Як потроху прибирати впродовж тижня, щоб зекономити вихідний

Генеральне прибирання житла необхідне, але його можна проводити кілька разів на рік. В інший час немає сенсу витрачати всі вихідні на прибирання. Приділяючи підтриманню чистоти всього 30 хвилин на день, ви зможете повністю звільнити вихідні та провести їх із родиною.

Прощання з мотлохом

Захаращеність житла непотрібними речами й відсутність у потрібних предметів постійного місця — головна причина, яка змушує прибирати частіше, ніж це необхідно. Тому, насамперед, позбудьтеся всіх побутових речей, якими ви не користувалися впродовж останніх одного-двох років. Це стосується не тільки предметів, що знаходяться на видноті, а й тих, що заховані в шафах і комодах. Після цього зробіть ретельне генеральне прибирання. На це підуть усі вихідні, проте результат того вартий.

Після такої кардинальної чистки від захаращеності, докладайте максимум зусиль, щоб надалі кожну річ після використання повертати на своє місце. Для вироблення такої звички у всіх членів родини піде близько 30 днів. Але тут потрібно дотримуватися одного правила: не перекладайте предмет за кимось, а відразу кличте винуватця безладу, щоб він зробив це власноруч.

Читайте також: «Як провести перші години на самоті і не картати себе за байдикування». 

Також установіть нагадування, і один раз на місяць інспектуйте житло та позбавляйтеся предметів, які можна охарактеризувати визначенням «ой, начебто вже не потрібно, але хай поки полежить».

Системний підхід до щоденного прибирання

Щоб звільнити вечір п’ятниці, суботу та неділю від санітарно-гігієнічного прибирання, розбийте його на частини, закріпіть конкретні обов’язки за всіма членами сім’ї, призначте точний час їх виконання, вигадайте систему заохочення та штрафів.

Підхід до щоденного прибирання частинами може бути різним. У кожного може бути своя спеціалізація або всі займаються однією справою, але в різних приміщеннях. При цьому рекомендується робити прибирання перед вечерею, наприклад, у такому порядку:

  • у понеділок і четвер — протирання пилу, робота пилососом, миття підлоги;
  • у вівторок — прибирання вхідної локації, очищення важкодоступних місць;
  • у середу — прибирання в кухні, ванній, туалеті.

Щоб кухонна плита була завжди чистою, її слід мити не один раз на тиждень, а щодня ввечері, після миття посуду. Ще одна корисна звичка — приділяти 1-2 хвилини протиранню змішувачів сухою серветкою.

Ще одна порада, яка допоможе зробити прибирання швидким та приємним, — не скупитися на купівлю сучасних санітарно-гігієнічних засобів, витратних матеріалів та допоміжних предметів. Погодьтеся, мити підлогу шваброю зі старою губкою та зламаним фіксатором телескопічної палиці або справним предметом — це дві великі різниці й фізично, й емоційно.

Популярні лайфхаки

Ось непогана ідея, як привчити всіх членів родини класти речі на своє місце: зробіть персональні коробки або кошики і збирайте в них, хто першим побачить, розкидані речі. Перед сном приділіть 5 хвилин розкладанню їх на місця.

Щоб дисконтні та подарункові карти не валялися всюди та завжди були легко доступні, можна надіти на них резинку.

Помити алюмінієві планки горизонтальних жалюзі допоможе праска для волосся з одягненими у 2 дитячі шкарпетки «клішнями».

Хімічні реактиви не можна застосовувати для очищення від жиру сковорідок та іншого кухонного начиння з чавуну. У такому разі на допомогу прийде суміш солі з невеликою кількістю вершкового масла, яку потрібно наносити, а потім знімати з поверхні свіжим зрізом половини картопляної бульби. Кухонна сіль і картопляний крохмаль зроблять на ваших очах маленьке диво.

Геніальна ідея, яка скоротить час прибирання, особливо в кухні, — захист верхніх поверхонь підвісних шафок харчовою плівкою. Міняти її потрібно в міру забруднення.

Впоратися з чоловічою звичкою розкидати шкарпетки допоможе встановлення на підлозі або прикріплення до стіни спеціальної «баскетбольної» коробки з денцем. І шкарпетки не треба збирати, і спортивний азарт підтримаєте.

І наостанок ще одна важлива порада, яка допоможе зберегти здоров’я. Ранньою весною обов’язково викликайте майстра, який почистить ваш кондиціонер за всіма правилами, в тому числі й недоступні для вас ділянки.

1 Листопада / 2019 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA