Матча-латте (або правильніше маття-латте у японській транскрипції) без перебільшення можна назвати найгучнішим гастрономічним трендом,починаючи з 2018 року. Неодноразово оспіваний авторитетними дієтологами, цей напій вже має цілий сонм зіркових прихильників і регулярно з`являється на інстаграмних фуд-фото популярних блогерів. Усе завдяки чарівному інгредієнту матча-латте – японському порошковому чаю маття (він же матча, але ми називатимемо цей продукт так, як його називають на батьківщині).
Нині чай маття відомий як традиційний японський напій. Проте першопрохідцями у виготовленні порошкового чаю були китайці, які винайшли цей метод обробки чайного листя ще у VII столітті. І тільки шість століть потому маття потрапив до Японії. Японці вдосконалили виробничий процес, і зробили порошковий чай основою традиційної дзен-буддійської чайної церемонії.
На Заході цей напій став популярним відносно нещодавно. Щоправда не у форматі чайної церемонії, а у більш близькому західному споживачеві вигляді і у англомовній транскрипції, тобто у тому самому матча-латте.
Матча-латте – це напій, приготований з порошку матчі (матті) рожевого, блакитного та інших відтінків, завареного методом усутя (неміцне заварювання, на відміну від методу койтя – церемоніального міцного заварювання) і з додаванням молока. Його п’ють гарячим чи холодним. Молоко пом’якшує смак матті, прибирає характерну гірчинку і надає напою приємної оксамитової консистенції. Саме цей рецепт набув такої надзвичайної популярності у Сполучених Штатах і Європі. Калорійність матчі у вигляді порошку – 9 ккал на порцію 3 грами, а матчі з коров’ячим молоком 3,2% жирності – 34.7 ккал, на мигдальному молоці – 70 ккал. Це низькокалорійний продукт.
Шанувальники чаю рекомендують робити матчу на рослинному молоці: кокосовому, вівсяному, банановому молоці тощо. Все тому, що коров’яче, завдяки своєму яскраво вираженому смаку, може перебивати смак самого чаю.
Чай для маття вирощують, збирають і обробляють особливим чином. У виробництво йде тільки молоде верхнє листя. За два тижні до збору чайні кущі затіняють, ховаючи їх від прямого сонячного проміння. Завдяки цьому ріст чайного листа уповільнюється, в ньому накопичується хлорофіл і амінокислоти. Зібраний лист висушують, видаляють з нього стебла і прожилки і перетирають на порошок. Так отримують готовий до вживання продукт.
Маття п’ється разом із заваркою, яка збагачена вітамінами і мікроелементами, а також є джерелом клітковини. У розумній кількості його можна пити навіть під час вагітності. Таким чином ви отримуєте максимум можливої користі від напою, ніякої шкоди – ніщо не йде в утиль. Які ж корисні речовини входять до складу цього чаю і за що вони відповідають?
Антиоксидант катехин EGCG
Саме завдяки значному вмісту цієї речовини чай маття так цінується прихильниками здорового харчування. Катехін перешкоджає розвиткові онкологічних захворювань, розсіяного склерозу, а також покращує стан шкіри.
Амінокислота L-теанін
Дана амінокислота є природним нейромедіатором, який покращує настрій, підвищує рівень розумової і фізичної активності, покращує здатність концентруватися і ясно мислити.
Хлорофіл
Виводить з організму важкі метали. Сприяє збільшенню кількості еритроцитів у плазмі крові та покращує транспортування кисню до клітин.
Кофеїн
У 1999 році в «Американському Журналі Клінічного Харчування» були опубліковані результати досліджень, які підтвердили термогенні властивості чаю маття, його здатність окислювати жири і сприяти схудненню завдяки значному вмісту кофеїну. Випиваючи маття перед тренуванням ви спалите на 25% більше калорій.
Рослинні волокна
Маття містить багато легкозасвоюваної клітковини. Вона корисна тим, що допомагає очищати організм від шлаків, відновлює нормальну роботу шлунково-кишкового тракту і стабілізує рівень цукру у крові.
На matchati.com 100 г порошкового чаю для матчу-латте коштує 720 грн.
На teaonline.com.ua той же обсяг церемоніального чаю пропонують за 1050 грн.
Гурманам радимо відвідати інтернет-магазини teaplace.com.ua та chaism.com. Тут ви знайдете безліч різновидів матті, включаючи преміальні сорти.
Цікаво по темі: Три прості рецепти круасанів
Традиційне заварювання матті, як і усе традиційно японське, не обходиться без своєї атрибутики.
Щоб зробити усе за правилами, вам знадобляться:
Тяван — керамічна або порцелянова чаша для заварювання
Тясаку — мірна ложка з бамбуку, місткістю 1 грам
Ситечко — для просіювання матті
Тясен — вінчик з бамбуку для перемішування
Ці ж інструменти використовуються для приготування матча-латте в домашніх умовах.
Цікаво по темі: ТОП напоїв, що зігрівають
Інгредієнти:
Приготування:
Ви приготували традиційний чай маття методом усутя. Подальші етапи перетворять його на матча-латте.
Інгредієнти:
Приготування:
Цікаво по темі: Просто і смачно: рецепти ідеальних чизкейків
Інгредієнти:
Приготування:
Насолоджуйтесь!
Читайте також:
Ім'я користувача: | |
---|---|
Номер картки лояльності: | |
Бонусів на рахунку: | |
Кешбек-бонусів на рахунку: |
Коментарі покищо відсутні