Секрети мови тіла – як підняти собі настрій

На дворі спекотне літо, сонечко яскраво сяє, дні ще досі довші за холодні ночі. Здавалося б, в нас є все щоб почувати себе щасливою.

Але, незважаючи на відпустку, кольорві фарби природи навколо та чудову погоду, завжди знайдеться те, що зіпсує настрій. Колеги на роботі зітчають через те, що вихідні вже скінчилися, обличчя в громадському транспорті похмурі та непривітні.

Пора зупинитися і подумати, а що як наш душевний стан не пов’язаний із об’єктивними причинами і ми можемо їм управляти? Що ж зробити, щоб частіше перебувати у гарному настрої?

Станьте енергійною, веселою і креативною

Для кардинальної зміни настрою достатньо всього двох хвилин — впевнена соціальний психолог Еммі Каді. Протягом цього часу ви робите прості рухи або займаєте потрібну позу — і ваші колишні негативні емоції йдуть, поступаючись місцем новим позитивним.

У своїй науковій діяльності Еммі Каді вивчає пари протилежних почуттів. Вона зауважила, що при зміні одного з них на інше, змінюється невербальна поведінка людини. «А що буде, якщо спочатку змінити позу, а потім спостерігати за настроєм?» — зацікавилась вона. Виявилося, що реакція відбувається в обох напрямках.

Відчуваєте знесиленість і необхідність підбадьоритись? Походіть або пострибайте пару хвилин — енергія, розтрачена за день, повернеться до вас! Приплив крові стимулює вироблення гормону оксигену, який діє на організм так само, як кофеїн. Хочете розвеселитися — починайте посміхатися, навіть якщо причин для радості поки немає. Такі зміни в міміці спровокують розслаблення серцевого м’яза і вироблення ендорфінів. А якщо бажаєте креативного настрою, приляжте на диван на дві хвилини — у вашій крові знизиться рівень норадреналіну, який блокує творчі здібності.

Постава допоможе досягти успіху?

Коли ви міняєте положення тіла, в мозок надходить нервовий імпульс і в організмі запускається хімічна реакція, що змінює гормональний фон, — з’ясував професор психології Університету Сан-Франциско Ерік Пепер, який присвятив кілька років дослідженню взаємозв’язків поз тіла людини і її настрою. В результаті проведених експериментів він прийшов до висновку, що не тільки емоції впливають на позу людини, але і навпаки.

Студенток, які погодилися брати участь в експерименті, він розділив на дві групи. Перша група сиділа в кріслах, розправивши плечі і з рівною спиною. Другій групі було сказано сутулитись і дивитись на свої коліна. Таку позу зазвичай займає людина, яку здолали неприємності. Після цього дівчатам з обох груп дали однакове завдання — написати на листку паперу три своїх недоліки і три кращі якості. Представниці першої групи швидше описали свої сильні сторони, а представниці другої — слабкості.

Зайнявши позу впевненості (королівська постава, погляд вперед), ви стимулюєте вироблення гормону кортизолу в крові. В результаті ви стаєте більш впевненою в своїй привабливості, настрій покращується, а шанси на успіх збільшуються.

Зберігайте спокій!

Якщо вам самотньо або ви відчуваєте незадоволеність життям, пожалійте себе. Так само, як ви втішаєте своїх друзів і близьких, погладьте себе по плечу або по руці. Можна провести пальцями по волоссю. Дотик є дуже потужним антидепресантом, який здатний замінити заспокійливі засоби в таблетках. Він стимулює вироблення окситоцину, і ви відновлюєте внутрішню рівновагу.

Сформувати м’який душевний настрій під час конфліктної розмови можна, якщо почати гладити м’яку іграшку. Психотерапевти часто використовують цей прийом в роботі з сімейними парами, яким не вдається поговорити без скандалу і взаємних докорів. Доведено, що розслаблені м’язи руки, що торкається ніжної шерсті іграшкової тварини, допомагають розслабитися.

У кожної з нас є звичний вираз обличчя і свій індивідуальний малюнок тіла. Формуються вони під впливом рис нашого характеру і моделі поведінки. Хочете змінити своє життя на краще — почніть з контролю постави і міміки! Розмовляйте зі своїм тілом на зрозумілій для нього мові, і воно стане вашим вірним помічником в побудові відносин.

20 Серпня / 2018 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *