Заплющ очі й уяви: ти сидиш у затишній кав’ярні у дворику десь у Стамбулі, поруч димить тарілка чогось дуже ароматного, а в повітрі витає запах свіжих спецій. 🤤 Щоб зловити цей вайб, приготуймо що-небудь смачне і перенесемо шматочок Туреччини на свою кухню.
Сьогодні будемо варити зігрівальний суп бейран, потім зробимо соковитий кебаб, а доб’ємо цей гастрономічний тріп солодким рахат-лукумом, який змусить забути про дієти. Готова? Тоді хапай фартух — починаємо!
Цікаво на тему: Вечір мексиканської кухні: готуємо енчіладас, начос і флан на десерт
Якби існував чемпіонат зі зігрівальних супів, бейран напевно взяв би золото. Ця навариста і гостра страва родом з Газіантепа, міста на південному сході Туреччини, де люблять їжу з вогником. Бейран смакує не только на вечерю чи обід, а й у будь-який час доби, особливо коли хочеться чогось ситного, гарячого і по-справжньому затишного. Густий бульйон із м’ясом, аромат спецій і приємна гостринка — ідеальне поєднання, коли за вікном холодно.
Традиційний бейран чимось схожий на харчо і готується на яловичому бульйоні з баранини на кістці. При цьому що довше готується і перше, і друге (в середньому по 2-3 години мінімум кожен компонент), то наваристіший суп. Але, оскільки баранину буває знайти непросто, ми пропонуємо дещо спрощений (точніше — адаптований під наші реалії) рецепт, який буде нескладно приготувати в домашніх умовах.
Інгредієнти:
Цікаво на тему: Вечір італійської кухні: готуємо пасту, лазанью та тирамісу
Приготування:
Цю класичну м’ясну страву знають, напевно, у всіх куточках планети. До того ж не тільки як популярний східний стріт-фуд, а і як вишукане частування, яке можна замовити в дорогих ресторанах (їх там подають із додаванням більш екзотичних інгредієнтів).
По суті, кебаб — це збірний образ страви, яку готують із фаршу з великою кількістю спецій на відкритому вогні. Його роблять по-різному не тільки в кожній країні (а популярна страва від Греції до Грузії), але навіть у кожному регіоні. Традиційно основою для кебаба в Туреччині слугує баранина (така от національна любов саме до неї), але загалом його готують із будь-якого м’яса, від курки до свинини, та навіть роблять вегетаріанську смакоту з фалафелем або тофу. Тож, як завжди, ми пропонуємо тобі адаптований рецепт, щоб усе необхідне ти могла знайти в найближчому супермаркеті.
Важливо: Взагалі кебаб готується на відкритому вогні. Мангал або барбекю для нього те, що лікар прописав. Але якщо можливості використовувати такі штуки немає (у квартирі з ними зазвичай не густо 😁), можеш приготувати смакоту в духовці, на сковорідці або в електрогрилі.
Цікаво на тему: Вечір індійської кухні: готуємо дал, каррі та бурфі
Інгредієнти:
Приготування:
Попри розмаїття солодкої випічки, десерт, який у більшості асоціюється з Туреччиною, — це, звісно ж, рахат-лукум. Готують його тут із позаминулого століття. Здається, що це трудомісткий рецепт, але насправді знадобиться буквально пів години, ну і пара годин для стабілізації в холодильнику. Основа лукуму складається з того, що можна знайти на будь-якій кухні — цукор, крохмаль і вода. Але досить часто до нього додають спеції, фруктові соки та пюре, ягоди, горіхи, рожеву воду, каркаде та інші компоненти, щоб надати десерту цікавішого смаку. Пропонуємо тобі рецепт із ваніллю та горіхами, але ти можеш обирати добавки на свій смак.
Цікаво на тему: Вечір іспанської кухні: готуємо паелью, пісто манчего і торт Сантьяго
Інгредієнти:
Приготування:
Традиційна турецька їжа смачна та різноманітна і, як бачиш, готується досить нескладно. Жодних багатоходівок і десятків інгредієнтів, але результат — просто пальчики оближеш! Надихайся та обов’язково влаштуй вдома вечір турецької кухні. 😉
Ім'я користувача: | |
---|---|
Номер картки лояльності: | |
Бонусів на рахунку: | |
Кешбек-бонусів на рахунку: |
Коментарі покищо відсутні