На святковому столі замість звичайних бутербродів та іншої класики хочеться бачити що-небудь незвичне, сучасне і, звичайно ж, смачне. Необов’язково оригінальні закуски мають складатися з омарів, чорної ікри та фуа-гри — навіть із простих продуктів можна зробити такі штучки, що просто пальчики оближеш, а виглядатимуть вони при цьому дуже по-новорічному.
Поєднання сиру, бекону та солодкого фініка сподобається гурманам, які полюбляють оригінальність та контрасти у стравах. А готується така смакота ну дуже швидко!
сир із пліснявою (горгонзола або Дор Блю) – 120 г;
бекон (сирий) – 12 скибочок;
волоські горіхи – 30 г;
мед (для подачі) – 10 г.
Приготування:
Видали у фініках кісточку, зробивши акуратний поздовжній розріз. Вклади всередину сухофрукту шматочок сиру і половинку волоського горіха (тут якраз зручніше, щоб горіхи були не подрібненими, а цілими). Закрий фінік і обмотай його шматочком бекону.
Складай отримані «рулетики» на деко і відправляй у розігріту до 180° духовку буквально на 10 хвилин. Тут важливо зловити момент, щоб сир розплавився, а бекон приготувався, але не став сухим. Переклади закуску на блюдо і за бажання полий рідким медом. Пам’ятай, що фініки теж солодкі, тому не перестарайся, щоб не вийшов десерт. 😉
Рулетики з хамона з грушею
Ця інстаграмна закуска схожа на рецепт вище, але займе ще менше часу, оскільки не вимагає приготування в духовці.
Наріж грушу і сир довгими тонкими скибочками. На скибочку хамона виклади шматочок груші, сир, додай подрібнені волоські горіхи та кілька листочків руколи. Полий медом і згорни в рулетик.
Виклади всю закуску на блюдо, прикрашене руколою, полий зверху бальзамічним оцтом і можна подавати.
Любиш м’який сир, але не знаєш, як цікаво його подати для новорічного столу? Лови цікаву ідею з Інстаграму! Роботи на 10 хвилин, а виглядає ошатніше, ніж звичайна нарізка.
зелень (кріп, петрушка, чебрець, розмарин) – 20 г.
Приготування:
«Шайбу» Брі або Камамберу наріж на 8 частин, а потім розділи навпіл уздовж. У тебе повинні вийти «ялинки», де одна сторона буде з білою скоринкою, а друга — м’яка.
За допомогою ножа нарубай горіхи та зелень і висип їх у плоску тарілку. У таку ж плоску тарілку налий рідкий мед.
Встав у сирну пірамідку шматочок солоної соломки — це буде «стовбур». Потім тримаючись за соломку вмочи сир м’яким боком спочатку в мед, а потім — у горіхово-пряну суміш. Викладай на блюдо і смачного!
Фігурні картопляні «чипси»
А ось простий і бюджетний варіант, коли не хочеться вигадувати щось екстравагантне. Хрустка картопелька з улюбленим соусом — це смачно і подобається абсолютно всім. Головний фокус закуски — у формі самих «чипсів». Для них тобі знадобляться металеві формочки для печива в новорічній тематиці — зі сніговиками, оленями та ялинками.
сіль, спеції (перець, куркума, паприка, італійські трави) – до смаку;
пармезан – 30 г (за бажанням).
Приготування:
Помий і почисть картоплю, а потім наріж її тонкими слайсами. Ополосни в холодній воді, щоб змити зайвий крохмаль, а потім обсуши за допомогою паперових рушників. Формою для печива виріж зі слайсів майбутні «чипси».
Викладай фігурні шматочки на деко, застелене пергаментом. Для надання апетитної скоринки змішай рослинну олію зі спеціями та змасти отриманою сумішшю кожну «чипсину». Відправляй у розігріту до 180-190° духовку і готуй до золотистості 20-30 хвилин (залежить від духовки).
Виклади готову закуску на блюдо і подавай разом з улюбленим соусом. За бажання поки «чипси» теплі, їх можна посипати пармезаном, щоб сир встиг трохи підтанути.
Навіть найпростіші інгредієнти можна перетворити на оригінальну страву на Новий рік. «Шапка Санти» наочний тому приклад. Єдиний нюанс — для цієї закуски тобі знадобиться кондитерський мішок із насадкою-зіркою.
салямі (краще брати з більшим діаметром) – 10 скибочок;
вершковий сир або рікотта – 100 г;
оливки без кісточок (зелені або чорні) – 10 шт.;
крекер солоний – 10 шт.;
свіжа зелень — за бажанням.
Приготування:
Почнемо з ковбасних конусів. Візьми скибочку салямі та зроби невеликий надріз ножем або ножицями від краю до центру. Згорни салямі з розрізаного боку, щоб вийшов конус. За необхідності закріпи його крапелькою вершкового сиру. Повтори процедуру з усіма скибочками.
У мисці вимішай вершковий сир або рікотту до однорідності. За бажанням для аромату додай рубану свіжу зелень, наприклад петрушку, базилік або кріп. Переклади суміш у кондитерський мішок із маленькою насадкою у вигляді зірки.
На кожен крекер виклади невелику порцію вершкового сиру. У центр поклади оливку, а зверху — конус салямі.
Додай «помпон» із сирної маси на кінчик кожного конуса. Викладай на блюдо й одразу подавай!
Лайфхак: Цей рецепт можна адаптувати й для дітей, якщо замінити салямі якісною вареною ковбасою, нарізаною тонкими слайсами. А замість оливки, яка для багатьох карапузів «Фєєє», можна використовувати половинку помідора чері або скибочку огірка.
Рулетики з куркою та помідорами
Здавалося б, ну що новорічного в рулетиках із начинкою? Глобально — нічого надприродного. Але подача й оформлення вирішує, тому пропонуємо цікавий варіант, який не забере багато часу і напевно здивує гостей.
перець (солодкий або чилі, якщо хочеш гостріше) – 1 шт.;
сметана – 3 ст. л.;
зелена цибуля — пучок;
розмарин, чері, скибочка чедеру — для прикраси;
сіль, перець, сухий часник — до смаку.
Приготування:
Подрібни відварену курятину, зелену цибулю, натри чедер на тертці, а помідори та перець наріж невеликим кубиком. У великій мисці змішай всі інгредієнти, додай вершковий сир і приправи та гарненько перемішай до однорідності. Начинка готова.
На кожен лист лаваша або тортилью виклади сирно-курячу суміш, залишаючи близько 2 см по зовнішньому краю. Згорни рулетом і відправ у морозилку хоча б на 30 хвилин. Потім наріж його шматочками по 2-3 см завширшки. Намагайся робити їх однакового розміру, щоб зібрана страва мала естетичний вигляд.
Отримані рулетики виклади на сервірувальну тацю у формі ялинки. Прикрась розрізаними навпіл помідорами чері, додай для краси кілька гілочок розмарину, а зі шматочка сиру виріж за допомогою ножа зірку — вона буде грати роль «верхівки».
По суті, брускета — це просто модний бутерброд на грінці. Але якщо використовувати оригінальну начинку, то він цілком собі може доповнити святковий стіл. Ділимося з тобою цікавим рецептом.
Почнемо з приготування креветок. Якщо використовуєш заморожені морепродукти, їх краще розморозити природним способом або в мікрохвильовці. Додай у сковороду трохи будь-якої рослинної олії та обсмаж креветки на сильному вогні по 50 секунд з кожного боку.
Викладай готові креветки на блюдо для охолодження, а на олії, що залишилася, підсмаж нарізаний скибочками багет з двох боків до золотистого відтінку.
До остиглих креветок додай трохи улюбленого соусу (тартар або Марі Роуз), сіль і паприку і перемішай. Салат айсберг наріж спочатку вздовж, а потім поперек, щоб листя було середнього розміру.
Починаємо складання. На блюдо викладай спочатку салат, потім буррату і креветки, а багет можна викласти навколо закуски або на окрему тарілку. За бажання можна скропити смакоту лимонним або лаймовим соком.
Закуска з крем-сиру
На приготування цієї страви у тебе піде буквально кілька хвилин, але wow-ефект на новорічній вечірці буде забезпечений.
Розстели на робочій поверхні харчову плівку і виклади на неї крем-сир. Згорни його і сформуй пірамідку — це буде основою ялинки. Зелень нарубай за допомогою ножа та обваляй у ній пірамідку з м’якого сиру. Став її по центру тарілки.
Із твердого сиру виріж зірочки, а також додай зерна граната і горіхи (арахіс або кедрові) для прикраси «ялинки». Виклади навколо закуски солоний крекер і дивуй гостей!
Смаколики з листкового тіста — доволі популярний варіант частування, адже змінюючи начинки, щоразу можна готувати щось новеньке й оригінальне. Пропонуємо тобі варіант цієї хрусткої закуски з сиром і шпинатом.
шпинат — свіжого 1-2 пучки або замороженого 300 г;
вершковий сир – 1 упаковка;
моцарела – 100 г;
пармезан – 100 г;
сметана – 3 ст. л.
готове листкове тісто – 1 лист;
яйце – 1 шт.;
сіль, перець, спеції — до смаку.
Приготування:
Твердий сир натри на тертці та змішай його з крем-сиром, сметаною і подрібненим шпинатом. Якщо використовуєш заморожений, то обов’язково розморозь його перед приготуванням і слей зайву воду.
Листкове тісто розморозь і розкачай у тонкий пласт. Наріж його на невеликі квадрати за розміром своєї форми для кексів.
Помісти квадратики тіста в мініформочки для мафінів. Всередину виклади начинку, згорни краї та змасти їх яйцем. Випікай за температури 180° протягом 15-20 хвилин. Краще подавати кошики теплими.
Бонус: оригінальна подача нарізки
Ковбасні делікатеси, сири, оливки, корнішони та помідори — часті гості на святкових столах. Але якщо тобі набридло розкладати нарізку віялом, а овочі складати в невеликі мисочки, лови кілька класних ідей, як подати їх цікавіше для новорічної вечірки.
Варіант перший — нанизуй нарізаний кубиком сир, чері, оливки та згорнуті скибочки ковбаси на шпажки. Уклади їх на велике кругле блюдо у вигляді вінка і прикрась свіжими гілочками розмарину.
Для другої ідеї тобі знадобиться основа з пінопласту у вигляді пірамідки. Обтягни її харчовою плівкою і наколюй шпажками всю смакоту, яка є у тебе в арсеналі, формуючи вбрану «ялинку». Якщо закуски лягають не щільно і видно основу, за бажанням просвіти можна заповнити зеленню.
Підготовка до новорічного застілля необов’язково повинна являти собою 2-денну «каторгу» з нарізуванням салатів, яку їдять всією сім’єю ще кілька днів. Сподіваємося, в нашій статті ти знайшла ідеї, які допоможуть за мінімуму зусиль зробити що-небудь дійсно цікавеньке й оригінальне. Бажаємо тобі затишних і веселих свят! 🥰
Коментарі покищо відсутні