Вечір мексиканської кухні: готуємо енчіладас, начос і флан на десерт

Якщо набрид вічний колообіг макаронів/картоплі/гречки в меню і хочеться чогось небанального, цікавого і водночас не складного в приготуванні, саме час придивитися до мексиканської кухні. Вона не тільки про тако, буріто і текілу 😁. Тут є багато смаколиків, які стають популярними далеко за межами сонячної Мексики. І в Україні, зокрема.

1-Вечір-мексиканської-кухні

Якщо не знаєш, з чого почати свої кулінарні експерименти, EVA Blog пропонує тобі 3 смачні рецепти з традиційним мексиканським колоритом: ситний енчічіладас, що чудово «залітає» на сніданок, обід і на вечерю, фірмова закуска начос з одним із найвпізнаваніших соусів гуакамоле, і, звісно ж, розкішний флан на десерт.

Цікаво на тему: Вечір японської кухні: готуємо рамен, гьодза та бісквіт із TikTok

Енчиладас із куркою в томатному соусі

Ця страва є однією з візитних карток Мексики. Вона частий гість у кожному домі та, звичайно ж, її подають у більшості ресторанів, як фуа-гру у Франції. У перекладі з мексиканської, енчічіладас перекладається буквально, як «з додаванням перцю чилі». Втім, якщо гострі страви — це не твоє, можна запросто пожертвувати цим інгредієнтом. Або обійтися меленим перцем, кількома краплями гострого соусу чи взагалі замінити його на солодкий болгарський перець.

2-Вечір-мексиканської-кухні

По суті, енчиладас — це залиті соусом тортильї з начинкою (зазвичай це овочі, м’ясо або птиця), які запікаються в духовці під шаром сиру та зелені. Така собі мексиканська лазанья, але з іншою подачею і, звісно ж, характерними спеціями.

Цікаво на тему: 3 найкращі рецепти класичної запіканки

Інгредієнти:

  • тортилья — 5-7 шт. (дивлячись скільки поміститься у форму, можна більше);
  • куряче філе або фарш — 800 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • часник — 3-4 зубчики;
  • томатний сік — 400 г;
  • перець чилі (за бажанням) — 1 шт.;
  • сир (чедер або моцарела) — 300 г;
  • сіль і спеції (коріандр, орегано, будь-який мелений перець) — до смаку;
  • рослинна олія для смаження;
  • кінза, салат або будь-яка улюблена зелень — 1 пучок.

3-Вечір-мексиканської-кухні

Приготування:

  1. Спочатку займемося соусом. У розігрітий сотейник з 1 ст.л рослинної олії відправ подрібнену цибулю, часник і перець чилі (якщо будеш його додавати). Обсмаж їх хвилини 3 на сильному вогні, а потім залий томатний сік, додай спеції та сіль до смаку. Доведи до кипіння і потримай на плиті ще 5 хвилин — наш соус готовий.
  2. На сковороді обсмаж подрібнене філе або курячий фарш. Важливо, щоб уся рідина випарувалася і м’ясо трохи підрум’янилося. Посоли та додай спеції.
  3. Підготуй форму для запікання. Краще брати квадратну або прямокутну — у круглій буде незручно.
  4. Розм’якши тортильї в мікрохвильовці, щоб вони стали м’якшими та краще скручувалися. Після цього поклади на одну половину готовий курячий фарш або м’ясо, присип його тертим сиром і подрібненою зеленню. Скрути тортилью з начинкою в трубочку і поклади у форму швом донизу. Заповни таким чином форму повністю.
  5. Залий «фаршировані» тортильї соусом, зверху засип усе сиром, перемішаним із зеленню, і постав у духовку на 20 хвилин при 180°. За бажання перед подачею можеш ще присипати енчиладас тертим сиром — його багато не буває!

Цікаво на тему: 5 страв української кухні: деруни, форшмак, крученики, вареники, лежні

Хрусткі начос із соусом гуакамоле

Ну, це класика, з якою всі знайомі щонайменше за фільмами та серіалами. Тарілкою кукурудзяних трикутничків з мискою соусу в центрі часто пригощають гостей, але також його можна приготувати як снек до вечірнього кіномарафону. Доповнювати ми його будемо традиційним «зеленим» соусом гуакамоле, який у Мексиці використовують досить часто — і до м’ясних страв, і до овочів, і до закусок.

4-Вечір-мексиканської-кухні

Цікаво: А ти знала, що у цієї страви є своє персональне свято — Міжнародний день начос? Відзначається воно щороку 21 жовтня, незадовго до Дня всіх святих (або Дня мертвих у Мексиці). До речі, якщо хочеш трохи більше дізнатися про цей день, подивися анімаційний фільм «Таємниця Коко». Душевна й атмосферна історія, яка до того ж принесла студії Disney два«Оскари».

Інгредієнти для начос:

  • кукурудзяне борошно — 50 г;
  • окріп — 60-70 г;
  • кукурудзяна або будь-яка рослинна олія — 2 ст.л;
  • сіль і мелена паприка — по 0,5 ч.л.

5-Вечір-мексиканської-кухні

Приготування:

  1. Залий борошно окропом і обережно (спочатку ложкою, а коли охолоне — руками), вимішай еластичне тісто. Важливо, щоб не було грудочок. Потім додай рослинну олію, сіль і паприку. Гарненько вимішай.
  2. Деко застели пергаментом і виклади тісто тонким шаром. Ножем розріж пласт на невеликі трикутники — це фірмова форма начос.
  3. У розігрітій духовці запікай тісто 20 хвилин за 160° або поки не з’явиться золотиста скоринка. Остуди та хрусти із задоволенням!

Цікаво на тему: 5 соусів, з якими будь-які страви будуть ще смачнішими

Інгредієнти для гуакамоле:

  • авокадо — 1 шт.;
  • червона цибуля — 1 шт.;
  • лайм або лимон — 0,5 шт.;
  • часник — 1 зубчик;
  • рослинна олія (краще оливкова) — 1 ст.л;
  • кріп, петрушка або кінза — до смаку;
  • сіль — до смаку;
  • перець чилі — якщо хочеться зробити соус гострим.

6-Вечір-мексиканської-кухні

Приготування:

  1. Готувати гуакамоле можна будь-яким способом — подрібнити в блендері, розім’яти в ступці або просто порізати всі інгредієнти й перемішати виделкою. Обирай той, який зручніший і який більше подобається.
  2. Після видалення кісточки та очищення від шкірки, м’якуш стиглого авокадо потрібно відразу залити соком половини лайма або лимона. Це сповільнить окислювальний процес і авокадо не буде темніти.
  3. Тепер додай подрібнений часник, цибулю, зелень, олію і сіль. І, звичайно ж, перець чилі, якщо хочеш соус гостріше. Перемішай усе — і готово! Як бачиш, дуже швидко і просто.

Шукай EVA Blog в Instagram

Важливо: Намагайся приготувати стільки соусу, щоб його можна було вкусити за один раз. Але якщо порцію не подужали, накрий її харчовою плівкою впритул, щоб обмежити доступ повітря і постав у холодильник — так гуакамоле можна зберігати 2-3 дні.

Найніжніший мексиканський флан

Подейкують, що колись флан до Мексики привезли іспанські конкістадори. Однак саме в південних краях Північної Америки цьому десерту надали особливу фішку, якою він відомий сьогодні в усьому світі, — карамельну «шапочку». Мексиканці, до слова, цим дуже пишаються і часто готують цю смакоту до свят.

7-Вечір-мексиканської-кухні

Цікаво на тему: 7 рецептів десертів, які можна приготувати в домашніх умовах

Класичний флан має дещо спільне з французьким крем-брюле. Він теж являє собою ніжний молочно-яєчний крем із додаванням карамелі, але, звісно ж, спосіб приготування і смак у нього відрізняється. У флана є безліч варіацій (кокосовий, кавовий, сирний), але ми запропонуємо тобі базовий рецепт із ваніллю, на основі якого ти можеш експериментувати на свій смак.

Інгредієнти:

  • молоко — 0,5 л;
  • цукор — 170 г (50 г для крему, 120 г — для карамелі);
  • яйця — 3 шт.;
  • вода — 2 ст.л;
  • будь-яка олія — для змащування форми;
  • сіль, ваніль — до смаку.

8-Вечір-мексиканської-кухні

Приготування:

  1. Підготуй одразу форму для запікання (до 1 л) або кілька порційних формочок (кокотниць), які можна ставити в духовку. Тут ми будемо збирати наш десерт.
  2. Почнемо з карамелі. У каструлю або сотейник із товстим дном всип 120 г цукру і додай 2 ст.л води. Доведи до кипіння і тримай на вогні доти, доки не вийде благородний бурштиновий відтінок. Коли карамель готова, перелий її у змащену маслом форму для запікання. Розподіли її так, щоб цукрова маса тонким шаром заходила і на стінки.
  3. Нагрій молоко в каструлі, і додай ванілін. Кип’ятити його не потрібно — воно просто має бути гарячим.
  4. В окремій ємності збий міксером яйця з цукром і дрібкою солі — вона не дозволить десерту бути нудотним. Важливо, щоб цукор розчинився повністю. Продовжуючи збивати яйця, тонкою цівкою вливай гаряче молоко.
  5. Тепер перелий яєчно-молочну суміш у ємність з уже застиглою карамеллю. Якщо хочеш, щоб текстура десерту була ідеальною, краще вливати масу через сито.
  6. У деко з високим бортом (або будь-яку жароміцну ємність, яка буде за розміром більшою за форму для запікання) налий окріп і встанови в неї форму. Відправляй цю конструкцію в духовку на 40-50 хвилин при 160°.
  7. Готовий флан потрібно гарненько остудити. А потім форму з десертом накрий тарілкою або блюдом і переверни його. Так молочно-яєчний крем буде внизу, а тонкий шар карамелі — красиво лежатиме зверху.

9-Вечір-мексиканської-кухні

Сподіваємося, наші рецепти надихнуть приготувати в цей вечір що-небудь таке, від чого всі домашні будуть у просто в захваті. А чи є у тебе улюблені рецепти мексиканської кухні?

Читай також:

24 Травня / 2024 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *