Алопеція: причини, симптоми та методи лікування випадіння волосся

“Їж ці п’ять продуктів і волосся не тільки перестане випадати, а й почне активно рости! Супер засіб від облисіння – нанесіть, потримайте 30 хвилин і змийте. Всього через 4 тижні у вас буде шикарне густе волосся.” Чи справді таке можливо? Ні, не можливо. За єдиного типу алопеції є шанс повернути назад ріст волосся, просто позбувшись першопричини (тригера). А в інших випадках… Спробуймо розібратися, чому звичайні засоби для догляду від випадіння волосся просто безпорадні перед алопецією.

Яке буває волосся

1-Алопеция

Щоб зрозуміти процес алопеції, потрібно трохи зануритися у світ волосся. Ти напевно знаєш, що волосся, крім естетичної складової, виконує дві вкрай важливі функції: захист від УФ-випромінювання і мінімізація втрати тепла в тілі. І, швидше за все, тобі відомо, що є жорсткий і пушковий волосяний покрив. Але це все занадто поверхнево, оскільки типи волосся на тілі діляться на три види:

  • термінальне волосся. Саме про нього в 99% випадків ідеться, коли ми зачіпаємо питання здоров’я волосяного покриву. Термінальний тип є волоссям пахвових западин, бороди, вій, брів, лобкової ділянки й, звичайно ж, волоссям шкіри голови;
  • пушкове волосся. Здебільшого позбавлене пігментації, має коротку довжину та покриває все тіло;
  • проміжне волосся. Поєднує в собі характеристики термінального та пушкового волосся.

2-Алопеция

Людина в середньому народжується з 5 мільйонами волосяних фолікулів і, за наявними на цей момент даними, їхня кількість не збільшується протягом життя. Якщо тобі здається, що фолікул являє собою просту субстанцію, то ні. Це вкрай динамічний орган з дуже цікавими властивостями регенерації. Він складається з десятків типів клітин. А його щільна взаємодія з гормонами, клітинами імунної системи, а також пептидами периферичної та центральної нервової системи регулює ріст волосся. Навіщо тобі ця інформація? Щоб зрозуміти, як утворюється той чи інший волосяний покрив, адже цей ланцюжок процесів має прямий стосунок до алопеції.

Цікаво на тему: 30 перевірених професійних засобів для догляду за волоссям

3-Алопеция

Так ось, цикл оновлення волосся містить три стадії:

  1. Фаза анагена. Близько 95% усього волосся на твоєму тілі постійно перебувають у цій фазі. Анаген є періодом росту й залежно від ділянки тіла має різну часову активність. У середньому ця фаза триває від 2-7 років і що вона активніша та триваліша, то довше волосся. Волосяний покрив на голові, бровах, віях, лобкове волосся… Кожна ділянка перебуває у своєму часовому проміжку фази росту (анагена).
  2. Фаза катагену. Ні, на цій стадії волосся не еволюціонує, а, навпаки, входить в етап інволюції (його розвиток починає йти у зворотному порядку, як у фільмі про історію Бенджаміна Баттона). Цей етап дуже швидкий і триває близько 2-3 тижнів.
  3. Фаза телогену. Період повного спокою і бездіяльності фолікула, який зберігається протягом 2-3 місяців на шкірі голови й трохи довше в інших ділянках тіла. Наприкінці фази телогена волосина випадає, а на її місці виростає нова вже із запущеним етапом росту (фазою анагена).

Instagram_02_Blog

Ти, напевно, вже здогадалася, що збій у цій системі гарантовано веде до втрати волосся. Занадто заглиблюватися в цю тему сенсу немає, бо доведеться мучити тебе хромосомами, генами рецепторів, метаболітами тестостерону… Поясню простіше. За однієї з форм алопеції відбувається зміна у вищезгаданих циклах. Внаслідок чого термінальні (густі) волосинки дуже швидко трансформуються в пушкові, тому що фаза анагена (росту) в цьому разі скорочується з кількох років до кількох місяців, а іноді й тижнів.

Цікаво на тему: Як доглядати за сухим волоссям із посіченими кінчиками

Що таке алопеція

4-Алопеция

Якщо сильно захотіти, то можна описати цей стан з використанням вкрай незрозумілих термінів і розтягнути відповідь на кілька сторінок. Але за фактом, алопеція – це поступова втрата або повна відсутність волосся в ділянці, де воно має бути. Багато хто чомусь вважає, що цей стан зачіпає лише волосся на голові, однак це не так. Безсумнівно, здебільшого страждає голова та обличчя (вії, брови, борода та вуса). При цьому сама по собі алопеція може проявитися на абсолютно будь-якій ділянці тіла, аж до повної втрати волосяного покриву.

Є два типи алопеції:

  1. Нерубцева алопеція. У цьому разі волосяні фолікули зберігаються, тому втрата волосяного покриву потенційно оборотна й можливий повторний ріст волосся.
  2. Рубцева алопеція. Волосяні фолікули необоротно руйнуються, що в підсумку призводить до втрати волосся.

І ось тут починається найцікавіше, тому що ці два види алопеції мають підвиди. І саме від них залежить наскільки буде простим чи складним лікування, чи вдасться повернути ріст волосся, наскільки швидко прогресуватиме його випадіння тощо. Про це зараз і розповім.

Цікаво на тему: Чому не можна спати з мокрим волоссям

Підтипи алопеції та їхні симптоми

9-Алопеция

Насправді їх досить багато. Взяти той самий синдром пухкого анагена, за якого виникає підвищена схильність волосся до ламкості, а фаза росту коротка, що призводить до значного зменшення довжини волосяного покриву. Я тобі розповім про найпоширеніші підтипи.

Нерубцева алопеція

У цьому випадку можна виділити три її підвиди.

Андрогенетична (андрогенна) алопеція

5-Алопеция

Йдеться про спадкову алопецію, яка охоплює чоловіче облисіння, алопецію, а також випадіння волосся за жіночим типом і ще багато різних проявів проблем із волосяним покривом. Серед людей з нерубцевою алопецією андрогенний підтип зустрічається найчастіше.

Випадіння волосся в цьому випадку зазвичай прогресує досить повільно, а сам процес облисіння за жіночим і чоловічим типом починається після статевого дозрівання. Так, з цією проблемою можна зіткнутися, починаючи з підліткового віку. Симптоми андрогенетичної алопеції такі:

  • андрогенна алопеція за чоловічим типом. Як правило, втрата волосся відбувається на маківці та в лобовій частині голови;
  • андрогенна алопеція за жіночим типом. Волосся випадає по всій центральній частині голови з мінімальною його втратою у фронтальній (лобовій) зоні.

Гніздова (вогнищева) алопеція

6-Алопеция

А ось це вже набагато серйозніший підтип нерубцевої алопеції, який належить до імуноопосередкованого захворювання. Коли відбувається пошкодження периферичної або центральної нервової системи через аутоімунні захворювання (наш імунітет починає атакувати органи та власні тканини), вогнищева алопеція – частий гість. Хвороба може вражати однаковою мірою як дітей, підлітків, так і дорослих. Симптоматика досить проста: різкий, швидкий початок процесу облисіння, за якого утворюється зона з відсутністю волосся на шкірі голови, бороді тощо. Що тобі важливо знати про гніздову алопецію:

  • вона може мати одиничний епізод або ж переходити в ремісію і рецидив;
  • у рідкісних випадках спостерігається тотальна алопеція (повна втрата волосся на шкірі голови);
  • ще рідше – універсальна алопеція (втрата волосся по всьому тілу).

Телогенова алопеція

7-Алопеция

Неприємний, але за фактом найбільш нешкідливий підтип нерубцевої алопеції. Головне, щоб вона не набула хронічної форми й тоді все буде пучком, зокрема й на голові. Телогенова алопеція не особливо перебірлива та вражає всю шкіру голови у дітей, підлітків і дорослих незалежно від їхньої статевої приналежності. Ти ж пам’ятаєш про три фази росту волосся? Так ось при цьому типі алопеції відбувається серйозне порушення переходу з першої фази анагена в останню телогена (від росту до оновлення волосини). Внаслідок чого процес облисіння дуже динамічний.

Про симптом я вже сказала – це ураження всієї шкіри голови й облисіння. Тут куди цікавіші причини. Порушення фаз росту волосся, що призводять до телогенової алопеції, хоч відбавляй:

  • недоїдання;
  • ендокринні розлади;
  • порушення обміну речовин;
  • хірургічні втручання;8-Алопеция
  • сильний психологічний стрес;
  • важке інфекційне захворювання;
  • приймання окремих лікарських препаратів;
  • вагітність, а також післяпологовий період.

Ти, напевно, хочеш запитати, а з чого це тоді телогенова алопеція – найбільш нешкідливий підтип? Я обов’язково тобі відповім на це запитання в розділі про лікування.

Цікаво на тему: 24 найкращі засоби для пошкодженого волосся

Рубцева алопеція

Її підтипи класифікуються як первинні та вторинні. Первинних підвидів досить багато, але розповім про найпоширеніші.

Первинна рубцева алопеція 

10-Алопеция

Тут ми маємо справу в основному з двома різновидами:

  1. Фронтальна фіброзна алопеція (ФФА, FFA). Волосся випадає симетричною смугою по фронтальній лінії росту (область чола). ФФА повільно прогресує і до неї найбільш схильні жінки в постменопаузі. У 75% випадків стан протікає без додаткових хворобливих симптомів, однак у решти 25% з’являється свербіж і біль в ураженій ділянці шкіри.
  2. Плоский волосяний лишай (ПВЛ, LPP). Спочатку проявляється у вигляді перифолікулярної еритеми (почервоніння навколо волосяного фолікула) і фолікулярного гіперкератозу (утворення щільних вузликів з ороговілого епідермісу в гирлах волосяних фолікулів). Далі LPP розвивається в поодинокі або багатовогнищеві плями алопеції на тімені. ПВЛ здебільшого вражає жіночу шкіру й в основному зачіпає тільки ділянку голови. У рідкісних випадках плоский волосяний лишай проявляється і на тілі. Як і у випадку з ФФА, можуть проявлятися додаткові болісні симптоми на уражених ділянках шкіри (печіння, свербіж).

Вторинна рубцева алопеція

11-Алопеция

До причин появи вторинного типу рубцевої алопеції, безсумнівно, належить рідкісне захворювання шкіри під назвою локалізована склеродермія (ділянки шкіри стають дуже щільними та товстими). Крім нього цей підвид алопеції викликає пемфігоїд (хронічне запальне аутоімунне захворювання шкіри), новоутворення, хімічна або фізична травма, променева терапія, грибкові, а також бактеріальні інфекції. Уражені ділянки шкіри, як і у випадку із загальною симптоматикою рубцевої алопеції, лисіють безповоротно.

Тобі, напевно, цікаво, з яким типом алопеції найчастіше намагаються боротися? Зараз розповім.

Цікаво на тему: 5 переваг професійного догляду за волоссям

Який тип алопеції найчастіший

12-Алопеция

Судячи з найсвіжіших даних 2019 року, в яких наводиться статистика, зібрана на основі понад 3000 діагнозів алопеції, картина така. 73% людей стикаються з нерубцевою алопецією і 27% з рубцевою. Говорячи про підтипи, то цифри мають такий вигляд:

  • нерубцева: андрогенна алопеція – 37,7%; вогнищева – 18,2%; телогенова – 11,3%;
  • рубцева: фронтальна фіброзна алопеція – 10,8%; плоский волосяний лишай – 7,6%; доволі рідкісний дерматоз у вигляді декальвуючого фолікуліту – 2,8%.

Частота прояву всіх інших існуючих підтипів алопецій становить менш як 2%. Ну що, а тепер з усіма цими знаннями перейдемо до питання лікування цього стану й спробуємо відповісти на запитання “а чи допоможе шампунь від випадіння волосся?”.

Цікаво на тему: Особливості методів миття волосся: пре-пу, кучерявий, ковошинг (тема від читачів)

Як лікується алопеція і чи можна її позбутися в домашніх умовах без допомоги лікарів

13-Алопеция

Давай одразу розмежуємо проблеми з волоссям на алопецію і ті випадки, коли є можливість вирішити проблему за допомогою виключно доглядових засобів. Наведу простий приклад. Коли в людини себорейний дерматит, то тут вкрай високий шанс вирішити проблему вдома за допомогою спеціальних доглядових засобів. А якщо себорея переросла в себорейну алопецію, то ті самі засоби для догляду будуть лише невеликою допоміжною частиною загального комплексного лікування.

Я тобі зараз наведу приклад анамнезу алопеції, який дуже чітко відповідає на запитання “а чи можна вилікувати алопецію самостійно, без звернення до медичного закладу?”:

  • вік початку випадіння волосся;
  • протягом якого часу випадає волосся;
  • швидкість прогресування облисіння;
  • вивчення повної симптоматики;
  • гінекологічний та акушерський анамнез у жінок;14-Алопеция
  • повний розбір щоденного раціону;
  • сімейний анамнез втрати волосся;
  • які лікарські препарати приймалися в найближчому минулому та що приймається зараз;
  • визначення вираженості алопеції: вогнищева, візерунчаста або дифузна (повна);
  • спостерігається видима втрата волосся або ж відбувається підвищене щоденне його випадіння без явних поки що ознак алопеції.

Після збору та вивчення всієї вищевказаної інформації починається процес підбору відповідної терапії. І повір, прості шампуньки, маски для волосся та інші засоби для догляду тут далеко не на першому місці. Є таке поняття, як препарати першої лінії – перші та найважливіші ліки, які призначають під час лікування захворювання. Без них всі інші терапевтичні та профілактичні заходи стають марними. І у випадку з алопецією, звісно, теж є ті самі препарати першої лінії.

Цікаво на тему: ТОП-8 шампунів-скрабів для шкіри голови

Лікування андрогенної алопеції

15-Алопеция

У цьому разі головних цілей, яких потрібно досягти за допомогою терапії, три: зупинка випадіння волосся, уповільнення або повне запобігання витонченню волосся, відновлення його росту. При цьому якщо є супутні проблеми, наприклад, дефіцит харчування або гіперандрогенія (високий рівень андрогенів), то ці моменти також обов’язково потрібно виправити. 

Крім конкретних препаратів першої лінії для чоловіків і жінок, є велика кількість альтернатив, які включають низькорівневу лазерну терапію, аутологічну трансплантацію волосся, плазму, збагачену тромбоцитами, додаткову терапію мікроголками. У будь-якому разі комплекс лікування визначає тільки лікар і ні про яке самостійне позбавлення від андрогенної алопеції не може бути й мови.

Лікування вогнищевої (гніздової) алопеції

Тут все набагато складніше, і хоча препаратами першої лінії вважаються кортикостероїди, є й інші лікарські засоби, зокрема у вигляді інгібіторів. Терапія заснована виключно на відвідуванні медичного закладу та лікуванні за чіткими вказівками лікаря.

Лікування телогенової алопеції

16-Алопеция

Ось ми до неї й повернулися. Як і обіцяла, відповідаю на запитання, чому цей підтип найбезпечніший. Терапія цієї патології ґрунтується просто на позбавленні від тригера. Випадіння волосся в цьому разі зазвичай припиняється саме по собі через 3-6 місяців. А візуально можна буде побачити значущий результат відновлення росту волосся через 12-18 місяців. Важливо: такий результат буде тільки в разі позбавлення від першопричин, а їх, як ти пам’ятаєш, чимало. І тут, звісно ж, без відвідування лікарні, анамнезу та комплексного підходу до вирішення проблеми, що виникла, теж ніяк не обійтися.

Цікаво на тему: Як зміцнити волосся від випадіння в домашніх умовах

Лікування рубцевої алопеції

17-Алопеция

Так, у цьому разі відновити ріст волосся неможливо. Мета терапії – максимально уповільнити втрату волосся і полегшити хворобливі симптоми, якщо такі є. Конкретних рекомендацій щодо лікування ФФА, FFA (фронтальної фіброзної алопеції) і ПВЛ, LPP (плоского волосяного лишаю) не існує. Фармакологічне лікування має виключно індивідуальний характер і знову без профільних лікарів проблему вирішити неможливо.

І наостанок хотілося б згадати й про психологічну підтримку в період терапії рубцевої та нерубцевої алопеції. Вона вкрай важлива, оскільки ця хвороба гарненько б’є по нервах як чоловіків, так і жінок. Облисіння впливає на сприйняття себе й може сильно погіршити якість життя. Так, нерідко пацієнтам додатково прописують заспокійливі, адже алопеція у багатьох викликає доволі бурхливу реакцію і змушує постійно переживати з цього приводу.

Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою і корисною.

Читай також:

23 Серпня / 2024 Волосся

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
СвітТВ