Сечовина в косметиці: що це за компонент і навіщо він потрібен?

Найпоширеніше запитання: “Сечовина в косметиці – це те, про що я подумала…?”. Відповім одразу, що ні. Сечовина є одним з компонентів сечі, яка являє собою водний розчин з безліччю розчинених речовин. Сьогодні я не буду занурювати тебе в складні біологічні процеси створення сечовини в організмі та розповідати навіщо він це робить. Поговоримо виключно про користь цієї речовини в доглядових засобах😉

Що таке сечовина (urea)? І чим органічна сечовина відрізняється від синтетичної?

1-Сечовина-в-косметиці

У цьому контексті органіка має на увазі не натуральну форму речовини в косметичних засобах, а сечовину, яка природно виробляється нашим тілом. Я, чесно кажучи, не зустрічала тих самих кремів з органічною сечовиною в складі, але якщо раптом тобі щось подібне попадеться, знай – це обман. Зараз поясню чому.

Натуральна сечовина – не що інше, як гігроскопічна молекула, яка чудово поглинає воду. Вона присутня в епідермісі, виступаючи вкрай важливим компонентом NMF (природний зволожувальний фактор) і життєво необхідна для оптимальної гідратації та цілісності рогового шару шкіри. Крім зволоження, ця речовина покращує бар’єрну, а також антимікробну функцію шкіри та має ще масу корисних властивостей, про які я тобі розповім трохи пізніше. 

Цікаво на тему: Каолін у косметиці: властивості та використання

2-Сечовина-в-косметиці

Так, усі ми любимо, коли на продуктах, засобах для догляду є приставка “натуральні компоненти” або “organic”. Але далеко не завжди й не всі компоненти можна передати в натуральному вигляді. І urea належить саме до такого випадку. І йдеться навіть не про те, що натуральну сечовину з біологічних джерел (виділену із сечі людини або тварин) не використовують у косметології через гігієнічні, етичні причини. Ефективність і, головне, безпека – ось головні чинники, через які цю речовину використовують у засобах для догляду за шкірою виключно в синтетичній формі.

Звідки беруть сечовину для косметики та засобів для догляду?

3-Сечовина-в-косметиці

Я думаю, що ти не раз ставила собі це питання. Та все насправді елементарно. Просто в лабораторних умовах відтворюють такий самий процес, як під час синтезу сечовини у нас в організмі. Звісно, у цьому разі не потрібно повністю копіювати всі складні шляхи перетворення речовини, а можна перейти одразу до ключової стадії, для якої потрібно два головні елементи – аміак (NH₃) і діоксид вуглецю (CO₂). А далі наука й нічого більше:

  • високий тиск і певна температура запускають реакцію, за якої утворюється карбамат амонію;
  • далі карбамат амонію розкладається на воду та сечовину;
  • останнім етапом виступає очищення і кристалізація найчистішої сечовини. 

Цікаво на тему: Що таке ферулова кислота та навіщо вона потрібна в косметиці

4-Сечовина-в-косметиці

І так, синтетичну сечовину широко використовують не тільки в косметології, а й у тій же харчовій промисловості та інших галузях. Але мова не про це. Отже, головні причини, чому в косметиці сечовина тільки синтетична:

  1. Контроль якості. Тільки в такий спосіб виробники можуть максимально точно контролювати якість і, що важливо, концентрацію сечовини. Це необхідно не тільки для дотримання стандартів косметичної індустрії, а й для безпеки використання споживачем.
  2. Ефективність. Синтетична сечовина не просто забезпечує ті самі зволожувальні та кератолітичні властивості (розм’якшення загрубілої шкіри), що й натуральна форма. Вона є більш ефективною.
  3. Чистота. Синтетична форма сечовини абсолютно чиста, стабільна, не містить забруднювальних речовин, а також патогенів, які можуть бути присутніми в натуральних джерелах urea.

З цим розібралися, а тепер переходимо до найцікавішого, а саме корисних властивостей цього компонента.

Користь сечовини в кремі та інших доглядових засобах

Насправді можна написати дуже-дуже довгий список, що складається з позитивних якостей urea для шкіри. Але по суті всі властивості компонента визначаються п’ятьма механізмами впливу.

Сечовина збільшує зволоженість рогового шару

5-Сечовина-в-косметиці

Мова не просто про гідратацію шкірного покриву. Все куди глобальніше:

  • сечовина зменшує ТЕВВ (трансепідермальна втрата вологи), що особливо важливо, якщо ТЕВВ підвищена;
  • збільшує затримку води та стійкість рогового шару до осмотичного стресу. Простіше кажучи, мінімізує ризик зіткнутися з сухістю шкіри;
  • за певних умов довкілля і стану шкірного покриву, urea діє, як природний, внутрішній зволожувач, замінюючи собою воду за низької вологості повітря.

Цікаво на тему: 15 найкращих сироваток із ретинолом для всіх типів шкіри

Сечовина покращує антимікробний захист і бар’єрну функцію шкіри

6-Сечовина-в-косметиці

Ні, сама по собі urea не слугує якимось щитом проти мікробів і зовнішніх несприятливих чинників. Вона виступає потужним активізуючим компонентом для більш обізнаних у цьому питанні речовин. Саме сечовина збільшує активність антимікробних пептидів, окремих білків, а також посилює синтез ліпідів і підвищує регуляцію АМФ (аденозинмонофосфату). У сукупності ця “банда” запускає процеси, що дають гідну відсіч патогенній мікрофлорі, й попутно зміцнює шкірний бар’єр.

Сечовина регулює проліферацію епідермісу

7-Сечовина-в-косметиці

“Проліфе… Що?”. Зараз поясню. Функція проліферації епідермісу полягає в оновленні клітин, які необхідні для підтримки здоров’я шкіри, а також її бар’єрної частини. Простими словами, цей процес замінює пошкоджені або старі клітини на нові, тим самим відновлюючи та оновлюючи шкірний покрив. Коли в цьому ланцюжку процесів відбувається збій, то найвиразніший прояв ми відчуваємо, як лущення, огрубіння рогового шару.

Цікаво на тему: Властивості та використання вітаміну Е в косметиці

Сечовина відіграє ключову роль у проліферації через свої зволожувальні, кератолітичні та регуляторні якості. Вона слугує вкрай дієвим стимулятором для нормального клітинного поділу й правильного оновлення епідермісу.

Сечовина має потужні кератолітичні властивості

8-Сечовина-в-косметиці

Urea розпушує і відлущує змертвілі клітини шкіри, що зі свого боку виключно позитивно впливає на процес проліферації. Підтримка здорового циклу поділу клітин і прискорення оновлення епідермісу – не єдина перевага. Кератолітичний вплив сечовини вкрай корисний у разі надмірного зроговіння шкірного покриву (гіперкератозу), адже саме він сприяє зменшенню товщини рогового шару, пом’якшує його та стимулює правильне, здорове оновлення клітин.

Сечовина покращує проникнення лікарських засобів

9-Сечовина-в-косметиці

Так, ця молекула значною мірою полегшує транспортування протигрибкових препаратів, кортикостероїдів і гормонів через шкіру, а також нігті.

Відповідаючи на запитання “Наскільки корисна сечовина в засобах для догляду” – на 100%. Це дійсно дуже крутий компонент із широким спектром впливу. Сечовина здатна поліпшити не тільки стан шкіри, а й волосся, нігтів. При цьому під “поліпшити стан” слід розуміти й терапевтичний вплив, адже сечовина допомагає полегшити, а в деяких випадках усунути чимало патологічних станів:

  • лупа;
  • захворювання нігтів;
  • мозолі та натоптиші;
  • ксероз (сухість шкіри);
  • іхтіоз (підвищене зроговіння шкірного покриву).

Також сечовина за правильного підходу до загальної терапії допомагає істотно подовжити період ремісії за псоріазу. Ну й до слова, цей компонент нерідко виступає доволі дієвим при попередньому лікуванні гіперкератотичних актинічних кератозів.

Цікаво на тему: Водорості в косметиці: навіщо потрібні + добірка класних засобів

Яка концентрація сечовини в сироватці, шампуні або кремі краща: низька чи висока?

10-Сечовина-в-косметиці

Дуже класне запитання, яке я часто зустрічаю на просторах інтернету. Постараюся тобі на нього відповісти. По-перше, потрібно брати до уваги загальний склад того чи іншого доглядового засобу. Адже сечовина може виступати як основним, так і додатковим компонентом, що безпосередньо впливає на її концентрацію. А по-друге, судячи з доволі свіжих даних одного дослідження за 2021 рік із питання сечовини та її використання в дерматології, є можливість поглянути на ефекти та показання за різних концентрацій urea:

  1. Низька концентрація сечовини (2-10%). Зволоження і поліпшення бар’єрної функції шкіри.
  2. Середня концентрація сечовини (10-30%). Зволожувальні засоби й кератолітики (що викликають активне відлущування відмерлих клітин з поверхні шкірного покриву).
  3. Висока концентрація сечовини (30% і більше). Використовується в кератолітиках і в засобах для видалення некрозу тканин.

11-Сечовина-в-косметиці

Більш детально можеш ознайомитися з питанням, поглянувши на таблицю.

Концентрація Ефект Показання
Низька (2-10%) Гідрант Підтримка здоров’я шкіри

Ксероз

Профілактика та лікування іхтіозу, атопічного дерматиту та псоріазу

Профілактика радіаційного дерматиту

Середня (10-30%) Гідрант, кератолітик і підсилювач дії місцевих лікарських засобів Підтримка здоров’я шкіри

Ксероз

Іхтіоз, атопічний дерматит і псоріаз

Висока (30-50%) Підсилювач кератолітичної та місцевої дії Локалізований гіперкератоз (псоріаз, кератодермія, мозолі або натоптиші)

Лупа

Захворювання нігтів

Попереднє лікування гіперкератотичних актинічних кератозів

Загалом, якщо брати той самий шампунь із сечовиною в концентрації 5%, то він чудово підійде в разі наявності ксерозу (сухості шкіри) на голові. Ти, можливо, здивуєшся, але засобів для догляду з urea досить багато й список не обмежується стандартними кремами, сироватками та шампунями. Давай на цьому моменті зупинимося докладніше.

У яких косметичних і доглядових засобах може міститися сечовина

Насправді цей компонент можна впровадити до складу чого завгодно, була б мета. Але якщо говорити про основний спектр засобів для догляду, то вони такі.

Зволожувальні креми, лосьйони для обличчя і тіла з сечовиною

12-Сечовина-в-косметиці

Urea досить часто входить до складу зволожувальних лосьйонів і кремів, особливо до тих, які призначені для сухої шкіри. Такі засоби допомагають підтримувати гладкість, м’якість шкірного покриву й утримувати в ньому вологу. Звісно ж, роблять вони це дуже-дуже ефективно.

Рекомендовані товари:

Креми для рук і ніг із сечовиною

13-Сечовина-в-косметиці

Цей компонент активно використовують у кремах для ніг і рук з однієї простої причини – ці ділянки схильні до підвищеної сухості й огрубіння. Концентрація сечовини нерідко перебуває в межах 10-30% і вона ефективно пом’якшує огрубілу шкіру, а також допомагає боротися з тріщинами та мозолями.

Рекомендовані товари:

Кондиціонери та шампуні для волосся з сечовиною

14-Сечовина-в-косметиці

Суха, проблемна шкіра в ділянці голови – це не виклик для шампунів з сечовиною, а стандартна проблема, з якою засоби справляються на 10/10. Вони забезпечують м’яке очищення і зволоження чутливої шкіри, гідратують волосся, зменшують симптоми псоріазу, свербіння і лущення.

Рекомендовані товари:

Ну й звісно, сечовина може входити до складу пом’якшувальних засобів від врослих нігтів, в атиейдж догляд, а також засоби після гоління, депіляції та масу інших косметологічних продуктів. 

15-Сечовина-в-косметиці

Якщо ти до цього часу, бачачи в складі сечовину, якось скептично або навіть гидливо ставилася до цього компонента, то, сподіваюся, ця інформація допоможе тобі змінити свою думку. Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою і корисною.

Читай також:

2 Вересня / 2024 Волосся

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Тоня

    В мене був гель для вмивання від біотрейд с сечовиною. Дуже сподобався, цей компонент дійсно круто працює в засобах для догляду