18 корисних продуктів для здоров’я щитоподібної залози

Збалансована робота щитоподібної залози відповідає за безліч обмінних процесів, в результаті яких формується відчуття наповненості силами та бадьорого настрою. Вона керує виробленням важливих для ендокринної системи гормонів. І щоб мати необхідні “будівельні матеріали”, треба уважно продумати правильне харчування. Які ж продукти корисні для здоров’я щитоподібної залози? Розкажу прямо зараз для EVA Blog!

Які мікроелементи потрібні для здоров’я щитоподібної залози?

1-Щитоподібна-залоза

Здорове функціонування щитоподібної залози, зокрема правильний синтез гормонів Т3 та Т4, потребує вчасного отримання організмом амінокислот (наприклад, Омега-3), мікроелементів та вітамінів. Їх має забезпечувати в першу чергу збалансоване, правильне харчування.

Instagram_02_Blog

Гормони Т3 та Т4 регулюють роботу значної частини тканин в організмі, впливають на теплопродукцію та метаболізм. Нестача їх вироблення часто супроводжується анемією та підвищеним холестерином.

2-Щитовидна-залоза

Тому для забезпечення збалансованої роботи щитоподібної залози правильне харчування має включати:

  1. Йод. Мікроелемент, що є надзвичайно важливим для щитоподібної залози та ендокринної системи в цілому. Регулює водно-сольовий баланс, залучений у вироблення більше сотні ферментів, важливий для обмінних процесів. Але шкідливі й нестача (погіршення когнітивних навичок, проблеми зі здоров’ям, зокрема зоб та гіпотиреоз), й надлишок (можна отруїти організм).
  2. Селен. Надзвичайно важливий у виробленні гормонів Т3 та Т4, яке без цього мікроелемента неможливе. Сприяє обмінним процесам та захищає органи від окислення. 
  3. Вітаміни групи B (B6, B12). Важливі для гарного метаболізму та активних обмінних процесів. 3-Щитоподібна-залоза
  4. Вітамін D (відомий також як  холекальциферол, вітамін D3). Отримується з їжею та під час прогулянок у сонячну погоду. Його нестача може призвести до замалої кількості вироблення гормонів Т3 та Т4, а тривалий дефіцит вилитись у гіпотиреоз. 
  5. Залізо. Його засвоєння впливає на гемоглобін (“офіціант”, що розносить кисень клітинам) та феритин (“склад” заліза в організмі). Але варто обережно підвищувати вживання. До некоректної роботи ендокринки може призвести і його нестача, і надлишок.
  6. Антиоксиданти. Зокрема, токоферол, який допомагає клітинам засвоїти сполуки йоду. Але вітамін Е треба вживати контрольовано, бо якщо мало селену, то надлишок токоферолу може спровокувати гіпотиреоз.

Якщо про джерела заліза в нас є окрема стаття (ось тут за посиланням), то для продуктів, що містять йод, селен та антиоксиданти зроблю добірки. Зверни увагу, що у більшості згаданих продуктів ти зможеш зустріти й необхідні вітаміни. 

Цікаво на тему: Як підвищити рівень гемоглобіну за допомогою харчування

Продукти, що містять йод

4-Щитоподібна-залоза

Надзвичайно важливий елемент для функціонування щитоподібної залози, адже гормони, що вона виробляє  — йодомісткі. Тож ось перелік продуктів, що стануть джерелом йоду для правильного харчування:

  1. Морська капуста (ламінарії). Один з перших багатих йодом продуктів, який часто потрапляє в раціон тих, хто має складнощі з щитоподібною залозою, адже легко засвоюється. Для профілактики ендокринних хвороб та стабільного вироблення гормонів рекомендують вживати щоденно 60-70 г. Містить також магній, кремній, фосфор, залізо та комбо вітамінів А, В, С. Крім того, є джерелом ентеросорбентів, які сприяють звільненню від токсинів. Морська капуста має низьку калорійність, позитивно впливає на холестерин та сприяє нормалізації згортання крові. Окрім того, зараз доступні й інші водорості (наприклад, норі або вакаме), які теж є продуктом, що містить йод, хоч і в менших пропорціях.
  2. Морепродукти (мідії, кальмари, креветки, устриці тощо). Гарне джерело не лише йоду, а й жирних кислот, цинку, білку, фосфору, вітаміну В12. Позитивно впливають на здоров’я ендокринної системи. Устриці та креветки, наприклад, також містять селен та Омега-3.5-Щитоподібна-залоза
  3. Червона риба (лосось, сьомга, форель, горбуша). Містить амінокислоту тирозин, який бере участь у синтезі гормонів не лише щитоподібної залози, а й дофаміну та адреналіну. Також є джерелом жирних кислот (зокрема Омега-3), білку, кальцію, фосфору, калію, вітаміну D. Лосось допомагає поповнити запаси йоду та селену. Червону рибу бажано вживати у другій половині дня. 
  4. Волоський горіх — доступний продукт, що містить йод. 
  5. Яловича печінка. Якщо мала проблеми з гемоглобіном (частий супутник розладів роботи щитоподібної залози), то точно знаєш цей продукт як джерело заліза та фолієвої кислоти. Але й у ТОП продуктів, що містять йод, вона теж потрапляє. 6-Щитоподібна-залоза
  6. Хурма. Містить йод, залізо, натрій, магній. Є джерелом вітамінів А, С, Р. Сприяє травленню, адже має багато харчових волокон. Покращує стан судин. Тож в сезон це дуже класний продукт, що містить йод, для здоров’я щитоподібної. 
  7. Натуральний йогурт. Корисний і як джерело йоду, і для турботи про роботу кишківника, адже містить пробіотики. А, як відомо, проблеми з засвоєнням корисних речовин через погану роботу травної системи часто погано позначаються на здоров’ї щитоподібної залози. 

Цікаво на тему: 15 жироспалювальних продуктів, які допоможуть схуднути

Продукти, що стануть джерелом селену

7-Щитоподібна-залоза

Селен — ще одна важлива ланка синтезу гормонів щитоподібною залозою. Вже згадувала його в огляді продуктів, що містять йод. Доповнити перелік також можуть:

  1. Горіхи. Тут і вже згадані волоські, і мигдальні, і кедрові. І звісно ж, бразильські. Окрім селену містять йод, вітаміни групи B, жирні кислоти, фітонциди. Важливі для здоров’я: мають позитивний вплив на щитоподібну залозу, гарно позначаються на настрої, сприяють заспокоєнню на нормалізації тиску. Є гарним джерелом енергії при високих розумових або фізичних навантаженнях. Але досить калорійні, тож якщо турбуєшся про вагу, не варто захоплюватись.  
  2. Яйця. Окрім того, що є продуктом, що містить йод, також багаті на селен. А, як відомо, ця парочка надзвичайно важлива для вироблення гормонів щитоподібної залози. Окрім того, є джерелом вітаміну D та білку. 8-Щитоподібна-залоза
  3. Сардини. У 50 грамах продуктів майже половина необхідної добової норми. 
  4. Яловичина. Допомагає поповнити запаси селену, є гарним джерелом жирних кислот та білків. Сприяє засвоєнню заліза. 

Цікаво на тему: 10 корисних продуктів для осінньо-зимового періоду

Продукти, багаті антиоксидантами

9-Щитоподібна-залоза

Вони захищають від вільних радикалів, зменшують окислювальний стрес. Антиоксиданти можуть гарно доповнити твоє щотижневе меню, зробити його смачним та різноманітним. Наприклад, додай наступні продукти

  1. Авокадо. Крім антиоксидантів є дуже цінним джерелом жирних кислот, клітковини та магнію. Для тих, у кого проблеми з щитоподібною залозою спровокували ріст ваги, авокадо також стане помічником у налагодженні правильного харчування.
  2. Шпинат. Є джерелом заліза, вітаміну С, цинку, фосфору, йоду, натрію, марганцю. Містить каротиноїди та лютеїн, клітковину і вітаміни.  Корисний не лише для ендокринної системи, а й для серцево-судинної. Плюс цього продукту, що високий вміст корисних елементів зберігається не лише у свіжому вигляді, а й після приготування у складі смачних страв. 10-Щитоподібна-залоза
  3. Журавлина. Багата на мирицетин, який знижує ризики хвороб ендокринної системи. Містить також марганець, мідь, вітамін С. Найбільше корисних властивостей саме у свіжих ягодах, але якщо смак не подобається, можна перетерти та додати мед. 
  4. Яблука. Їх м’якуш містить пектин, кверцетин, вітаміни групи В (зокрема, у шкірці), фосфор, магній, кальцій. Вважається, що цей простий та доступний продукт сприяє захисту щитоподібної залози від ракових утворень. У невеликій кількості корисно їсти й зернятка, які містять йод та жирні кислоти. Але як постійне джерело не підходять, можна отримати шкідливий отруйний ефект. Якщо ж не перестаратися, то яблука допоможуть виводити токсини та позитивно вплинуть на роботу ендокринної системи. 
  5. Чорниця. Смачне та ефективне джерело антиоксидантів, корисна для здоров’я очей. А ще містить клітковину, та вітаміни. Сприяє зменшенню окислювального стресу. 11-Щитоподібна-залоза
  6. Насіння гарбуза. Тут тобі й антиоксиданти, і цинк, і магній. Можна вживати як самостійно, так і додавати у салати. Й смачно, й корисно для щитоподібної залози та правильного вироблення гормонів. 
  7. Чорнослив. Позитивно впливає на щитоподібну залозу та імунітет. Багатий антиоксидантами, вітамінами, магнієм, цинком, калієм. Але не захоплюйся цим продуктом у прагненні отримати більше користі, адже чорнослив є досить калорійним та містить багато глюкози. Тож якщо є схильність до цукрового діабету або ожиріння, варто пошукати альтернативні продукти. 

У стоп-листі традиційно опиняються солодкі, жирні, смажені продукти, напівфабрикати, консерванти. Неочікуваним може бути, що під табу для тих, хто має розлади роботи щитоподібної залози, потрапляють… броколі та цвітна капуста! А все тому, що хрестоцвітні, до яких належать ці продукти, містять тіоціанати, які можуть погіршувати засвоєння йоду. Термообробка знижує цей негативний вплив, але все ж варто обмежити вживання. 

12-Щитоподібна-залоза

Цікаво на тему: Краса зсередини: БАДи для підтримки жіночої краси

І головне правило, яке треба знати, якщо прагнеш сформувати схему правильного харчування, що позитивно вплине на здоров’я щитоподібної залози. Як надлишок, так і нестача мікроелементів можуть спровокувати серйозне погіршення стану. Тож перевірити гормони щитоподібної залози й проконсультуватись з ендокринологом є надзвичайно важливим, перш ніж різко змінювати свою меню.

Читайте також:

29 Серпня / 2024 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *