Нумо влаштуємо тематичну вечерю і приготуємо традиційні страви найзахіднішої країни в Європі: калду верде з копченими ковбасками, приголомшливу рибно-овочеву запіканку і популярні кошики з заварним кремом паштейш. Як завжди, до кожного з цих кулінарних надбань ти знайдеш покроковий рецепт, вже адаптований до наших реалій. Одягай улюблений фартух та вмикай мелодійну фаду — і нехай розпочнеться вечір португальської кухні!

Цікаво на тему: Вечір французької кухні: готуємо рататуй, шукрут і профітролі
Калду верде: традиційний зелений суп Португалії
У Португалії є цікавий суп, який по праву можна назвати найнароднішою стравою. Його готують скрізь – і в кожному будинку, і в хороших ресторанах. Називається він калду верде, що в перекладі означає «зелений бульйон», і вважається регіональною стравою півночі Португалії.
Ароматний суп простий у виконанні, доступний за інгредієнтами й особливо хороший в прохолодну погоду. Готується він найчастіше з додаванням капусти кале (кейл) або савойської. Але якщо дістати її не вийде, замінімо її молодою білокачанною, щоб запросто приготувати страву в домашніх умовах.

Інгредієнти:
- картопля — 500 г;
- капуста кале (можна замінити на молоду білокачанну) — 300 г;
- ковбаса чорізо (або будь-які копчені ковбаски зі спеціями) — 200 г;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- часник — 2 зубчики;
- оливкова олія — 2–3 ст. л.;
- курячий бульйон (можна робити на воді, але буде не так смачно) — 1,5 л;
- сіль, свіжомелений перець, паприка — до смаку.

Цікаво на тему: Вечір грузинської кухні: готуємо чакапулі, шкмерулі та гозінакі
Приготування:
- У каструлі з товстим дном розігріваємо оливкову олію. Обсмажуємо нарізану кільцями чорізо (або будь-які інші копчені та пряні ковбаски) до скоринки. Потім сюди ж кидаємо цибулю і часник і обсмажуємо до м’якості.
- Тепер кладемо очищену і нарізану картоплю і хвилин 5 обсмажуємо з ковбасками. Потім заливаємо в каструлю бульйон, додаємо трохи солі та спеції й варимо до тих пір, поки картопля не стане м’якою (залежить від її сорту).
- Поки готується картопля, нарізаємо капусту. Тут головний кулінарний секрет – подрібнити її якомога тонше.
- Коли картопля готова, дістань з бульйону половину і розімни за допомогою преса, блендера або просто виделкою і поверни назад в каструлю – так суп буде більш густим. Якщо не любиш наваристі страви, цей крок можна пропустити.
- Тонко нарізану капусту перекладаємо в каструлю і готуємо буквально 5 хвилин, щоб вона не переварилася і приємно хрумтіла. І наш калду верде готовий!
- Подавай суп в глибоких тарілках, додавши пару кружечків ковбаски зверху – для краси. Відмінно поєднується з кукурудзяним або сільським хлібом та келихом білого сухого. 😉
Рибно-овочева запіканка калдейрада
Португалія омивається океаном, а це означає, що морепродукти є вагомою частиною її традиційної кухні. Тому страв з дарами моря в цій кухні дійсно багато.
Як приготувати калдейраду і що це за рецепт? По суті, це печеня з овочами та рибою, яка готується в сотейнику (каструлі) на плиті. Основою може бути будь-яка біла риба – судак, пангасіус, тріска або хек. А ще можна додати морепродукти для смаку – наприклад, очищені креветки або заморожений морський коктейль.

Інгредієнти:
- філе білої риби – 700 г;
- креветки або морський коктейль (за бажанням) – 200 г;
- картопля – 400 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- помідори – 300 г;
- перець солодкий – 1 шт.;
- часник — 3 зубчики;
- оливкова олія — 3 ст. л.;
- біле сухе вино — 100 мл;
- вода або рибний бульйон — 100 мл.
- паприка (звичайна та/або копчена) — 1 ч. л.;
- сіль, перець — до смаку;
- зелень, часточка лимона — для подачі.

Цікаво на тему: Вечір домініканської кухні: готуємо санкочо, пастелон і дульсе де коко
Приготування:
- Почнемо з підготовки. Очищаємо і нарізаємо картоплю кружечками, цибулю — півкільцями, болгарський перець — тонкою соломкою, а помідори — кубиками. Останні можна очистити від шкірки або залишити її — тут за бажанням. Рибу нарізаємо великими шматками, як на гуляш, а креветки або морський коктейль розморожуємо.
- У широкій каструлі розігріваємо оливкову олію. Обсмажуємо цибулю до прозорості, додаємо часник, потім перець. Через пару хвилин — томати, картоплю і паприку. Перемішуємо, вливаємо вино і воду (або бульйон). Тушкуємо все це під кришкою хвилин 30.
- Через пів години додаємо зверху на овочі шматочки риби та креветки/морський коктейль (якщо використовуєш). Солимо, перчимо і тушкуємо ще 30 хвилин на повільному вогні.
- Вимикаємо плиту, даємо калдейраді настоятися під кришкою 5–10 хвилин. Перед подачею можна посипати свіжою петрушкою, базиліком і викласти часточку лимона. Просто пальчики оближеш!
Паштейш: тарталетки із заварним кремом
Паштел-де-ната (або інакше його називають паштейш) — це не просто десерт, а кулінарна гордість Португалії. Вперше його приготували в монастирі в районі Белена кілька століть тому. Подейкують, що однією з передумов для створення цієї страви послужив… надлишок жовтків. Ченці часто використовували яєчні білки для накрохмалювання одягу, а жовтків залишалося занадто багато. Так і народився приголомшливий паштейш, який сьогодні популярний далеко за межами Португалії.
По суті, це тарталетки з ароматним заварним кремом. Секрет тут криється саме в ароматизації начинки, яка поєднує в собі нотки лимона і кориці. Ну, а з тістом пропонуємо схитрувати та не морочитися з приготуванням вручну, а взяти вже готове з магазину.

Інгредієнти (на 12 порцій):
- листкове тісто (бездріжджове) — 500 г;
- вершки (10–15%, можна замінити молоком 3,2%) — 300 мл;
- цукор — 100–150 г;
- вода — 150 мл;
- борошно пшеничне — 1,5 ст. л.;
- жовтки — 4 шт.;
- ванільний екстракт або ванільний цукор — 1 ч. л.;
- кориця — мелена 1 ч. л. або паличка 1–2 шт.;
- цедра з половини лимона.

Цікаво на тему: Вечір італійської кухні: готуємо пасту, лазанью і тірамісу
Приготування:
- Поки будемо займатися кремом, розморожуємо листкове тісто. І приступимо до основного.
- Для початку нам потрібно зробити сироп. У невелику каструлю вливаємо воду, цукор, додаємо ваніль, корицю (якщо в паличці — потім потрібно її видалити) і цедру половинки лимона. Доводимо на невеликому вогні до кипіння і відставляємо в сторону.
- Для основи крему змішуємо борошно і дрібку солі (щоб не було нудотно) і вливаємо вершки (або молоко), добре вимішуючи вінчиком, щоб не було грудочок. Варимо на невеликому вогні до загустіння.
- Остуджуємо молочну масу і додаємо до неї жовтки. Потім виливаємо наш лимонно-коричний сироп і добре перемішуємо. Крем готовий.
- Розморожене тісто розкочуємо в тонкий пласт, а потім згортаємо рулетиком. Тепер нарізаємо його на 12 однакових шайбочок. Кожну шайбочку акуратно розплющуємо в кружечок і викладаємо у форму для мафінів, формуючи високі бортики кошика.
- Розігріваємо духовку до 180°C. У форму з тістом вливаємо крем майже до країв. Ставимо в духовку на 30 хвилин. Коли крем «схопиться» і злегка карамелізується – значить, готово.
- Даємо тарталеткам трохи охолонути та виймаємо з форми. За бажанням посипаємо меленою корицею або цукровою пудрою — і подаємо з улюбленим напоєм.
Прості продукти, дрібка натхнення і вільна годинка-друга — і ось у нас вийшла гастрономічна подорож до Португалії без валіз і тривалих перельотів. Зберігай рецепти в обране, щоб вони були під рукою, коли ти захочеш побалувати себе і близьких чимось цікавим. 😊























Буду точно готувати!