Що таке феритин і чим небезпечний його низький рівень в організмі

Уяви собі таку картину: ти почуваєшся бадьоро, сповнена сил, активна, й раптом якогось дня починаєш помічати, що втома накриває тебе раніше, ніж зазвичай, і навіть чергова чашка улюбленої кави не допомагає. З’являються “мушки” перед очима, а ранкові пробіжки здаються марафоном. З чим це може бути пов’язано, думаєш ти й починаєш перебирати в голові масу варіантів. Так ось одна з можливих причин – це низький рівень феритину. Так-так, це не просто медичний термін, а найважливіший показник нашого здоров’я. Зараз я тобі простою мовою розповім, що таке феритин, чому він такий важливий і чим небезпечний його дефіцит.

Що таке феритин і за що він відповідає?

1-Що-таке-феритин-і-чим-небезпечний-його-низький-рівень-в-організмі

Феритин – це білок, що виконує роль основного “сховища” заліза в нашому тілі. Але феритин – це не просто склад, де залізо (Fe) лежить мертвим вантажем. Він працює як такий собі “банк заліза”, який у потрібний момент може швидко надати такий необхідний елемент для найважливіших процесів, таких, наприклад, як синтез гемоглобіну. Тож щоразу, коли організму потрібне залізо для боротьби з інфекцією, відновлення після тренувань або підтримання нормального рівня енергії, феритин вивільняє його в кров. По суті це система “залізного менеджменту” нашого тіла.

Феритин синтезується безпосередньо в клітинах організму і… Давай поясню, як це працює на практиці:

  1. Коли ти щось з’їдаєш, залізо, що міститься в їжі, всмоктується в кишківнику й транспортується в клітини, де феритин “бере його на зберігання”.
  2. Спочатку залізо зв’язується з апоферитином – формою феритину без заліза, та тільки після цього воно замикається всередині клітин, щоб потім бути використаним за потреби.

2-Що-таке-феритин-і-чим-небезпечний-його-низький-рівень-в-організмі

І, начебто, все просто. Синтез феритину відбувається сам по собі, а отже, все що потрібно – це споживати достатньо заліза. Будь здоровий, як то кажуть. Але, на жаль, ні. І перед тим, як я тобі розповім чому, зафіксуймо ключові функції, за які відповідальний феритин: зберігання і регуляція рівня заліза, захист клітин, а також визначення дефіцитних і надлишкових рівнів Fe.

Цікаво на тему: Причини та симптоми дефіциту заліза в організмі

Звідки виникає нестача та надлишок феритину в організмі

3-Що-таке-феритин-і-чим-небезпечний-його-низький-рівень-в-організмі

Причини можуть бути найрізноманітніші. Наприклад, жінки в групі ризику щодо дефіциту феритину через щомісячні крововтрати. Під час вагітності потреби в залізі також різко зростають, що може призвести до його дефіциту. Діти та підлітки, які перебувають в активній фазі росту, та люди, які дотримуються суворих дієт, звісно, схильні до ризику зниження рівня феритину. Якщо говорити про найпоширеніші стани, що призводять до дефіциту речовини, то ось вони:

  • низьке споживання Fe з їжею;
  • проблеми зі здоров’ям шлунково-кишкового тракту;
  • рясні менструації, внутрішні кровотечі та інші хронічні крововтрати;
  • потреба організму в підвищеному надходженні заліза, наприклад, під час вагітності або інтенсивних фізичних навантажень.

4-Що-таке-феритин-і-чим-небезпечний-його-низький-рівень-в-організмі

Що стосується підвищеного рівня заліза в організмі, то він часто пов’язаний зі спадковими хворобами, такими як гемохроматоз. Також до причин можуть належати запальні захворювання в хронічній формі та патології печінки. Звісно ж, надмірне вживання продуктів із високим вмістом заліза теж може бути причиною підвищення рівнів феритину, але це досить рідкісне явище. А ось безконтрольне вживання харчових добавок із вмістом заліза – вже значно реальніший сценарій отримати рівні цього білка, вищі за норму.

Насправді намагатися знайти першопричину порушень рівня феритину в організмі самостійно – не найкраща ідея. Але про здачу аналізів і консультації з лікарем ми поговоримо трохи пізніше, а поки що подивімося, чим загрожує дисбаланс цього білка.

Цікаво на тему: Магній В6: чи дійсно заспокоює нервову систему?

Чим небезпечний низький рівень феритину

5-Що-таке-феритин-і-чим-небезпечний-його-низький-рівень-в-організмі

Дефіцит феритину може проявитися задовго до того, як рівень гемоглобіну почне знижуватися. І це робить його особливо підступною речовиною: ти можеш почуватися втомленою, схильною до частих застуд або запаморочень, навіть не підозрюючи, що проблема криється в нестачі “залізного резерву”. Якщо в організмі не вистачає заліза, то клітини, відповідальні за виробництво червоних кров’яних клітин (еритроцитів), починають страждати. У результаті розвивається залізодефіцитна анемія, яка проявляється слабкістю, зниженням концентрації й навіть депресією.

Але це ще не все! Феритин виконує важливу роль у підтримці імунної функції. Якщо його рівень знижується, імунна система починає працювати з перебоями, що робить тебе більш вразливою до інфекцій. Ось чому низький феритин не просто пов’язаний із втомою – він зачіпає всі системи організму.

Надлишок феритину

7-Що-таке-феритин-і-чим-небезпечний-його-низький-рівень-в-організмі

Надлишок цього білка теж не обіцяє нічого хорошого. Такий стан трапляється рідше, але він може свідчити про наявність серйозніших захворювань. За високого рівня феритину залізо починає накопичуватися в печінці, серці та інших органах, спричиняючи пошкодження тканин. Уяви собі “іржу”, яка роз’їдає метал. Надлишок заліза діє приблизно так само – викликає окислювальний стрес і руйнування клітин.

Цікаво на тему: Прогестерон: що це за гормон і як він на тебе впливає

Як підтримувати рівень феритину в нормі

6-Що-таке-феритин-і-чим-небезпечний-його-низький-рівень-в-організмі

Усе досить просто: важливо включити у свій раціон продукти, багаті на залізо, наприклад, червоне м’ясо, печінку, рибу, бобові. Не забувай і про зелені листові овочі. Щоб поліпшити засвоєння заліза, рекомендується поєднувати ці продукти з джерелами вітаміну С – цитрусовими, ягодами, болгарським перцем тощо.

Регулярно обстежуй свій організм, особливо якщо ти в групі ризику. Здача аналізів раз на рік на рівень феритину та інших показників істотно мінімізує ризик зіткнутися із запущеними патологічними станами. Якщо раптом аналізи покажуть відхилення, то високий шанс, що проблема виявилася на ранніх стадіях і подальше лікування буде швидким. У будь-якому разі за мінімальних відхилень від норми обов’язково вирушай до лікаря за консультацією. Надлишок заліза так само шкідливий, як і його нестача, й може завдати серйозної шкоди здоров’ю.

Цікаво на тему: Непереносність лактози: що це таке та як із цим жити

Чому феритин – це найкращий індикатор рівня заліза

8-Що-таке-феритин-і-чим-небезпечний-його-низький-рівень-в-організмі

Коли справа доходить до діагностики дефіциту або надлишку заліза в організмі, саме рівень феритину стає ключовим показником. Уяви собі феритин як “лічильник заліза” у твоєму тілі, який відображає, наскільки багато чи мало в тебе цього елемента. Чому феритин, а не гемоглобін або інші показники? Вся річ у тім, що феритин – це головний білок, який акумулює залізо.

Коли ти здаєш аналіз на феритин, лікарі дивляться не тільки на те, скільки заліза циркулює в крові в цей момент. Але й на те, скільки його запасено в тканинах. Рівень феритину показує загальний запас заліза у твоєму тілі, як термометр вимірює температуру. У той час як показники гемоглобіну або гематокриту можуть бути нормальними на початкових стадіях дефіциту заліза, рівень феритину може вже вказувати на проблему.

9-Що-таке-феритин-і-чим-небезпечний-його-низький-рівень-в-організмі

Тобі важливо зрозуміти один момент – якщо ти хочеш дізнатися, як йдуть справи із залізом у твоєму організмі, – вимірюй феритин. Поясню на простому прикладі, чому альтернативи немає. Уяви собі спортсмена, який відчуває незрозуміле зниження витривалості та втому. Звичайні аналізи крові показують, що в нього нормальний рівень гемоглобіну. Однак, якщо лікар призначає аналіз на феритин, він може виявити, що його рівень сильно знижений. Це означає, що запаси заліза в організмі виснажені, й організму просто немає чим “підживлювати” гемоглобін, щоб переносити кисень. З іншого боку, підвищений рівень феритину може свідчити про те, що організм намагається впоратися із запаленням або накопиченням надлишкового заліза в тканинах, що також є проблемою і потребує лікування.

Сподіваюся, що в цій статті ти знайшла всі відповіді на питання, пов’язані з феритином. Не забудь жмакнути вподобайку, якщо інформація була для тебе корисною.

1 Корисна стаття-1200х200_01_ukr

Читай також:

8 Жовтня / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Анна Герц

    Ваші статті я читаю з таким задоволенням! Все так доступно та швидко сприймається інформація

Рекомендовані статті