіаку з погляду реального розташування сузір’їв на небі. Але астрологія – це не набір зірок із координатами, а символічна наука, що має власні правила і знання. У ній враховуються не тільки сузір’я, а комплексне положення Сонця, Місяця, зірок і планет у безкрайньому космосі. Змієносець, на щастя чи на жаль, не входить в астрологічну екліптику і навряд чи колись там опиниться. Тож не поспішай зводити татуювання зі своїм знаком зодіаку. Улюблене сузір’я залишається з тобою.

 

Читайте також:

7 Вересня / 2023 Гороскопи

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Азат

    Я родился в 16-го декабря

VISUAL by EVA