Навіщо потрібна LED-маска для обличчя і як вона працює

Заяви про світлодіодні пристрої для шкіри звучать дуже привабливо. LED-маски просуваються як інноваційний засіб від усього: зморшок, почервоніння, ознак старіння, акне, рубців і пігментних плям. Та й сама процедура такої б’юті-рутини максимально проста – одягла маску, вставила вилку в розетку й процес очищення, омолодження шкіри запущено. Питання лише одне: чи дійсно LED-маски ефективні? Нумо розбиратися.

Світлодіодна (LED) терапія для обличчя: інновація чи привіт із минулого?

1-Навіщо-потрібна-LED-маска-для-обличчя-і-як-вона-працює

Якщо щось набирає неймовірної популярності в певний проміжок часу, це зовсім не означає, що йдеться про якийсь науковий прорив, нові технології тощо. Перші світлодіоди почали використовувати в комерції ще в 1960 році, а величезний стрибок у цій галузі, який нам подарував світлодіодні лампи, стався 1994-го. Ти, напевно, вже здогадалася, що LED-маска для обличчя теж з’явилася не вчора. Так, на початку 2000-х був цілий б’юті-переворот, але тільки для тих, хто мав гарний фінансовий достаток.

“Інноваційний фізіотерапевтичний метод лікування та омолодження шкіри обличчя на основі новітньої світлової енергії!”. І все в такому дусі. Насправді приблизно такі самі рекламні слогани використовують і зараз, тільки без слова “новітньої”. Та й ціни не тільки на процедури, а й самі LED-маски для використання в домашніх умовах стали доступні широким масам. Загалом, ніякої інновації тут немає.

Цікаво на тему: 15 б’юті-гаджетів, які може мати кожна

2-Навіщо-потрібна-LED-маска-для-обличчя-і-як-вона-працює

У тебе, найімовірніше, виникло запитання: “А з чого взагалі хтось вирішив, що якесь там світло від світлодіодів може сприятливо впливати на шкіру?”. Ну, це цілком закономірно, адже протягом багатьох років науковці вивчали, як сонячні промені впливають на шкіру:

  1. Спочатку вони зосередили свою увагу на так званих «палючих» променях сонця, або ультрафіолетовому випромінюванні B, більш відомому як UVB.
  2. Потім фокус змістився на ультрафіолетові промені A, або UVA.

Усім добре відомо, що ці промені призводять до зморшок, зміни кольору епідермісу, старять шкіру. І ось приблизно з 1980 року й до наших днів активно вивчається тема впливу видимого світла на шкіру. Не тільки світлодіодного, а видимого нам світла загалом. Внаслідок того, що LED освітлення дає змогу дуже точно підібрати будь-який бажаний спектр світла (довжину хвилі), то якраз це джерело освітлення і стало найкращим претендентом на роль світлової терапії шкіри обличчя. Які результати? Зараз розповім.

Цікаво на тему: Як вибрати маску для обличчя за знаком Зодіаку?

Чи справді LED-маска для обличчя працює?

3-Навіщо-потрібна-LED-маска-для-обличчя-і-як-вона-працює

На ринку можна зустріти ці пристрої з великою кількістю вибору колірного впливу на шкіру. Однак, судячи з наявних на цей момент досліджень, важливий не просто колір, який ми сприймаємо оком, а конкретна довжина хвилі світлового випромінювання. Поясню простою мовою на прикладі синього світла. Його довжина хвилі для сприйняття оком знаходиться в діапазоні 450-495 нм (нанометри). Але якщо розглядати синій колір у контексті його впливу на біологічні системи (рослини, нашу шкіру тощо), то довжина синіх хвиль починається з 400 нм. Для ока це вже фіолетовий, але з погляду впливу на біологічні процеси, активність освітлення належить до синього кольору. Сподіваюся, зрозуміло.

4-Навіщо-потрібна-LED-маска-для-обличчя-і-як-вона-працює

Так от, хвилі кольорів, які продемонстрували позитивний вплив на шкіру обличчя під час використання LED-масок, такі:

  • від 409 нм до 419 нм (синій колір) – сприятливий вплив на запалені ділянки шкіри обличчя, а також ефективне лікування акне легкого та середнього ступеня;
  • 660 нм (червоний колір) – поліпшення синтезу та циркуляції колагену, що зі свого боку зменшує появу тонких ліній і зморшок;
  • 830 нм (інфрачервоний) – показує чудові результати в лікуванні псоріазу;
  • комбінація синього (415 нм) і червоного (660 нм) – за правильного використання досягаються найкращі результати лікування акне;
  • біле світло з широким діапазоном хвиль від 411 до 777 нм (сонячний спектр) – ефективне розгладження зморшок.

Цікаво на тему: 24 найкращі засоби від гіперпігментації

5-Навіщо-потрібна-LED-маска-для-обличчя-і-як-вона-працює

Різні довжини хвиль спектра проникають у шкіру на різну глибину, впливаючи своїм випромінюванням на біологічні процеси. І все, начебто, більш ніж добре, напевно, варто замовити LED-маску! Не поспішай, бо є одне невелике “але”. Річ у тім, що крім довжини хвилі вкрай важливі ще два параметри, а саме:

  1. мВт/см2 – інтенсивність світла.
  2. Дж/см2 – кількість світла, отримана за певний часовий інтервал.

Простіше кажучи, у дослідженнях на кожну групу світлодіодів подавали певний струм, щоб їхні показники інтенсивності світла та його кінцевої кількості, наприклад, після 20-хвилинної процедури відповідали необхідним значенням. Наскільки це все дотримано в недорогих LED-масках – питання риторичне. А пристрої, які за описом поєднують у собі всі необхідні параметри, коштують не мало. Судячи з відгуків, маски за 80-100$ – це лотерея (все, що нижче, взагалі розглядати не варто). На продукт, який позиціюється як PRO, ціни починаються від 400$ і вище.

6-Навіщо-потрібна-LED-маска-для-обличчя-і-як-вона-працює

А тепер найцікавіше. Сумнівів немає в тому, що якісна LED-маска для обличчя працює. Однак поки доказів того, що ефект має тривалий характер, теж немає. Ну, і в підсумку ми отримуємо з тобою два шляхи розвитку подій, якщо хочеться поліпшити стан шкіри на обличчі за допомогою LED технології:

  1. Розщедритися і купити хороший, якісний пристрій.
  2. Відвідувати салони, в яких надають послуги омолодження і лікування обличчя за допомогою впливу світлових променів різного спектра. Важливо! Обов’язково розпитай про використовуване обладнання. Бо платити за послугу, на якій ти просто полежиш під різнобарвною “гірляндою”, сенсу ніякого немає.

Цікаво на тему: Користь меду для обличчя та найкращі рецепти масок

Чи безпечні LED-маски для обличчя?

7-Навіщо-потрібна-LED-маска-для-обличчя-і-як-вона-працює

Ну, і наостанок, звичайно ж, розповім про безпеку використання цих пристроїв. Судячи з того, що зазначено на перевірених джерелах, FDA (управління з контролю якості та санітарного нагляду за продуктами й ліками в США), схвалило деякі LED-маски для домашнього використання. Ключове слово тут “ДЕЯКІ”. На ринку можна знайти пристрої, в описі яких зазначено “Схвалено FDA”. Якщо така приписка до LED-маски є, можна й запросити якісь докази у продавця на підтвердження.

8-Навіщо-потрібна-LED-маска-для-обличчя-і-як-вона-працює

За великим рахунком вони всі безпечні, оскільки не мають великої потужності, тому шкіру не обпалять (головне чітко дотримуватися інструкції з використання). У будь-якому разі критично важливо захищати очі від світла під час процедури. Що стосується того, чому FDA схвалює LED-маски конкретних виробників вибірково? А тому, що ця організація оцінює продукт за чіткими критеріями. У цьому випадку – потужність світлодіодів, правильний спектр і довжина хвилі тощо. Навіть мінімальна невідповідність необхідним характеристикам, нехай і незначна, не дає змоги FDA записати продукт до “схваленого”.

А як ти вважаєш, майбутнє за LED-масками? Чи краще за наші улюблені баночки з доглядовими засобами нічого немає? Обов’язково поділися з нами своєю думкою в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою та корисною.

Читай також:

23 Липня / 2024 Догляд за обличчям

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Спасибі за таку цікаву та корисну інформацію.🥰Дізналася багато нового та корисного.🫶🏻💚

Рекомендовані статті