Кактус – ідеальна рослина для відпусток

В захваті від жінок, котрі мають багато кімнатних рослин, але ще не наважилися завести вдома такого улюбленця? Тоді влаштовуйтесь зручніше — ця стаття буде корисною для вас.
У літній сезон найзручніше мати вдома кактус — непримхливу, але красиву і корисну домашню рослину. Спека, підготовка до відпустки, часті роз’їзди — ніщо не завадить йому рости і радувати вас своєю красою та цвітінням.

Який з них зиск?

Усі кімнатні рослини постачають нам кисень та поглинають вуглекислий газ. Кактуси не виключення. Дехто вважає, що ці мили колючі створіння здатні захистити дім та його мешканців від недобрих поглядів та гасять негативні емоції. І якщо такі погляди розділяє не кожен, то естетичну насолоду від соковитої зелені та яскравого цвітіння кактусів отримає будь-хто.
А от що стосується того, що кактуси здатні поглинати випромінювання від екранів моніторів та телевізорів, то це не що інше, як стовідсотковий міф, заручником якого стали ці невинні рослини. Більшість кактусів люблять пряме або розсіяне сонячне світло, а біля екранів комп’ютерів та телевізорів його зазвичай бракує. Тож краще розташовуйте свого улюбленця на підвіконні.
Якщо в домі є діти, їм обов’язково сподобається доглядати за рослиною — вчасно поливати її, а коли кактус віддячить своїм цвітінням, ви неодмінно захочете завести ще кілька горщиків з цією чудовою рослиною.

Такі різні кактуси

Сьогодні налічується близько 124 родів і більш як 1200 видів кактусів. Найпоширенішим серед них є ехінопсис — кактус, відомий в домашньому квітникарстві аж із 1700 року! Зазвичай він легко дає потомство і цвіте великими воронкоподібними квітками до 14 см у діаметрі та 22 см в довжину. Цвітіння зазвичай нетривале (1–3 дні), зате дуже ефектне. Ехінопсис добре переносить прямі сонячні промені та любить свіже повітря, тож південне або східне підвіконня, а ще краще — балкон, стануть йому до вподоби.

Мамілярія — найбільш численний рід кактусових, котрий налічує близько 300 видів. Особливістю мамілярій є цікаве цвітіння — невеликого розміру квіти складаються у вінок довкола стебла кактуса. Рід мамілярій — чи не найбільш вдячливий для квіткарів-початківців: вони добре розвиваються і квітнуть у хоча б трохи підходящих умовах.

Цереус у дикій природі здатен виростати до величезних розмірів, у горщику ж максимальна висота — до 60 см. На відміну від попередніх двох родів, цереуси примусити квітнути дещо складніше. Для цього їм обов’язково потрібна холодна суха зимівля. Ще одна особливість цих рослин — вони люблять розсіяне світло, але категорично не переносять прямих сонячних променів. Тож якщо у вас вікна виходять на північ або захід, цереус — ваш ідеальний кактус.

Зігокактус у народі також називають декабристом, різдвяником, кактусом без колючок, лісним кактусом. Ще один надзвичайно поширений рід, мало чим схожий на своїх братів. У нього немає колючок, а стебло складається з пласких листочків з зубцями по краях. Численні червоні, рожеві або білі квіти з’являються на його стеблах восени чи взимку. Зігокактуси доволі непримхливі: добре розвиваються при розсіяному світлі, люблять постійну температуру від 18 до 20 °С, часті обприскування та поливання.

Як доглядати?

Перш за все, варто сказати про те, що кактуси відносяться до сукулентних рослин, тобто таких, що мають здатність запасати і накопичувати у своїх стеблах вологу.
Що стосується поливу, то влітку кактуси поливають так само, як і інші рослини — коли земляний ком повністю просохне (приблизно раз на тиждень). Можна трохи підкормити улюбленців спеціальними добривами для кактусів. А от взимку ці рослини впадають у сплячку: в цей час їх зовсім не поливають і розміщують у холодному та світлому приміщенні (на утепленій лоджії, підвіконні коридору тощо).
Чим холодніша зимівля, тим менше треба поливати рослину. Якщо вам удасться знайти таке місце, де температура буде від 10 до 15 °С, то за три місяці можна три рази обприскати кактус водою або трохи полити.
За те, що ви дозволите взимку кактусу поспати, навесні або влітку він обов’язково віддячить вам рясним цвітінням небаченої краси! А його вигляд, фантастичний та надзвичайний, наповнить вашу оселю приємною атмосферою домашнього тепла та затишку.

А які ваші улюблені домашні рослини?

1 Серпня / 2018 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *