Навіщо п’ють хлорофіл? Користь і як правильно приймати

Детокс, усунення неприємних запахів з рота й від тіла, активація синтезу колагену, антиоксидантний захист, зміцнення імунітету, підвищення стійкості до стресів, поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, спалювання жиру, усунення запалень, підтримка здоров’я шкіри… Якщо зібрати всі корисні властивості, приписувані хлорофілу, то ця речовина мало не дарує безсмертя. 😲 На що насправді здатний хлорофіл, а де просто “казочки”, – у цьому ми сьогодні з тобою і розберемося.

Хлорофіл: зелений двигун життя і його несподівана користь для людини

1-Навіщо-п’ють-хлорофіл

Практично всі організми, які здатні до фотосинтезу, – рослини, водорості, ціанобактерії насичені хлорофілом. Цей унікальний пігмент не тільки забарвлює їх у зелений колір, а і є центральним елементом у неймовірно складному та життєво важливому процесі, що називається фотосинтезом. По суті, хлорофіл – це мініатюрна сонячна батарея, яка, поглинаючи світло, перетворює його на енергію і дарує тим же рослинам життя. Зрештою представлений зелений пігмент підтримує всю екосистему на планеті.

Значення хлорофілу настільки масштабне, що немає й краплі сумнівів у його незамінності та неймовірній користі. Без нього рослини не змогли б вижити, а отже, і наш доступ до кисню, а також поживних речовин, як-от вітаміни, мінерали та антиоксиданти, опинився б під серйозною загрозою. Роблячи черговий вдих кисню і бігаючи очима по буквах, пам’ятай, що саме хлорофіл робить це можливим.

2-Навіщо-п’ють-хлорофіл

Однак нас цікавить інше. А чи може сам по собі пігмент якось якісно впливати на наше здоров’я при пероральному прийманні? Інтерес до хлорофілу в медицині та дієтології дуже стрімко зростає, і це цілком закономірно. Крім уже наявних доведених корисних ефектів на організм людини, хлорофіл має величезний потенціал бути цінним джерелом проти маси несприятливих зовнішніх і внутрішніх чинників. Але є одне малееееньке “але”, ім’я якому – маркетинг. 

Зараз я тобі розповім, які форми хлорофілу найефективніші та чим дійсно корисний цей пігмент. Нудно не буде😉

Цікаво на тему: Магній В6: чи справді заспокоює нервову систему?

Хлорофіл a, b, хлорофілін – що корисніше?

3-Навіщо-п’ють-хлорофіл

Щоб відповісти на це запитання, потрібно зрозуміти, що з себе представляє хлорофіл у ширшому сенсі, а ніж просто “це пігмент”. Дивись, натуральний природний хлорофіл ми можемо отримувати з будь-якої рослинної їжі: проростки пшениці, шпинат, водорості тощо. І якщо ти уважно послухаєш велику кількість нутриціологів, то зіткнешся з думкою, що “Лише певна форма хлорофілу для нас корисна”. Та невже? Здебільшого акцент робиться на хлорофілі a і b. Хм, нумо з цього місця трохи докладніше🤔

Я не буду тебе надто глибоко занурювати в те, що в природі існує понад 100 різноманітних структур хлорофілу, але, так би мовити, особливо значущих наразі лише шість, і ось… А з рослинної їжі ми отримуємо такі форми, як… Це все вимагає чималого об’єму тексту. Поясню набагато простіше. Коли ти їси, приміром, свіжий шпинат, у твій організм 100% потрапляє хлорофіл форми a і b:

  • хлорофіл a – головний пігмент, що бере участь у процесі фотосинтезу в рослин;
  • хлорофіл b – додатковий пігмент, що розширює діапазон світлових хвиль, які рослина може поглинати.

4-Навіщо-п’ють-хлорофіл

Яка з цих форм корисніша для нашого організму? Обидві – немає різниці. Ось тобі пара прикладів інших форм хлорофілу, які надходять в організм під час смакування водоростями:

  • хлорофіл c – допоміжний пігмент, який є в морській капусті та інших бурих водоростях;
  • хлорофіл d – любиш суші? Ось ця форма є в норі.

Організму абсолютно не важливо, в якій формі надходить зелений пігмент. Внутрішні процеси людини сприймають його виключно на молекулярному рівні, а молекула хлорофілу абсолютно однакова у всіх видах флори! Однак, коли мова заходить про користь цього пігменту та поради їсти більше зелені, щоб отримати хлорофіл, тут є нюанс. Стосується він дуже низької засвоюваності цієї речовини з природних джерел:

  1. Хлорофіл є жиророзчинною речовиною, тому для його повноцінного засвоєння необхідна достатня кількість жирів. 
  2. Цей зелений пігмент активно зв’язується з канцерогенами в кишківнику (речовини, що провокують утворення пухлин). Тим самим істотно знижуючи свою засвоюваність.

5-Навіщо-п’ють-хлорофіл

І якщо другий пункт виправити ніяк не можна, то ось із першим все не так однозначно. Люди, які знають про цю особливість хлорофілу, але хочуть наситити ним організм, вкрай скептично ставляться до отримання пігменту з їжі. Крім того, що елементарні режими харчування з мінімальною кількістю жирів зводять нанівець засвоєння природного хлорофілу, так ще й термічна обробка робить свою справу. Так, наука поки не впевнена на 100%, що тільки “щадна” термообробка й свіжі продукти зберігають корисні властивості цього зеленого пігменту. Але той факт, що натуральний хлорофіл вкрай чутливий до впливу світла та високої температури, під впливом яких він стрімко руйнується, дає змогу зробити простий висновок. Щоб отримати користь від природного хлорофілу, його потрібно вживати з достатньою кількістю жирів і не піддавати термообробці.

Цікаво на тему: Прогестерон: що це за гормон і як він на тебе впливає

6-Навіщо-п’ють-хлорофіл

Крім натурального хлорофілу існує і його напівсинтетичний аналог – хлорофілін. Ця речовина є якісною альтернативою природному хлорофілу з беззаперечними перевагами:

  • за корисними властивостями абсолютно не поступається натуральному зеленому пігменту;
  • хлорофілін стійкий до руйнівних чинників, таких як світло та температура;
  • на відміну від хлорофілу ця речовина є водорозчинною, що істотно підвищує її засвоюваність і сприяє кращому всмоктуванню в кишківнику.

Так, саме хлорофілін використовується в 99% біодобавок, завдяки яким є можливість отримати користь від вживання хлорофілу швидко й без “танців з бубном” у вигляді додаткових обов’язкових жирів. Важливо! Є біодобавки, в яких хлорофіл представлений у вигляді натуральних екстрактів рослин, наприклад, кропиви, м’яти, кінзи тощо. Таку харчову добавку потрібно вживати так само як і природні продукти з хлорофілом – обов’язкова наявність жирів у їжі для нормальної засвоюваності пігменту.

7-Навіщо-п’ють-хлорофіл

Таким чином для максимальної біодоступності зеленого пігменту можливі два підходи:

  1. Вживати свіжі продукти, що містять хлорофіл, або застосовувати мінімальну термообробку, не забуваючи додавати в раціон жири для кращого засвоєння.
  2. Включити в харчування біодобавки з хлорофіліном.

І перед тим, як ми з тобою перейдемо до користі хлорофілу, я б хотіла тобі коротенько розповісти про найпотужніше натуральне джерело цього зеленого пігменту.

Цікаво на тему: ТОП-10 БАДів для жінок

У яких продуктах міститься найбільше хлорофілу

8-Навіщо-п’ють-хлорофіл

Під час пошуку рослинних продуктів, багатих на хлорофіл, гугл зазвичай пропонує всім добре знайомі та звичні варіанти, такі як шпинат, петрушка, люцерна, кінза тощо. Але якщо ти шукаєш по-справжньому багате джерело цього пігменту – це водорість хлорела. Так, вона рідко зустрічається в подібних списках, і цьому є просте пояснення – зазвичай радять те, що легко знайти в найближчому магазині. Але якщо говорити про “супер хлорофільні” рослини, то варто звернути увагу на спіруліну (водорість, близьку за властивостями до хлорели) і безпосередньо на хлорелу:

  • спіруліна містить до 2% хлорофілу від своєї загальної маси, що значно перевищує вміст цього пігменту в традиційних наземних рослинах;
  • вміст хлорофілу в хлорелі може сягати 5,5% від загальної маси водорості. Це просто неймовірна цифра.

Для порівняння: у шпинаті міститься 0,8-1%, що помітно нижче порівняно з вищезгаданими водоростями. А тепер з усіма цими знаннями нумо розбиратися в користі хлорофілу.

Цікаво на тему: 18 корисних продуктів для здоров’я щитоподібної залози

Яка користь від біодобавок із хлорофілом і як їх правильно приймати

9-Навіщо-п’ють-хлорофіл

Як я вже казала на початку статті, цьому зеленому пігменту приписують просто нескінченний список корисних властивостей для організму людини. Але, на жаль, більшість із них не має нічого спільного з реальністю. Отже, що тобі дасть приймання харчової добавки з хлорофілом.

Хлорофіл пригнічує активність канцерогенів

Потрапляючи в організм, ця речовина зв’язується з раковими клітинами, зменшуючи їхню активність, при цьому жертвуючи частиною власної біодоступності. Чимало досліджень продемонстрували вплив зелених рослинних пігментів на ризик розвитку раку товстої кишки. Висновок був однозначним: хлорофіл значно знижує ймовірність появи новоутворень. У результаті хлорофіл і його напівсинтетичний аналог, хлорофілін, входять до списку речовин, що сприяють зниженню ризику розвитку злоякісних пухлин.

Хлорофіл – це “внутрішній дезодорант”

10-Навіщо-п’ють-хлорофіл

Тобі 100% траплялася така інформація в переліку корисних властивостей цієї речовини. Вона видаляє неприємні запахи, дарує відчуття свіжості та… Ні, все не так. Точніше так, але потрібно розуміти, з якими саме запахами працює хлорофіл. “Біодобавка з хлорофіліном допомагає усунути неприємний запах з рота” – так, якщо йдеться просто про класичний малоприємний запах з рота, а у складі харчової добавки є та ж м’ята. Сам по собі хлорофіл у такому разі нічого не усуває. А ось із чим він справді може допомогти, так це з украй неприємним, хоча й рідкісним захворюванням під назвою триметиламінурія.

У процесі перетравлення певних продуктів, таких як яйця, риба та деякі бобові, утворюється органічна сполука – триметиламін. У здорової людини ця речовина просто окислюється в печінці до стабільної, безпечної форми й після виводиться з організму. Однак у людей із триметиламінурією цей процес порушений, і триметиламін не перетворюється на нешкідливу сполуку. Внаслідок чого речовина накопичується і також виводиться назовні з потом, сечею і навіть диханням, супроводжуючись вкрай неприємним, стійким, сильним запахом.

Яким запахом? Рибним. Уяви, що ти стоїш поруч із людиною, а від неї йде аромат, як від рибного відділу в супермаркеті. При цьому в міру прогресування, хвороба продукує запах дедалі сильніше й він стає настільки неприємним, що єдине, з чим його можна порівняти, – це риба, що гниє. Приємного мало, але дослідження показали, що хлорофіл/хлорофілін зменшує кількість того самого винуватця запаху триметиламіну в організмі, тим самим полегшуючи симптоми захворювання і прискорюючи процес одужання.

Цікаво на тему: Що таке феритин і чим небезпечний його низький рівень в організмі

Хлорофіл – це потужний антиоксидант

11-Навіщо-п’ють-хлорофіл

Окислювальний стрес – це процес ушкодження клітин, спричинений надлишком вільних радикалів, агресивних молекул, що утворюються в організмі під дією зовнішніх чинників (наприклад, сонячного випромінювання, забруднення, стресу) та внутрішніх процесів (під час того ж обміну речовин).

Уяви, що вільні радикали – це маленькі, противні руйнівники. Щоб існувати, їм потрібно пошкоджувати клітини шкіри, білки, ліпіди, ДНК і відбирати критично важливі крихітні частинки – електрони. Згодом такі пошкодження накопичуються і призводять до небажаних наслідків. Для прикладу візьмемо красу та молодість, розглянемо, як на них впливає окислювальний стрес:

  1. Втрата еластичності шкіри. Вільні радикали руйнують колаген та еластин – білки, які роблять шкіру пружною. У результаті шкірний покрив починає втрачати тонус, стає в’ялим, що спричиняє появу зморшків.
  2. Утворення пігментних плям. Пошкодження, спричинені вільними радикалами, стимулюють надмірне вироблення меланіну, що призводить до утворення темних плям на шкірі.12-Навіщо-п’ють-хлорофіл
  3. Зниження регенерації клітин. Поступово клітини втрачають здатність швидко відновлюватися й оновлюватися, що робить шкіру тьмяною і менш гладкою.
  4. Пошкодження захисного бар’єра шкіри. Шкірний покрив стає більш вразливим до зовнішніх чинників, таких як ультрафіолет, забруднення та інші подразники.

Таким чином, через окислювальний стрес шкіра швидше старіє, втрачає свій природний блиск і гладкість. Які ти знаєш потужні антиоксиданти? Вітамін C і вітамін E, коензим Q10, глутатіон… Так, вони дійсно потужні, але хлорофіл тут просто дивує. Він бореться з окислювальним стресом ефективніше, ніж аскорбінова кислота й глутатіон. А ці дві речовини по праву вважаються одними з найкращих винищувачів вільних радикалів. Чи гарний хлорофіл у ролі антиоксиданту? Так, він бездоганний.

Антимікробні властивості хлорофілу

13-Навіщо-п’ють-хлорофіл

Цей зелений пігмент вкрай корисний для кишкової мікробіоти. І його головна перевага полягає в тому, що він є класним профілактичним засобом проти кишкових бактеріальних інфекцій і водночас хлорофіл не чинить поганого впливу на ріст корисних бактерій.

Чималий список корисних властивостей, як для звичайного зеленого пігменту, чи не так? Хлорофіл у вигляді харчової добавки випускається в капсулах, таблетках і рідкому вигляді. Тут уже потрібно виходити з того, яке приймання зручніше особисто для тебе. Якщо є проблеми з ковтанням таблеток/капсул – бери рідкий хлорофіл. Переживаєш, що його присмак може не сподобатися? Капсули – мастхев у такому разі. 

14-Навіщо-п’ють-хлорофіл

Рекомендовані товари:

Що стосується правил приймання, то загальновизнаних чітких дозувань немає. Тому просто дотримуйся рекомендацій виробника. Однак якщо дивитися на те, які поради дають вельмишановні професори науки та медицини з різних інститутів США, то оптимальні, безпечні дозування хлорофілу у вигляді біодобавок перебувають у межах 100-300 мг на день. При цьому слід розбивати приймання на три рази на день.

Сподіваюся, ця стаття дала відповіді на багато запитань, що цікавлять тебе, з приводу хлорофілу й того, навіщо його п’ють. Не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

1 Корисна стаття-1200х200_01_ukr

Читай також:

4 Листопада / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті