Для багатьох з Великодня починається весна. Не календарна, а та сама, справжня, коли ми остаточно прощаємося з холодами й починаємо нове життя. Напередодні Великодня сонце світить особливо яскраво, а вдома головним місцем стає кухня, де починаються приготування святкового меню для недільного застілля.
У кожній родині свої традиції пасхального столу. А якщо вдома є маленькі діти, ви можете урізноманітнити своє меню цікавими стравами, які, в першу чергу, сподобаються дітям. Проявивши трохи фантазії, можна зробити великодніх курчат з відварених яєць, спекти та прикрасити глазур’ю печиво у вигляді кроликів, кольорових яєць і ще знайти безліч ідей, що приготувати та як прикрасити звичайні страви.
Неодмінно залучайте до великодньої творчості дітей, тут для кожного можна знайти заняття. Малюкам молодшого віку можна запропонувати розмалювати великодній хліб або паску цукровими олівцями. А дітям старшого віку — довірити прикрашати паски, яйця, салати або інші не менш важливі завдання.
Традиційно найважливішою прикрасою святкового столу є паска — символ свята, що наближається, і найбільш очікувані ласощі. Ми підібрали для вас кілька цікавих і простих рецептів.
Сирна паска
Ніжна, в міру солодка та дуже смачна сирна паска стане прекрасним доповненням вашого святкового столу як страва і як прикраса. Підготуйте наступні інгредієнти:
сир 5–9% — 0,5 кг
яєчні жовтки — 3 шт.
білий шоколад — 150 г
цедра 1 апельсину
сік апельсину — 60 мл
охолоджені вершки 30% — 200 г
пакетик желатину
цукрова пудра — 50 г
Переходимо до приготування:
Желатин заливаємо апельсиновим соком, розмішуємо і залишаємо набухати.
Тим часом сир тричі пропускаємо через м’ясорубку, шоколад ріжемо ножем, цедру з апельсина натираємо на дрібній тертці.
Яєчні жовтки змішуємо з цедрою й ставимо на водяну баню. Весь час помішуючи, прогріваємо, поки маса загусне.
Желатин додаємо до жовтків і розмішуємо. Знімаємо з водяної бані.
В окремому посуді на цій же бані розтоплюємо шоколад.
З’єднуємо жовтки та желатин, шоколад, сир. Швидко все перемішуємо.
Неймовірно ароматна та смачна італійська паска схожа на традиційну українську. Чудовий рецепт для тих, хто бажає урізноманітнити святкову випічку, не відступаючи від традицій. Для цього вам знадобляться наступні складові:
молоко — 245 мл
цукор — 125 г
борошно — 720 г
сухі дріжджі — 10 г
вершкове масло — 125 г
яйця — 2 шт.
яєчні жовтки — 3 шт.
родзинки — 180 г
цукати — 120 г
кедрові горіхи — 90 г
цедра лимону — 2 ч. ложки
ванільний цукор — 1 ч. ложка
сіль — 1 ч. ложка
Тепер покрокове приготування:
У теплому, але не гарячому молоці розводимо цукор, додаємо дріжджі. Залишаємо в теплому місці, поки дріжджі почнуть діяти.
Розтоплене вершкове масло змішуємо з цукром. Коли суміш охолоне, додаємо її в молоко з дріжджами.
В окремому посуді змішуємо яйця, жовтки, цедру лимона, родзинки, цукати, горіхи. Додаємо чайну ложку борошна й перемішуємо.
З’єднуємо молочну та яєчну суміш. Сюди ж просіюємо половину борошна, трохи солимо, додаємо ваніль і ще раз перемішуємо.
Додаючи борошно невеликими порціями, вимішуємо тісто. Воно має бути м’яким і не липким.
Каструлю або глибоку миску змащуємо маслом, поміщаємо в неї тісто, накриваємо рушником і залишаємо на столі на 2 години.
Форми для випікання застилаємо пергаментом, змащуємо маслом. Викладаємо тісто в форми, наповнюючи їх на 1/3. Змащуємо верхівку маслом і залишаємо на столі ще на півгодини.
Випікаємо паску в духовці при температурі 180 °С. Час випікання залежить від розміру форм. Для випічки можна скористатися також мультиваркою.
Готову італійську паску дістаємо з форми, охолоджуємо на столі, прикрашаємо помадкою або глазур’ю.
Щоб спростити приготування, можна просто закласти всі інгредієнти в хлібопічку і ввімкнути програму «Замішування тіста», щоб потім спекти паски в духовці, або «Солодкий хліб», щоб піч зробила всю роботу за вас.
Ще один простий у приготуванні традиційний рецепт. Така паска виходить дуже пишною, м’якою, ніжною і, що важливо, зовсім не сухою. Якщо ви хочете приготувати на Великдень саме такі паски, тоді записуйте:
тепле молоко — 250 мл
свіжі дріжджі — 35 г
охолоджене вершкове масло — 125 г
цукор — 250 г
яйця — 3 шт.
жовток — 1 шт.
борошно — 625 г
ванільний цукор — 1 ч. ложка
родзинки або цукати — 100 г
ром або коньяк — 2 ст. ложки
сіль — 1 ч. ложка
Готується пасочка нескладно, зараз ви у цьому переконаєтесь:
Дріжджі розчиняємо в теплому молоці.
В окремому посуді з’єднуємо яйця, порізане кубиками вершкове масло, цукор. Додаємо молоко з дріжджами, перемішуємо.
Накриваємо харчовою плівкою й залишаємо на столі на 8–12 годин (можна на ніч).
Вранці в опару, що підійшла, додаємо сіль, ваніль, сухофрукти, ром.
Зверху просіваємо борошно, поступово замішуючи в’язке липке тісто — воно повинно бути густішим за сметану.
Вкриваємо плівкою й залишаємо на столі ще на 2 години.
Викладаємо тісто в форми, застелені пергаментом і змащені маслом. Заповнюємо об’єм на 1/3. Лишаємо на столі підніматися.
Потім випікаємо при 180 °С. Час до готовності залежить від розміру ваших форм.
Якщо любите пекти в хлібопічці або мультиварці, можете приготувати олександрійську паску в них.
Звісно, можна купити готову глазур в супермаркеті, але набагато краще приготувати її самим. Тим більше що варіантів дуже багато! Паски можна прикрашати розтопленим білим або молочним шоколадом. А якщо додати до традиційної білої помадки натуральний барвник (сік буряка, моркви або шпинату), можна зробити застілля особливо святковим.
Поширена проблема — коли глазур не тримає прикраси, тріскається та обсипається при розрізанні. Щоб зробити ідеально білу, еластичну й блискучу глазур, спробуйте такий рецепт з цукру та желатину. А інгредієнти беремо такі:
цукор — 100 г
вода — 4 ст. ложки
желатин — 1 ч. ложка
Що вам далі потрібно зробити:
Желатин залити 2 ст. ложками холодної води. Перемішати й залишити на столі на 15 хв.
В окремому посуді цукор з’єднати з 2 ст. ложками води, перемішати, довести до кипіння.
Гарячий сироп влити в желатин, перемішати.
Збити міксером з насадками для білків. Вже через пару хвилин суміш загусне, стане білосніжною та збільшиться в об’ємі.
Готово! Наносити таку помадку потрібно на остиглі паски. Зручно це робити кондитерським пензлем, але можна й просто ложкою.
Коментарі покищо відсутні