З яких матеріалів краще купувати форму для випічки?

Чомусь при виборі будь-якого кухонного приладдя багато хто орієнтується на професійні кухні. Навіщо? Не знаю, для мене це теж загадка. «Ось, сковорода з нержавіючої сталі ТОП – вічна!». А в підсумку все прилипає, пригорає і вона відправляється в ящик назавжди втрачених речей. І така сковорода дійсно просто мастхев, але далеко не для кожного й з нею потрібно вміти поводитися. Те ж саме стосується і форм для випічки. «Для випікання хліба потрібна високоякісна алюмінієва форма». Ну, якщо ти дуже любиш саме «цеглинку», можливо, є сенс в окремій формочці. Однак шукати конкретно алюмінієву та супер якісну – який сенс? 🤷♀️ Хліб спечеться практично в чому завгодно, а якщо не потрібно надавати йому конкретну форму, то звичайне деко творить чудеса.
Тому орієнтуватися на ресторани, пекарні не потрібно від слова зовсім, а тим паче переплачувати суттєві гроші за звичайну форму для випічки. Сталь, анодований алюміній, нержавійка, чавун, скло, кераміка, силікон – для приготування домашніх шедеврів з тіста, за великим рахунком, абсолютно все одно. Набагато важливіше правильне замішування тіста й хороша духова шафа.

Цікаво на тему: Рецепт смачного тертого пирога з ягодами
Яка форма для випічки краща: металева чи керамічна?
Це як одвічне питання «Що краще для випічки: вершкове масло чи маргарин?». Відповіді завжди однакові:

- Звичайно ж, маргарин! Він дешевший і працює у випічці на 100% так само як вершкове масло.
- Звичайно ж, вершкове масло! Це натуральний, а не штучний продукт, як маргарин.
- Взагалі без різниці – що є на на цей момент у холодильнику, те й іде у випічку.
Хто правий? Усі три відповіді є правильними, але з нюансами. Так, різниці між вершковим маслом і маргарином у випічці практично немає. Дрібниці на кшталт текстури готового продукту, замісу тіста та іншого при домашній випічці можна сміливо пропускати. Взяти, наприклад, листкове тісто. Багато домогосподарок стверджують, що для нього потрібно тільки вершкове масло. Якщо взяти маргарин, то шари будуть склеюватися, ніякого підіймання не буде. Дивні заяви, адже в готовому листковому тісті з найближчого супермаркету в складі саме маргарин і все чудово підіймається і ділиться на шари🤷♀️ Але, важливий момент. Різниця між вершковим маслом і маргарином буде мінімальною тільки в тому випадку, якщо в обох продуктів однаково висока жирність. Якщо брати для порівняння масло 82% і спред 40-60%, то, природно, останній буде значно гірше працювати, а в окремих випадках і зовсім не дозволить спекти бажану смакоту з потрібною текстурою.

Цікаво на тему: Як вибрати мультипіч?
Що стосується того, що маргарин – це штучний, синтетичний (і як його тільки не називають) продукт, а значить безмежно шкідливий для організму. Якщо максимально глобалізувати, то так, однак з погляду реального впливу на здоров’я, такі розповіді належать до історій про «Цукор викликає залежність, м’ясо шкідливе, фритюр – це суцільні трансжири та канцерогени»😫

До чого я це все? А до того, що навколо форм для випічки рівно стільки ж всіляких «страшних історій» і поділів на «правильно, не правильно». Силіконові формочки – найяскравіший кандидат. Після декількох випікань на них утворюються плями і їх потрібно всіма правдами та неправдами прибирати! Адже якщо цього не зробити, то з цих плям під час випікання будуть виділятися КАНЦЕРОГЕНИ!😲 Так, саме з цієї причини бідні силіконові формочки кип’ятять у соді, господарському милі, перуть разом з кухонними рушниками й вдаються до будь-яких способів, щоб позбутися плям. Але у цих же людей на кухні знаходиться чавунна сковорідка вагою як три слони та з шаром нагару товще, ніж кора землі. І ось при смаженні на цій сковорідці ніякі канцерогени не виділяються, а з силіконової формочки – їх просто безліч (ні)😑 Або історії про те, що антипригарне покриття дуже шкідливе для здоров’я… Просто, як то кажуть, розслабся та отримуй задоволення від приготування кулінарних шедеврів і не шукай проблеми там, де їх немає😉

Цікаво на тему: Рецепт культового пирога зі сливами від The New York Times
Як вибрати форму для випічки
Хочеш купити «на століття», тоді віддавай перевагу більш якісним, дорогим виробам. Так, одна й та ж класична кругла металева формочка одного розміру може коштувати 150 гривень, а може 1500 грн. Чи варто воно того? Не впевнена. Те саме стосується скляних, силіконових форм – матеріал може бути один і той самий, а ось його якість, як і ціна, дуже різні. У всьому буде випікатися відмінно, тут більше питання в довговічності самого виробу.

Єдиний момент, який варто враховувати, – це низькоякісне покриття на занадто дешевих металевих виробах. Якщо миєш формочки в посудомийній машині, то краще відмовся від такого варіанту. А глобально, набагато важливіші три інші критерії:
- розмір форми для випічки. Банально, але це дійсно один з найважливіших моментів. Тому якщо у тебе немає нічого, то бери краще відразу набори. Вони йдуть в зручних стандартних розмірах і 2-3 форми тобі вистачить для випікання практично чого завгодно;
- висота бортів у формі для випічки. Теж важливий параметр і він особливо добре проявляє себе, коли пиріг гарно підіймається як ніколи, але через низькі борти перевалюється через формочку;
- вибираючи форму для випічки, просто орієнтуйся на те, що ти найчастіше готуєш. Любиш тарти? Купи спеціальну форму для тарта, а не винаходь велосипед зі скляними або керамічними варіантами. У твоїй духовці завжди випікається бісквіт? Тоді взагалі без різниці – хоч з фольги скрути щось схоже на форму й в результаті вийде шикарний пиріг👍 І до речі, окрема форма для піци вдома – це, як на мене, щось схоже з окремим ножем для часнику або масла🤭

Для 99% домашньої випічки з головою вистачить силіконової і якоїсь сталевої форми. Решта – під конкретні завдання з розумінням, навіщо тобі саме ця формочка. І обов’язково поділися в коментарях, які форми для випічки ти вважаєш кращими та користуєшся ними на постійній основі.























Коментарі покищо відсутні