Друге дихання, або повна адаптація до життя на карантині

Нинішня ситуація для нас є незвичною, навіть кризовою. Вірус, паніка навколо пандемії, ізоляція, фінансові труднощі — все це не додає оптимізму. Але стоп! Кажуть, криза — це час можливостей, і користується ними той, хто зміг швидко адаптуватися до нових умов. Тож годі плекати свої страхи. Ми підкажемо, як спрямувати енергію у правильне річище та пережити карантин.

Второе дыхание, или полная адаптация к жизни на карантине

Тут і зараз: з чим ми маємо справу

Життя змінилось, і ви самі не помітили, як вже почали пристосовуватися до змін. 

  1. Умови, в яких ми живемо, вимушені. Доводиться ретельніше підтримувати чистоту в домі й контролювати буквально кожен крок — від походу до крамниці до ігор з дітьми. Так ви стали більш багатозадачними.
  2. Карантин перекреслив усі плани, змусив проявляти гнучкість і навчив цінувати прості речі. Найімовірніше, ми будемо святкувати Великдень вдома, хтось не поїде у відпустку, дехто скасував весілля тощо. Кожен вихід на вулицю — подія. Але ви усвідомлюєте, що все це тимчасові дрібниці. 
  3. Самоізоляція — це складно. Особливо для малечі й тих, хто звик бути у постійному русі та центрі подій. Та вперше за багато років ви залишилися сам на сам із собою, чоловіком, дітьми. Отримали можливість знаходити нові цікаві заняття, більше спілкуватися онлайн, влаштовувати міні-пікніки на балконі.
  4. Життя не зупинилося. Більшість із вас продовжує працювати й самовдосконалюватися, займатися улюбленим хобі й спортом не виходячи з дому.
  5. Щодня ви боретесь із коронавірусом. Зайвий раз залишитися вдома, вчасно змінити маску, оминути скупчення людей, стати поодаль у черзі маленький, але важливий крок у запобіганні поширенню вірусу.

Здесь и сейчас: с чем мы имеем дело

Звісно, все це мало нагадує звичайний день у звичайній родині. Але підрахуйте, скільки днів минуло від початку карантину. І що? Небо не впало, а сонце досі світить.

Та попри прагматичні роздуми, все одно щось муляє. Проаналізуйте, що у вас на серці: страх, паніка, роздратування, безпорадність? Відчувати все це у даній ситуації — нормально. Значить, інстинкт самозбереження спрацював.

Не бійтеся своїх емоцій. Кожна людина має право на слабкість. Не мовчіть про страхи й переживання коли ділиш їх із кимось, вони стають у рази меншими.

Але не панікуйте. Паніка, як і гра у фаталіста, віра у теорію змови, заперечення небезпеки, — ні до чого хорошого не приведе.

Що робити конкретно вам

Головне зараз тримати ситуацію під контролем (наскільки це можливо):

  1. Змінюйте й змінюйтеся. Спочатку змініть своє ставлення до дійсності. Це вимушений карантин, який, однак, дає результати. У Китаї кризову ситуацію вдалося стабілізувати за допомогою жорсткої ізоляції. Такі заходи допоможуть і нам, якщо будемо свідомими.
  2. Прийміть ситуацію й адаптуйтеся. Намагайтеся дивитися вперед, але не будувати довгострокових планів. У будь-який момент усе може змінитися. Робіть те, що можете: відпочивайте, займайтеся з дітьми, спілкуйтеся з коханим, працюйте, складіть чекліст, як діяти, якщо раптом щось піде не так або карантин триватиме довше.
  3. Нагнітати ситуацію викреслити! Якщо ви відчуваєте інформаційний тиск, спробуйте дивитися менше новин. Виберіть один ресурс, який надає тільки перевірену й обʼєктивну інформацію. Не поширюйте паніку через соцмережі.

Сприймайте карантин як можливість перезавантажити життя. За цей час ви встигнете подивитися фільми, зайнятися новим хобі, ввести у звичку робити зарядку вранці, навчитися готувати, написати бізнес-план чи записатися на онлайн-курси. 

Озирніться навколо — більшість людей залишаються спокійними. Цьому є пояснення. Ми маємо можливість отримати медичну допомогу, для нас працюють медики та екстрені служби, немає дефіциту продуктів. Школярі продовжують навчатися, а люди працювати. 

Тому не переймайтеся через самоізоляцію, бо цей запобіжний захід допоможе зберегти ваше здоровʼя. 

Що ще може спрацювати

Все буде добре, якщо вгамувати емоції. Стабілізувати психіку допоможе циклічність і режим дня. Вранці робіть фізичні навантаження, решту часу присвятіть звичним ритуалам. 

Кілька корисних порад:

  • Якщо можете, допомагайте іншим. Так ви будете відчувати себе в ресурсі. 
  • Додайте різноманіття в дозвілля: замовте настільні ігри, пригадайте розваги зі свого дитинства, започаткуйте сімейні традиції.
  • Будьте з родиною тут і зараз, бо це справжня радість і натхнення. Діти — ваші антидепресанти. Так-так, навіть коли влаштовують гармидер і кричать без угаву. 
  • Не вимагайте від себе забагато. На час карантину вимкніть супержінку. Зараз потрібно розслабитися й робити те, що приносить задоволення. 
  • Якщо відчуваєте приступ паніки, увімкніть музику, почитайте книжку, робіть щось руками тощо. Застосовуйте техніки для розслаблення. Наприклад, пригадайте час та місце, де ви почувалися щасливими, або візуалізуйте безпечне ресурсне місце. Позитивні образи сприймаються мозком як реальні, тому здатні покращувати настрій. Також спробуйте дихальну практику «4-2-6», де на 4 зробіть вдих, на 1-2 затримайте повітря й зробіть протяжний видих, наче відпускаєте стрес. 

Что еще может сработать

Дякуйте за все хороше, що приніс день. 

І знову про заходи безпеки на карантині

Ми виділили ці інформацію окремим пунктом, бо на жаль, деякі люди зухвало її ігнорують. Тож просимо вас відповідально поставитися до ситуації, адже через нехтування заборон кількість заражених тільки зростає. Нагадуємо, що треба робити:

  • Мити руки з милом не менше 30 секунд — це один приспів пісні «Червона рута». Користуватися антисептиками у людних місцях. Йдете до крамниці — вдягайте маску й рукавички. Зайвий раз не торкайтеся ручок, кнопок чи інших поверхонь загального користування.
  • Дотримуватися дистанції. Усюди: на вулиці, в супермаркеті, громадському транспорті. Усюди!
  • Розраховуватися карткою.
  • Виходити з дому лише за нагальної потреби. 
  • Уважно ставитися до здоровʼя всіх членів родини, особливо якщо вони входять до групи ризику: люди з хронічними захворюваннями органів дихання, нирок, хворі на цукровий діабет, люди з ослабленим імунітетом.
  • Обмежити соціальні контакти. Запамʼятовувати, з ким ви контактували.

И снова о мерах безопасности на карантине

Також пам’ятайте, що порушників карантину будуть штрафувати. А воно вам треба?

Ніхто не готував нас до пандемії та карантину. Але ми здатні впоратися зі складнощами, якщо будемо зберігати здоровий глузд і тверезо оцінювати сьогодення. Світ змінюється, але зміни — це завжди на краще. Тож не бійтеся їх і відшукайте позитивні моменти у ситуації, що склалася.

10 Квітня / 2020 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті