Такий різний чай: Розбираємося у видах ароматного напою

Люди діляться на два типи: тих, хто розпочинає свій день з кави, та тих, хто обирає чай. Як би там не було, переважна більшість з нас вживає як мінімум одну чашку чаю протягом кожного дня. Та чи задумувались ви над тим, які бувають різновиди цього ароматного напою, як їх правильно заварювати та вживати? Виявляється, простий зелений чай, настояний 2 хвилини, бадьорить, а вже через 5 хвилин той самий напій заспокоює. Чого ще ми не знали про чай? Давайте розбиратися разом!

Скільки разів на день потрібно пити чай

Вченими доведено, що три чашки чаю, випиті зранку, в обід та ввечері, здатні поліпшити стан нашого здоров’я. Незалежно від різновиду чаю, який ви обрали, заварювати його потрібно не менше 5 хвилин. До напою також можна додати трохи цукру або меду, а от від молока краще відмовитися, оскільки воно утворює хімічні з’єднання з корисними антиоксидантами, що входять до складу усіх чаїв, що значно зменшує їхні корисні властивості.

Чорний чай

Найпопулярніший різновид з насиченим смаком та ароматом

Serving Joy

Чорний чай — повністю ферментований: він містить біля 20% кофеїну. Для його отримання чайне листя підлягає повному або майже повному окисненню, через що напій набуває характерного вигляду та кольору.

  • Регулярне вживання чорного чаю без молока значно знижує ризик інсульту.
  • Речовини, що входять до його складу, зменшують вироблення «поганого» холестерину.
  • Покращує роботу кровоносних судин.
  • Допомагає сконцентруватися, покращує пізнавальну функцію мозку.
  1. Доведіть воду в чайнику до температури 80–85 °С — до появи легкого помутніння.
  2. 2–3 рази ополосніть гарячою водою заварний чайник, щоб підігріти його.
  3. В теплий заварний чайник насипте розсипний чорний чай з розрахунку 1 чайна ложка чаю на 1 чашку води. Почекайте хвилину, доки чай зігріється.
  4. Налийте у заварник воду так, щоб наповнити його на половину. Почекайте 2 хвилини.
  5. Наповніть чайник водою до кінця.
  6. Дайте чаю настоятися: для крупнолистового чорного чаю — ще 3 хвилини, дрібнолистового — 2 хвилини.

Якщо протягом настоювання на чаї з’явиться пінка, це означає, що ви все зробили правильно. Не знімайте її, а розмішайте і насолоджуйтесь відмінним ароматом та вишуканим смаком!

Зелений чай

Має ніжний смак та м’який аромат

CleveHillFd

Головна задача при обробці зеленого чаю — зберегти максимум його природних властивостей. Тому процес обробки — мінімально «агресивний» — складається з таких етапів: зав’ялювання, часткове сушіння, скручування, повне сушіння.

  • Містить 5–10% кофеїну.
  • Допомагає роботі травної системи.
  • Компоненти зеленого чаю уповільнюють процеси засвоєння жирів, що допомагає боротися із зайвими кілограмами.
  • Регулярне вживання знижує ризик виникнення карієсу та онкологічних захворювань.
  1. Підготуйте воду, чай та заварний чайник так само, як для чорного чаю.
  2. Налийте у заварник трохи води — так, щоб покрити чайне листя на 1 см. Почекайте 3–4 хвилини.
  3. Наповніть чайник водою до половини й почекайте ще 2–3 хвилини.
  4. Долите води до ¾ чайника, дайте настоятися протягом 2 хвилин.
  5. Повністю наповніть чайник водою.

Загалом зелений чай можна настоювати протягом 8–10 хвилин. Якщо бажаєте збадьоритись, настоюйте зелений чай менш як 2 хвилини, а для заспокоєння — довше 5 хвилин. Такий ефект пов’язаний з особливим порядком вивільнення різних речовин з чайного листа.

Білий чай

Надзвичайно тонкий аромат з легким квітковим шлейфом

The Tea Stylist

Білий чай — найменш оброблений різновид, що зберігає в собі максимум природних властивостей та найбільше серед інших чаїв корисних компонентів. Білий чай вважається одним з найбільш вишуканих та дорогих: для нього збирають напіврозкриті бруньки та молоде листя першого врожаю, вкрите білим ворсом. Цей сорт чаю дуже легко поглинає усі аромати, а завдяки тому, що він часто росте поряд з фруктовими садами, чайні листки можуть отримати легкі квіткові нотки.

Через складні умови виготовлення та зберігання білий чай у більшості країн світу поступає в обмеженій кількості, а поширений він переважно в Китаї. Через це й ціна на цей сорт чаю часто кусається.

  • Компоненти, що входять до складу білого чаю, підвищують імунний захист, очищують організм, підіймають настрій та усувають втому.
  • Як і зелений, білий чай допомагає худнути та запобігає появі нових жирових відкладень.
  • Білий чай — чудовий природний антиоксидант.

Для заварювання білого чаю візьміть воду температури 50–70 °С та настоюйте напій протягом 2–3 хвилин. Заварювати білий чай можна до 4 разів, кожного разу збільшуючи тривалість настоювання.

Пуер — земляний чай

Найкорисніший напій з надзвичайними властивостями

Serious Eats

Пуер — сорт чаю максимальної ферментації, який протягом тривалого часу зберігається… в землі! Завдяки такому незвичайному способу виготовлення пуер має специфічний смак та аромат, які з часом лише покращуються, в той час, як інші сорти чаю з часом втрачають свої властивості.

  • Надає бадьорості та тонізує сильніше за каву, а кофеїну містить набагато менше.
  • Знижує кислотність травного тракту та добре виводить токсини.
  • Прискорює обмін речовин та допомагає схуднути.
  • Поліпшує роботу всіх систем організму.
  • Нормалізує вміст цукру та холестерину в крові.
  1. Для заварювання пуеру візьміть 1–2 чайні ложки чаю на 1 чашку води.
  2. Підігрійте заварний чайник (бажано глиняний) та насипте в нього чай.
  3. Струсіть заварник, почекайте пару хвилин і відкрийте його кришку, щоб насолодитися неймовірним ароматом!
  4. Залийте чай гарячою водою на 10–20 секунд та злийте цю воду — так ви змиєте з листків пил та допоможете їм краще розкритися.
  5. Залийте чай гарячою водою, настоюйте 1 хвилину та налийте в чашку.
  6. Пуер можна заварювати до 10 разів, а кожного наступного разу настоювати його удвічі довше за попередній.

Для різних сортів пуеру рекомендують воду різної температури: від 80 до 98 °С. Але оскільки в Україну, як і в більшість інших країн, дорогий старий пуер не потрапляє, заварюйте свій чай водою температури 80–90 °С.

Улун — бірюзовий чай

Насичений смак з солодким ароматом

Medical News Today

Напівферментований сорт чаю — дещо середнє між чорним та зеленим, який високо ціниться за свої корисні властивості та незвичайний аромат. Містить біля 15% кофеїну. Ще одна назва — червоний чай.

  • Сприяє очищенню організму, зниженню ваги, виведенню зайвих жирів.
  • Допомагає відновити сили та бадьорість після розумового навантаження.
  • Багатий на вітаміни та корисні мікроелементи.
  • Корисний і для зовнішнього використання, зокрема, для вмивання.

Першу заварку улуна зливають в окремий посуд — цим настоєм корисно умиватися. В усьому іншому порядок заварки улуна повністю повторює пуер. Загалом хороший улун можна заварювати до 15 разів.

Екзотичні види чаїв

Чайні бруньки збирають з тих самих кущів, листя яких іде на виготовлення пуеру, — вони мають легкий, ніжний, невагомий смак та аромат. Ці бруньки не оброблюють — просто сушать та пакують. Матча — зелений чай, розтертий в порошок, що використовується в японській чайній церемонії.

Medical News Today

Смачні та ароматні ройбуш та ханібуш, на відміну від більшості інших різновидів чаю, сміливо можна пити ввечері — вони не бадьорять та не псують сон. А от мате, який виготовляється з листя парагвайської рослини падубу, навпаки, бадьорить, сприяє концентрації розуму та стрункості думок.

Ще кілька корисних порад

  • Найкращі властивості має чай, який простояв 5–7 хвилин, а через 30 хвилин він стає шкідливим для здоров’я.
  • Для заварювання чаю найкраще використовувати нагрітий керамічний заварний чайник.
  • Воду не варто кип’ятити два чи більше разів, а знімати чайник з вогню потрібно одразу ж після закипання.
  • Не заливайте жоден сорт чаю окропом. Виняток — деякі різновиди чаю з Туреччини, Азербайджану та Грузії — їх можна навіть кип’ятити.

Бажаємо здорового та смачного чаювання!

23 Лютого / 2018 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті