
Цікаво на тему: Як ефективно прибрати сліди від поту на одязі
Правила використання техніки
Щоб посудомийка служила довго і мила якісно, важливо дотримуватися кількох простих правил:

- Видаляти великі залишки їжі, щоб вони не засмітили фільтр. Це не складно і не довго скинути у відро для сміття кісточки, серветки, шматочки картоплі або макарошки.
- Не перевантажувати техніку. Вода має вільно циркулювати, спритно лавіруючи між посудом. Тому розставляй усе так, щоб було достатньо простору для якісного омивання.
- Не займайся самодіяльністю, розставляючи як заманеться посуд. Внизу місце для тарілок, сковорідок і каструль. Верхня полиця відведена для чашок, склянок. Лоток для столових приладів сама розумієш навіщо.
- Перевертай посуд, щоб вода стікала, а не накопичувалася у виїмках і заглибленнях.
Ну й останнім правилом стане – не став у посудомийну машину те, що для неї не призначено, адже наслідки можуть бути дуже неприємними. Що саме? Список дивись нижче 👇
Цікаво на тему: 10 способів застосування зубної пасти в побуті
Ножі
У випадку з ножами існує одразу два моменти:

- Перший – ножі, якщо для них не відведено спеціального відсіку, можуть пошкодити покриття техніки, спровокувавши утворення вогнищ корозії. Іржі, коротко кажучи. Тому, якщо у твоїй машині немає підставок під ножі, то не потрібно пускати їх у вільний політ по всій камері під час процесу миття.
- Другий – вода і мийні засоби, які придумані спеціально для ПММ, можуть затирати лезо. Ти дуже швидко помітиш, як ще тиждень тому ніж розправлявся з м’ясом на раз-два, а сьогодні ледве ріже філе.
Ну і якщо ніж має дерев’яну ручку, то це ще один ред флег для техніки. Дерево, як відомо, в поганих стосунках і з водою, і з хімією. До них потрібен більш делікатний підхід, а не потужний вплив води й пари.
Чавун

Чавунний посуд дуже важкий. Це перше, але не найважливіше. А головною причиною для заборони є високий ризик отримання іржавих цяток на поверхні металу. Краще помити сковорідку або казанок ручками, використовуючи крупну сіль, наприклад. Це гарантує довговічність виробу і якість приготованої в ньому їжі.
Антипригарні сковорідки

Деякі виробники досягли того рівня майстерності, що виводять на ринок сковорідки з антипригарним покриттям, які можна спокійно мити в ПММ. Якщо ти не побачила дозволу на коробці, це автоматично означає заборонено. А все тому, що з часом покриття почне руйнуватися, що призведе до його відшарування під час приготування їжі. Якщо не хочеш пригощатися курочкою з гарніром з антипригару, то не став сковорідку в посудомийку.
Цікаво на тему: 7 лайфхаків для дому з TikTok та Instagram 2025
Мідний посуд

Мідь у поганих відносинах із гарячою водою та лужними мийними засобами, оскільки вони руйнують шар міді. Це призводить до того, що на посуді з’являються плями й зелений наліт, він тьмяніє. А якщо на виробах є декоративне покриття, то воно сто відсотків злізе. Сусідство з іншими металами, такими як нержавіюча сталь, наприклад, спровокує гальванічну реакцію, яка запустить корозійні процеси.
Алюмінієвий посуд

Тут важливо знати, що в посудомийку не можна ставити тільки ті вироби, які виготовлені з пресованого або литого алюмінію. Процеси, які відбуваються всередині камери, можуть призвести до потемніння матеріалу, утворення ямок, дефектів. Анодований – це нормально, це можна, нічого не трапиться, оскільки він захищений від негативного впливу хімічних засобів і високих температур. Тому знову дивимося на рекомендацію виробника.
Дерев’яні вироби

Дерево краще мити руками. Посудомийка зіпсує примхливий матеріал, збивши з нього захисне покриття. У будь-якому разі дерев’яні предмети виходять з ладу набагато швидше за метал або пластик. Це очевидно. Але мочалка зі звичайним мийним засобом зберігатимуть дерево естетичним і безпечним у використанні довше. На відміну від агресивної хімії, високої температури й води під тиском у ПММ.
Цікаво на тему: Як продезінфікувати будинок від вірусів після застуди
Керамічне кухонне приладдя

А якщо бути точною, то посуд з керамічним покриттям. Тут принцип той самий – температура, високий тиск і хімія несумісні з керамікою і дуже швидко приведуть вироби в непридатність.
Кришталь

Деякі виробники техніки роблять спеціальний режим для миття кришталю. Він вирізняється делікатністю і більш щадним ставленням до посуду. Але я б подумала двічі, перш ніж завантажувати келихи навіть за таких умов. Неправильне завантаження призведе до відколів і тріщин. Жорстка, гаряча вода спровокує тьмяність і потемніння скла. А якщо келихи ще й розписані, то забудь зовсім про досягнення у світі технологій і бери мочалочку в руки.
Терки, сита, прес для часнику

Кілька моментів. Вироби з маленькими отворами не промиються. Вручну ти це зробиш набагато якісніше. А ще, якщо вони не виготовлені з нержавіючої сталі марки 18/10 або 18/8, харчового пластику, то посудомийка однозначно зіпсує за пару циклів. Алюміній, вуглецева сталь, латунна сітка, дешеві сплави з покриттям – все це не витримує навантаження, яке дає техніка.
Посуд з термоізоляцією

Йдеться про термокружки, термоси, чашки з подвійним дном, які призначені для того, щоб зберігати температуру напою всередині якомога довше. Якщо ти поставиш такі вироби в посудомийку, то швидше за все вони перестануть виконувати свої обов’язки, оскільки вакуумна ізоляція буде безнадійно пошкоджена.
Цікаво на тему: Як використовувати лимон у побуті? 10 способів від EVA Blog
Вінтажний, порцеляновий посуд

Ти можеш діставати сервіз всього один раз на рік. А можеш бути естетом, який цінує кожну мить і тому оточує себе красивими речами щосекунди. Кожному своє, але головне пам’ятати – витончені тарілочки й чашечки з тонкої порцеляни не можна ставити в посудомийку. Сильний тиск, занадто високий температурний режим, абразивні мийні засоби можуть серйозно зашкодити крихким предметам, спричинивши вицвітання малюнка або навіть відколи.
Бонус: м’ясорубка

Мити не можна:
- чавунні деталі, про що вже було сказано на прикладі сковорідок і каструльок;
- ножі та решітки, виготовлені з вуглецевої сталі, оскільки вони втратять гостроту та вкриються іржею;
- редуктори й моторні частини – це, звісно, начебто й очевидна річ, але все ж таки краще прописати).
У ПММ можна ставити пластикові лотки, кришки й штовхачі, а також пластикові або металеві корпуси. І то, якщо таке вказав виробник. В іншому випадку, спокійно берися за миття самостійно.
Будь-яка техніка вимагає чіткого дотримання правил експлуатації. Так само як і будь-який посуд. Матеріали, з яких він виготовлений, не готові до того, які потрясіння здатна влаштувати посудомийка. Не зіштовхуй ворогів лобами. Таким чином ти й посуд збережеш і техніку вбережеш від дорогого ремонту.























Помила так свою мясорубку мулінекс… Вона почорніла, не змогла її врятувати. Використовувати надалі було стрьомно. Прийшлося купувати нову, тепер я перед тим як мити щось вивчаю чи взагалі можна це робити в посудомийці
Дуже корисна стаття . Про деякі моменти реально не знала, тепер уважніше буду ставитися до того, що завантажую у посудомийку.
Блін, виходить, що більшість посуду з посудомийкою не сумісна… 🤔 А кілька тарілок, вилок та одну каструлю після вечері можна й руцями помити… Здається, перехвалений цей предмет побутового прогресу