
Попереду у нас маса свят, а значить, що з цим питанням доведеться стикатися частіше. Щоб допомогти тобі розібратися у всіх цих ламбрусках, брютах і просеках, зібрали для тебе гайд по ігристих, який раз і назавжди позбавлять тебе від покупок наосліп. Ну, або від вибору на користь пляшки, на етикетці якої намальований симпатичний котик.
Цікаво на тему: 6 порад, як вибрати хороше вино
Методи виробництва ігристого: все, що потрібно знати
Одна з особливостей ігристих вин полягає у вмісті вуглекислого газу, який під час виробництва утворюється природним шляхом. Саме він робить напій «шипучим» і завдяки йому (а також тиску в пляшці) ми чуємо характерний хлопок під час відкорковування. Крім класичного методу виробництва ігристих вин, який відомий століттями, сьогодні існують і інші технології.

- Традиційне виробництво. Його ще називають «шампанським» методом. Це найтриваліший і найдорожчий спосіб виробництва, який передбачає подвійну ферментацію основи напою. За цим методом виробляють шампанське і найкращі ігристі вина у світі. Зібраний виноград (його зазвичай зривають раніше терміну, щоб рівень цукру був нижчим, а кислоти — вищим) первинно зброджують у загальній місткості, а потім розливають у пляшки з додаванням так званого «тиражного лікеру», який складається з такого самого вина, цукру і дріжджів — так починається процес вторинного бродіння на осаді. Після витримки (щонайменше 1 рік) починається етап «ремюажу», який дає змогу позбутися осаду в пляшці та зробити напій прозорим. Подейкують, що такий спосіб фільтрації вперше впровадила Ніколь Кліко, засновниця відомої марки Veuve Clicquot.
- Метод Шарма. На відміну від класичного виробництва, вторинне бродіння тут відбувається не в індивідуальних пляшках, а в металевих герметичних цистернах. Потім ферментований напій розливають під тиском по пляшках, і він одразу може вирушати на прилавки магазинів. Цей метод простіший і швидший, завдяки чому й став таким популярним.
- Метод Асті. Він повторює технологію Шарма, тільки передбачає одинарну ферментацію, а не подвійну. Для цього вичавлену виноградну основу нагрівають до 20°, додають цукор і дріжджі, після чого в процесі бродіння напій природним чином газується і «міцнішає». Примітно, що за цим методом виробляють ігристі вина тільки з сорту винограду білий мускат. Готовий напій при цьому виходить солодшим і менш міцним порівняно з іншими видами виробництва.
- Штучна карбонізація. Це найдешевший спосіб додавання вуглекислоти в основу. Так створюють ароматизовані винні напої з фруктовими добавками та високим рівнем цукру.
Цікаво на тему: Як зробити міні-бар своїми руками
Шампанське та ігристе вино — одне й те саме?

Багато хто з нас за звичкою називає будь-яке вино з бульбашками шампанським. Однак це не є коректним. Шампанське (Champagne) — це запатентована назва «шипучого» напою родом із французької провінції Шампань, яка затверджена Мадридським договором від 1891 року. Усе, що виробляється за її межами (навіть якщо в самій Франції) — це ігристе вино. Так само як і з коньяком. Цю горду назву може носити тільки той алкогольний напій, який виробляється в регіоні Шаранта. Все інше — це бренді.
Популярні регіональні сорти ігристих вин
Креман, просеко, ламбруско — ти напевно чула ці терміни в спеціалізованих магазинах. Але яка між усім цим різниця? Розберімось, що є що, де виробляється і якими особливостями володіє.
Champagne (шампанське)

Ігристе вино, що виготовляється у Франції в провінції Шампань традиційним методом. Це еталон усіх «шипучих» напоїв у світі. Напій можна назвати моносортовим, оскільки виготовляють його переважно з такого винограду, як шардоне, меньє, піно-нуар (основна трійка), але з допустимим додаванням (менше ніж 1%) сортів арбан, петі-мельє, піно-блан і піно-грі. Шампанському властивий насичений і багатий смаковий букет, а також висока ціна, зумовлена вимогливою стандартизацією і дорожнечею виробництва. Популярні марки (будинки) — Louis Roederer, Veuve Clicquot, Moet & Chandon, Dom Perignon, Bollinger.
Cremant (креман)
Ігристе вино, яке виробляють класичним методом переважно у Франції за межами Шампані (в Ельзасі, Бургундії, Бордо та інших департаментах), а також у регіонах Бельгії та Люксембургу. До креману вимог менше, ніж до шампанського — можна використовувати більшу кількість сортів винограду, що відкриває поле для експериментів, а також немає чітких обмежень у рецепті купажів. Він зазвичай м’якший і «кремовий» на смак, ніж його «старший брат» із Шампані (хоча тут усе залежить від використовуваного винограду), і коштує такий напій дешевше. Популярні марки — Jean Perrier, Maison Simmonet-Febvre, Bailly Lapierre.
Cava (кава)

Це ігристе вино, яке можна назвати іспанським аналогом шампанського. Виготовляється воно традиційним методом переважно з місцевих сортів винограду. Як і шампанське, у виробництві кави є свій регламент і низка вимог. Так, у ньому використовують три основні сорти винограду (парельяда, макабео і шарелло), але дозволено додавання таких видів, як шардоне, піно нуар, гарнача і трепат. Напій виходить досить насиченим, з характерним і відмінним від шампанського смаком, але водночас ціна варіюється від низької до досить високої (залежить від сорту винограду і року врожаю). Популярні марки — Cavas Nadal, Freixenet, Gramona, Castellroig.
Цікаво на тему: Шість простих рецептів популярних коктейлів
Franciacorta (франчакорта)
А це італійське ігристе, що виготовляється все тим же «шампанським» методом. Для виробництва використовують сорти винограду піно б’янко, піно неро і шардоне. Напою характерний фруктовий аромат і насичений смак, вартість пляшки можна порівняти з цінами на шампанське. Популярні марки — Cuvee Prestige, Ca del Bosco, Bellavista.
Prosecco (просеко)
Італійське ігристе виробляється методом Шарма в дев’яти північних регіонах, включно з Венецією. Основою для цього напою слугує виноград глера, який до 2009 року називали просеко, але відтоді воно може використовуватися тільки для найменування вина. Допускається також додавання таких сортів, як перера, піно-нуар, вердізо і бьянкетта. Це легше ігристе вино, яке може бути сильно- (spumante) або слабогазованим (frizzante). Зазвичай просеко — це доступний напій, проте виготовлене з виноградника з пагорбів Картіцце належить до топових і обійдеться значно дорожче. Популярні марки — Valdobbiadene Superiore di Cartizze, Aldi, Dal Bello, Bottega.
Asti (асті)

Це не тільки метод виробництва, а й регіональне ігристе вино, яке виробляють у П’ємонті (Італія) за технологією одинарної ферментації. Білий мускат є основою цього напою. Асті характерна менша міцність (зазвичай до 7%) і кислотність, а також це ігристе належить до більш солодких. Популярні марки — Martini, Gancia, Cinzano.
Lambrusco (ламбруско)
Цей вид ігристого (переважно червоного і слабогазованого) теж родом з Італії та також зобов’язаний своєю назвою сорту винограду. Виготовляється воно в регіонах П’ємонт і Емілія-Романья методом Шарма, і також допускає додавання до складу інших виноградних видів. Ходять легенди, що вина з ламбруско виготовляли ще за часів Стародавнього Риму. Цьому сорту винограду притаманні фруктові нотки, хороша «виживаність» у диких умовах, а також природне «змішування» з іншими сортами, що дає змогу урізноманітнити смак готового напою. З огляду на цей факт, ламбруско є легким, недорогим і найпоширенішим видом ігристого, хоча, як це й притаманне багатьом «шипучим» напоям, можна знайти й доволі цінні екземпляри (наприклад, di Sorbara). Популярні марки – Righi, Salamino di Santa Croce, Lambrusco dell’Emilia.
Sekt (зект)
Цей напій має німецьке та австрійське походження і може виготовлятися як традиційним методом, так і за технологією Шарма. У його виробництві використовують такі регіональні сорти винограду, як рислінг, мюллер-тургау, гевюрцтрамінер і вайсбургундер. Залежно від способу виробництва і використовуваного винограду, ціна може варіюватися від доступної до цілком собі аналогії з шампанським і навіть вище. Популярні марки – Schloss Johannisberg, Kloster Eberbach, Kracher, Hugl Weine.
Класифікація «шипучок» за вмістом цукру

Звичайно, ти знаєш, що будь-які вина, включно з ігристими, мають свій ступінь солодкості. Він строго регламентований і обов’язковий до маркування на кожній пляшці. В ігристих напоях існують такі різновиди:
- Doux, Dolce (солодкі) – найдесертніші ігристі, у них вміст цукру може перевищувати 50 г/л;
- Demi-Sec (напівсухі, хоча в нашому розумінні радше напівсолодкі) – тут уже 32-50 г/л;
- Dry, Sec (сухі) – 17-32 г/л;
- Extra Dry, Extra Sec (екстрасухі) – золота середина між брютом і солодкими ігристими, містять цукор від 12 до 17 г/л;
- Brut (брют) – 6-12 г/л, це найпопулярніша і найбільш продавана категорія вин у світі;
- Extra Brut (екстрабрют) – цукру тут 0-6 г/л;
- Brut Nature, Non-dosage (брют натур) – 0-3 г/л, це досить рідкісний вид ігристих, адже для нього потрібен урожай виняткової якості.
Цікаво на тему: 7 рецептів алкогольних коктейлів із фільмів і серіалів
Цікаві факти про ігристі вина

І наостанок ділимося кількома цікавими історіями та поняттями, пов’язаними з ігристими винами.
- Тиск у пляшках шампанського може сягати 6 атмосфер.
- Знаєш, як називають бульбашки вуглекислого газу в ігристих винах, які вервечкою спливають до поверхні? Кумедним для нашого слуху словом «perlage» (читається як перляж), від французького perle — перлина. Насправді це явище дуже важливе для дегустаторів і виноробів — воно свідчить про вік напою. Що дрібніші та менші за кількістю бульбашки, то ігристе старше, адже з часом вуглекислота випаровується.
- Уперше рожеве шампанське створив Філіп Кліко-Муїрон, чоловік тієї самої вдови Кліко. Для цього він додав до основи з білих сортів винограду червоне вино.
- Sabrage (сабраж) — це спосіб відкривання пляшки за допомогою твердого предмета, наприклад, шаблі (звідки й пішла назва) або ніжкою келиха. Це має ефектний вигляд, що раніше нерідко демонтувалося на різних урочистостях, а сьогодні можна побачити навіть у соцмережах.
Сподіваємося, що ця стаття допоможе підготуватися тобі до новорічних свят і бути у всеозброєнні. Хоча ці знання не будуть зайвими й в іншу пору року, адже що, як не ігристе, є найсвятковішим та найурочистішим напоєм?






















Коментарі покищо відсутні