Вечір турецької кухні: готуємо бейран, кебаб і рахат-лукум

Заплющ очі й уяви: ти сидиш у затишній кав’ярні у дворику десь у Стамбулі, поруч димить тарілка чогось дуже ароматного, а в повітрі витає запах свіжих спецій. 🤤 Щоб зловити цей вайб, приготуймо що-небудь смачне і перенесемо шматочок Туреччини на свою кухню.

01-Вечір-турецької-кухні

Сьогодні будемо варити зігрівальний суп бейран, потім зробимо соковитий кебаб, а доб’ємо цей гастрономічний тріп солодким рахат-лукумом, який змусить забути про дієти. Готова? Тоді хапай фартух — починаємо!

Цікаво на тему: Вечір мексиканської кухні: готуємо енчіладас, начос і флан на десерт

Бейран — альтернативний рецепт на яловичині

Якби існував чемпіонат зі зігрівальних супів, бейран напевно взяв би золото. Ця навариста і гостра страва родом з Газіантепа, міста на південному сході Туреччини, де люблять їжу з вогником. Бейран смакує не только на вечерю чи обід, а й у будь-який час доби, особливо коли хочеться чогось ситного, гарячого і по-справжньому затишного. Густий бульйон із м’ясом, аромат спецій і приємна гостринка — ідеальне поєднання, коли за вікном холодно.

1-Вечір-турецької-кухні

Традиційний бейран чимось схожий на харчо і готується на яловичому бульйоні з баранини на кістці. При цьому що довше готується і перше, і друге (в середньому по 2-3 години мінімум кожен компонент), то наваристіший суп. Але, оскільки баранину буває знайти непросто, ми пропонуємо дещо спрощений (точніше — адаптований під наші реалії) рецепт, який буде нескладно приготувати в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • яловичина на кістці – 500 г;
  • вода – 2 літри;
  • рис – 100 г;
  • часник – 5 зубчиків;
  • вершкове масло – 50 г;
  • червоний гострий перець — до смаку;
  • паприка (мелена або в пластівцях) – 1 ч. л.;
  • сіль — до смаку;
  • зелень, часточка лимона — за бажанням.

2-Вечір-турецької-кухні

Цікаво на тему: Вечір італійської кухні: готуємо пасту, лазанью та тирамісу

Приготування:

  1. Кидаємо яловичину в каструлю, заливаємо водою і даємо закипіти. Потім знімаємо пінку, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо 2-3 години. Тут чим довше — тим смачніше. У процесі можна підлити води, якщо сильно википить.
  2. Поки м’ясо ніжиться в каструлі, промиваємо рис і відварюємо його окремо до готовності. Готову крупу відставляємо в сторону.
  3. Коли бульйон готовий, дістаємо м’ясо і даємо йому трохи охолонути. Потім відокремлюємо його від кістки та нарізаємо невеликими шматочками або просто рвемо на волокна.
  4. У сотейнику або іншій каструлі розтоплюємо масло і буквально 1 хвилину обсмажуємо на ній обидва види перцю. Кількість регулюй на свій смак, але пам’ятай, що фішка цієї страви саме в гостроті. Потім додаємо сюди подрібнене м’ясо і рис, солимо і гарненько прожарюємо їх разом. Коли почуєш характерне шипіння, вливай бульйон, перемішай, доведи до кипіння і провари хвилин 5 на повільному вогні. За 3 хвилини до готовності додай у суп подрібнений часник.
  5. Готово! Можна дати супу трохи настоятися, а можна наминати відразу. Перед подачею можеш прикрасити тарілку з бейраном улюбленою зеленню і невеликою кількістю лимонного соку — для контрасту.

Кебаб із лавашем та овочами

Цю класичну м’ясну страву знають, напевно, у всіх куточках планети. До того ж не тільки як популярний східний стріт-фуд, а і як вишукане частування, яке можна замовити в дорогих ресторанах (їх там подають із додаванням більш екзотичних інгредієнтів).

3-Вечір-турецької-кухні

По суті, кебаб — це збірний образ страви, яку готують із фаршу з великою кількістю спецій на відкритому вогні. Його роблять по-різному не тільки в кожній країні (а популярна страва від Греції до Грузії), але навіть у кожному регіоні. Традиційно основою для кебаба в Туреччині слугує баранина (така от національна любов саме до неї), але загалом його готують із будь-якого м’яса, від курки до свинини, та навіть роблять вегетаріанську смакоту з фалафелем або тофу. Тож, як завжди, ми пропонуємо тобі адаптований рецепт, щоб усе необхідне ти могла знайти в найближчому супермаркеті.

Важливо: Взагалі кебаб готується на відкритому вогні. Мангал або барбекю для нього те, що лікар прописав. Але якщо можливості використовувати такі штуки немає (у квартирі з ними зазвичай не густо 😁), можеш приготувати смакоту в духовці, на сковорідці або в електрогрилі.

Цікаво на тему: Вечір індійської кухні: готуємо дал, каррі та бурфі

Інгредієнти:

  • фарш із яловичини (можна взяти суміш яловичини та свинини) – 500 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • петрушка — невеликий пучок;
  • мелені коріандр і паприка — по 1 ч. л.;
  • гострий мелений перець і сіль — до смаку;
  • лимон — кілька часточок;
  • лаваш/піта і свіжі овочі (помідори, огірки, перець) – для подачі.

4-Вечір-турецької-кухні

Приготування:

  1. Цибулю і часник подрібнюємо якомога дрібніше, петрушку рубаємо. Додаємо все до фаршу, засипаємо спеції, сіль, перець і ретельно вимішуємо фарш руками. Якщо він вийшов дуже крутим, можна додати трохи води.
  2. Змочуємо руки водою і формуємо з фаршу довгасті ковбаски. Необов’язково нанизувати їх на шпажки — можна просто викласти на пергамент на деко або на сковорідку з краплею олії.
  3. Обсмажуємо кебаби на мангалі/грилі/сковорідці/в духовці (за 200°C) близько 10-15 хвилин, періодично перевертаючи.
  4. Гарячі ковбаски загортаємо в лаваш, поливаємо лимонним соком, додаємо свіжі овочі як гарнір — і насолоджуємося!

Ванільний рахат-лукум з горіхами

Попри розмаїття солодкої випічки, десерт, який у більшості асоціюється з Туреччиною, — це, звісно ж, рахат-лукум. Готують його тут із позаминулого століття. Здається, що це трудомісткий рецепт, але насправді знадобиться буквально пів години, ну і пара годин для стабілізації в холодильнику. Основа лукуму складається з того, що можна знайти на будь-якій кухні — цукор, крохмаль і вода. Але досить часто до нього додають спеції, фруктові соки та пюре, ягоди, горіхи, рожеву воду, каркаде та інші компоненти, щоб надати десерту цікавішого смаку. Пропонуємо тобі рецепт із ваніллю та горіхами, але ти можеш обирати добавки на свій смак.

5-Вечір-турецької-кухні

Цікаво на тему: Вечір іспанської кухні: готуємо паелью, пісто манчего і торт Сантьяго

Інгредієнти:

  • крохмаль – 140 г;
  • вода – 400 мл;
  • цукор – 200 г;
  • лимонний сік – 2 ст. л;
  • ванілін — дрібка;
  • волоські горіхи – 50 г;
  • цукрова пудра – 50 г (для обсипання).

6-Вечір-турецької-кухні

Приготування:

  1. У каструлі змішуємо крохмаль, цукор, ваніль, воду і лимонний сік. Ставимо на плиту і, постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Після цього варимо 10 хвилин на середньому вогні — маса має загуснути.
  2. У плоску і змащену олією форму з бортиками насипаємо половину рубаних горіхів. Викладаємо цукрову масу, а зверху посипаємо горіхами, що залишилися. Залиш майбутній десерт охолоджуватися за кімнатної температури, а потім перестав форму на кілька годин у холодильник.
  3. Готовий лукум нарізаємо порційними кубиками та обвалюємо кожен шматочок у цукровій пудрі. Викладаємо на блюдо, заварюємо улюблений чай і кличемо всіх на десерт!

Традиційна турецька їжа смачна та різноманітна і, як бачиш, готується досить нескладно. Жодних багатоходівок і десятків інгредієнтів, але результат — просто пальчики оближеш! Надихайся та обов’язково влаштуй вдома вечір турецької кухні. 😉

14 Лютого / 2025 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
1280x400_ukr (6)