
Так, все просто — почніть день з легкого сніданку і це поверне вашому організму рівновагу, наситить його і зарядить енергією на весь день. Здоровий і збалансований сніданок має містити в собі:
- білки;
- складні вуглеводи;
- клітковину та корисні жири.
А ще він має бути смачний і легкий у приготуванні. Пропоную почати наш ТОП добірок. Думаю, вас не здивує мій вибір, але можливо, ви знайдете для себе цікаві поєднання 🙂.
🥣 Вівсянка
Вівсянка — це дійсно одна з найпростіших, найшвидших і найздоровіших страв, які ви можете приготувати. Це каша-експеримент, з якою легко знайти спільну мову. Можна насолодитися базовою порцією вівсянки або проявити творчий підхід, нескінченно пробуючи варіанти солодких і солоних смаків. Я дам вам кілька ідей і порад!

Порада: визначте сорт вівса, від цього залежить текстура готової каші.
- Вівсяна крупа — е цільна вівсяна крупа, подрібнена на шматочки, що нагадують маленькі рисові зернятка. Вони добре зберігають свою форму після приготування, і в результаті виходить жувальна та кремоподібна каша. Але час приготування досить тривалий — близько 30 хвилин.
- Вівсяні пластівці — це вівсяні пластівці, які проварюються, а потім розкочуються, що дає змогу готувати їх швидше і при цьому створювати чудову кремову текстуру.
- Каша швидкого приготування — це найбільш оброблена вівсяна крупа, яка проходить етапи попереднього приготування, сушіння, прокатки та пресування. Як правило, вівсянка з них виходить більш кашоподібною. На приготування потрібна всього одна хвилина. Тож якщо ви поспішаєте, це чудовий варіант.
Як приготувати вівсянку
Щоб приготувати ідеальну вівсянку, потрібно всього три інгредієнти:
- Вівсяні пластівці. З них усього за 5-10 хвилин можна приготувати чудову кремоподібну кашу. Не забудьте купити сертифікований безглютеновий овес, якщо ви чутливі до глютену.
- Вода або молоко. Як рідину ви можете використовувати воду, молоко або альтернативне молоко (наприклад, мигдальне або кокосове молоко). Я люблю поєднання води та молока в пропорції 50/50, так виходить ідеальна кремова текстура.
- Сіль. Щіпка солі перетворить несмачну вівсянку на ароматну. Повірте мені, не залишайте її без уваги.

Приготування вівсяних пластівців:
Головне, це пропорції води та каші 1:2. На кожну порцію вівсяних пластівців потрібно вдвічі більше рідини. Для однієї порції вівсяних пластівців (1 склянка) вам знадобиться 2 порції рідини (2 склянки).
- Закип’ятіть рідину: воду або молоко на свій розсуд.
- Доведіть рідину до кипіння на середньо-сильному вогні, додайте дрібку солі.
- Всипте вівсяні пластівці та зменшіть вогонь до середньо-низького.
- Варіть близько 5 хвилин, щоб рідина вбралася, періодично помішуючи.
- Приправте і подавайте.
Варимо, як зазначено на пакуванні, оскільки різні сорти займають різний час приготування.
Цікаво на тему: 6 рецептів для простого сніданку
Солодкі та солоні доповнення

Яблучна кориця: додайте нарізані кубиками яблука, подрібнені горіхи, посипте корицею.
Бананово-ягідна: додайте нарізані банани та ягоди, які любите.
Полуниця: Додайте нарізану кубиками полуницю, йогурт і насіння льону.
Варення і джеми: додайте ложку улюбленого варення або джему.
Кава, волоський горіх і фініки: у процесі приготування замініть частину рідини невеликою кількістю звареної кави. Потім додайте подрібнені фініки, підсмажені волоські горіхи та шматочки банана.
Яйце з джемом і шпинат: додайте яйце некруто або яйце-пашот, шпинат, обсмажений із часником і скибочки авокадо.
Смажене яйце та овочі: додайте смажене яйце і салат зі свіжих овочів (цибуля, помідор, огірок).
Гриби: Додайте обсмажені гриби, яйце-пашот або смажене яйце, соєвий соус і рубану зелену цибулю.
🥘 Шакшука
Шакшука — це класична страва Північної Африки та Близького Сходу, яку, найчастіше, їдять на сніданок. Вона готується з простих і корисних інгредієнтів і є вегетаріанською. Шакшука буквально означає “суміш”, і в традиційному варіанті як основу використовують помідори, цибулю і спеції, а зверху — яйця-пашот.

Сьогодні ви можете знайти безліч варіацій шакшуки, наприклад, з брюссельською капустою, шпинатом, баклажанами або з томатною пастою замість помідорів. Любителям сиру, рекомендую додати фету або пармезан і адаптувати страву на свій смак. Варіанти нескінченні, саме тому його люблять у багатьох країнах!
Як приготувати шакшуку
Це дуже просто, особливо якщо ви використовуєте консервовані помідори або томатну пасту.
Інгредієнти на 2 порції:
- 4 яйця;
- 1 середня цибулина;
- 1 солодкий перець;
- 2 помідори (можна замінити томатною пастою);
- 1-2 зубчики часнику (я люблю побільше);
- Зелень (за смаком: петрушка, кріп);
- Спеції за смаком (сіль, перець, паприка);
- Оливкова олія (можна замінити соняшниковою).

Приготування:
- Наріжте кубиками цибулю і червоний болгарський перець, додайте їх у сотейник із невеликою кількістю оливкової олії на середньому вогні. Обсмажуйте овочі близько 5 хвилин або поки цибуля не стане напівпрозорою.
- Додайте часник і спеції, помішуйте ще хвилину до появи аромату.
- Додаємо нарізані помідори (томатну пасту). Коли вся ця суміш злегка закипить, саме час додавати яйця.
- Робимо лопаткою невеликі отвори для яєць, потім розбиваємо по яйцю в кожен отвір. Зменшіть вогонь до низького, накрийте сковороду.
- Готуємо ще 5-8 хвилин або доти, доки яйця не будуть готові на ваш смак.
- Перед подачею на стіл солимо яйця та посипаємо зеленню.
🥤Смузі для здорового сніданку
Коли йдеться про смузі, не варто надто замислюватися. Смузі — це імпровізація смаків: беремо все, що є під рукою і вперед. Візьміть банан, додайте жменю шпинату, який уже тиждень лежить у холодильнику і на межі зіпсується, влийте склянку кокосового молока і вуаля. Усього потроху — і ви отримаєте смачний змішаний напій.

Порада:
- Вибираємо рідку основу. Ідеальна рідина для смузі — це молоко. Його можна використовувати будь-яке: кокосове, вівсяне, миндальне, на ваш розсуд. Молоко можна замінити очищеною водою або кокосовою водою. Не рекомендується використовувати сік, оскільки він містить у складі цукор.
- Інгредієнти.Ідеальний смузі виходить із заморожених інгредієнтів. У разі використання охолоджених фруктів і овочів консистенція напою виходить не тільки освіжаючою, а й кремоподібною. Ви можете попередньо заморозити фрукти самостійно або купити вже готові в магазині. Як варіант, можна не заморожувати продукти, а просто додати лід.
- Експериментуйте, додайте овочі та зелень.
- Корисні жири.Здорові жири допомагають засвоюватися вітамінам і поживним речовинам, які містяться у фруктах і овочах. Не полінуйтеся додати в коктейль крапельку оливкової, лляної олії або шматочок авокадо. У напої ви цього не відчуєте, але при цьому всі потрібні процеси із засвоєння запустяться.
Як приготувати банановий смузі
Цей смузі простий у приготуванні, смачний, поживний і складається всього з трьох інгредієнтів:
- Заморожені банани 2 шт. — можете використовувати та свіжі банани для цього смузі, але із замороженими він буде густішим, кремовим і охолодженим.
- Молоко 200 мл — підійде будь-яке молоко за вашим вибором. Я рекомендую горіхове, вівсяне, кокосове або мигдальне.
- Йогурт 200 мл — рекомендую використовувати грецький йогурт для смузі, оскільки він має густішу консистенцію і додатково збагачений білком. Але ви також можете використовувати йогурт зі смаком ванілі, щоб додати солодкості.

Етапи приготування смузі:
Покладіть усі інгредієнти в потужний блендер із чашею і змішайте до отримання гладкої та кремоподібної маси. Якщо у вас блендер із насадкою, переконайтеся, що всі шматочки замороженого банана добре змішалися.
🌮Такос
Тако на сніданок? Я тільки за! Особливо якщо це швидко, просто і смачно. Тільки уявіть: пухнастий омлет, шматочки курочки, трішки сиру, авокадо та посипання із зеленої цибулі та кінзи. Головне, цей корисний сніданок, який готується всього за 30 хвилин!

Як приготувати тако
Начинка з курки, яєць та авокадо — це серце цього рецепта. Усі інші інгредієнти можна додавати на свій смак.
Інгредієнти:
- 70 г філе (можна замінити беконом);
- 4 яйця;
- ½ авокадо;
- 50 г сиру моцарела;
- зелена цибуля за смаком;
- зелень (петрушка, кріп) за смаком;
- 1 упаковка тортильї.

Приготування:
- Наріжте кубиками авокадо, зелень (кріп, петрушку), натріть сир на тертку.
- Поріжте дрібними кубиками та обсмажте курку до золотистої скоринки. Відкладіть готову курку на тарілку, застелену серветкою, щоб зайва олія вбралася в неї.
- Обсмажте зелену цибулю.
- Додайте в цибулю яйця, попередньо збивши їх із дрібкою солі, як на омлет. Акуратно перемішуйте яйця в сковороді в міру приготування, щоб створити ідеальну подушкову текстуру.
- Беремо 1 тортилью, додаємо в середину пару ложок яєчні з цибулею.
- Зверху шматочки курки, нарізаний кубиками авокадо, сир, зелень, сіль і перець.
- Усе, тако готове!
Рекомендую поекспериментувати та додати свіжі овочі або солоний огірочок. Також, можна додати соус, буде смачно, але більш калорійно.
Цікаво на тему: Авокадо: користь і шкода, як вибрати та скільки їсти
🥞Сирні панкейки
Панкейки з сиру — це щільні, але при цьому пухнасті млинці з насиченим смаком. Завдяки сиру, ванілі та кориці ці млинці смачні самі по собі, але при цьому їх легко поєднувати з фруктами.

Як приготувати сирні панкейки
- сир 250 г — для найкращого результату краще використовувати сир із невеликим вмістом жиру;
- яйця — 2 шт;
- ваніль — можна використовувати ванільний екстракт 1 ст. ложки або ванільний цукор — 1 пакет (за необхідності, можна виключити цей інгредієнт:
- борошно — 250 г;
- молоко — 1-2 ст. л;
- мед — 2 ст.л (замість меду можна взяти будь-який підсолоджувач (цукор або цукрозамінник);
- розпушувач — 1 ч.л;
- сіль — 1 щіпка;
- кориця — 1 ч.л;
- вершкове масло для смаження.
Приготування:
- Змішайте сир і яйця. Рекомендую збити блендером, так тісто буде ніжнішим.
- Додайте мед і ваніль, перемішайте.
- Потім додайте борошно, корицю, розпушувач і сіль (рекомендую все сипуче просіяти через сито), перемішайте.
- Якщо тісто вийшло дуже густе, додайте молоко по 1 ст. л, щоб розбавити його. За консистенцією тісто має бути як густа сметана.
- Смажимо на середньому вогні. Готуйте перший бік доти, доки тісто не почне пузиритися і не схопиться на краях (близько 3-5 хвилин).
- Щойно перший бік підсмажиться, переверніть млинці та готуйте їх ще 3-5 хвилин, поки вони не стануть пухнастими та не набудуть золотисто-коричневого кольору.
🥑Авокадо тост
Ви будете здивовані тим, як правильне поєднання інгредієнтів може підкреслити горіховий і масляний смак авокадо, зробивши його ще більш апетитним. За допомогою всього лише кількох свіжих інгредієнтів повсякденний тост з авокадо перетворюється на ресторанну страву. І що найприємніше, приготування цієї страви не займе багато часу.

Як приготувати класичний авокадо тост
Пропоную почати з основи класичного авокадо тосту, а нижче я поділюся доповненнями з якими можна експериментувати.
Інгредієнти:
- ½ авокадо;
- ½ лимона;
- сіль і перець за смаком;
- зелень (кріп, петрушка);
- хліб (чіабатта, в такому випадку, підійде ідеально).

Приготування:
- Половинку авокадо чистимо від шкірки, видаляємо кісточку.
- У невеликій тарілці мнемо авокадо виделкою до стану пюре. Якщо залишаться невеликі “грудочки-шматочки” авокадо — це нормально.
- Додаємо сік лимона, буквально 1 ч. л. Видавлюючи лимон, проконтролюйте, щоб кісточки не потрапили до страви.
- Додаємо сіль і перець за смаком. Якщо любите гостре — рекомендую додати сушений або свіжий перець чилі.
- Додаємо дрібно нарізану зелень.
- Перемішуємо. Основа готова.
- На розігріту пательню додаємо скибочку вершкового масла і кілька крапель оливкової олії – це ідеальне поєднання для грінок (можна використовувати будь-яку, і соняшникову, зокрема). Чекаємо, щоб олія нагрілася.
- Обсмажуємо нашу скибочку хліба чи чіабати з двох боків по парі хвилин до золотистої скоринки. Нарізайте хліб шматочками по 1-1,5 см, так вийде хрустка скоринка і при цьому не жорстких грінок.
- Збираємо: на золотистий тост викладаємо авокадо із зеленню.
Доповнення
Класичний авокадо тост смачний сам по собі, але іноді цього недостатньо, хочеться різноманітності, гри смаків. Я запропоную кілька доповнень, а ви виберете те, що буде ближче до вашого смаку і настрою.

Авокадо тост + помідори: можна порізати томати кубиками та змішати їх з основою, можна розмістити їх більшими скибочками зверху. Можна додати в’ялені томати.
Авокадо тост + яйця: можна поєднувати яйця в будь-якому, найшвидше — смажене яйце. Але сюди чудово підходять варені яйця і яйця пашот.
Авокадо тост + зелень + огірок: слайси свіжого огірка і свіже листя руколи, шпинату і базиліка.
Ідеальний авокадо тост (на мою скромну думку): додати дрібні кубики томата в основу, доповнити міксом зелені зверху, яйце пашот і притрусити сиром.
Ну як вам ідеї сніданків? Згодна, деякі підходять для меню ресторану, але погодьтеся, що вони всі максимально легкі, як у приготуванні, так і для організму після свят ☺️. Я вже для себе відмітила авокадо тост, як “ватажка банди” в моєму меню на найближчі дні. Залишилося тільки сходити в магазин 😅. Смачного!






















Дякую за чудові рецепти