Історія
Нині чай маття відомий як традиційний японський напій. Проте першопрохідцями у виготовленні порошкового чаю були китайці, які винайшли цей метод обробки чайного листя ще у VII столітті. І тільки шість століть потому маття потрапив до Японії. Японці вдосконалили виробничий процес, і зробили порошковий чай основою традиційної дзен-буддійської чайної церемонії.

На Заході цей напій став популярним відносно нещодавно. Щоправда не у форматі чайної церемонії, а у більш близькому західному споживачеві вигляді і у англомовній транскрипції, тобто у тому самому матча-латте.
Матча-латте – це напій, приготований з порошку матчі (матті) рожевого, блакитного та інших відтінків, завареного методом усутя (неміцне заварювання, на відміну від методу койтя – церемоніального міцного заварювання) і з додаванням молока. Його п’ють гарячим чи холодним. Молоко пом’якшує смак матті, прибирає характерну гірчинку і надає напою приємної оксамитової консистенції. Саме цей рецепт набув такої надзвичайної популярності у Сполучених Штатах і Європі. Калорійність матчі у вигляді порошку – 9 ккал на порцію 3 грами, а матчі з коров’ячим молоком 3,2% жирності – 34.7 ккал, на мигдальному молоці – 70 ккал. Це низькокалорійний продукт.
Шанувальники чаю рекомендують робити матчу на рослинному молоці: кокосовому, вівсяному, банановому молоці тощо. Все тому, що коров’яче, завдяки своєму яскраво вираженому смаку, може перебивати смак самого чаю.
Корисні властивості
Чай для маття вирощують, збирають і обробляють особливим чином. У виробництво йде тільки молоде верхнє листя. За два тижні до збору чайні кущі затіняють, ховаючи їх від прямого сонячного проміння. Завдяки цьому ріст чайного листа уповільнюється, в ньому накопичується хлорофіл і амінокислоти. Зібраний лист висушують, видаляють з нього стебла і прожилки і перетирають на порошок. Так отримують готовий до вживання продукт.
Маття п’ється разом із заваркою, яка збагачена вітамінами і мікроелементами, а також є джерелом клітковини. У розумній кількості його можна пити навіть під час вагітності. Таким чином ви отримуєте максимум можливої користі від напою, ніякої шкоди – ніщо не йде в утиль. Які ж корисні речовини входять до складу цього чаю і за що вони відповідають?

Антиоксидант катехин EGCG
Саме завдяки значному вмісту цієї речовини чай маття так цінується прихильниками здорового харчування. Катехін перешкоджає розвиткові онкологічних захворювань, розсіяного склерозу, а також покращує стан шкіри.
Амінокислота L-теанін
Дана амінокислота є природним нейромедіатором, який покращує настрій, підвищує рівень розумової і фізичної активності, покращує здатність концентруватися і ясно мислити.
Хлорофіл
Виводить з організму важкі метали. Сприяє збільшенню кількості еритроцитів у плазмі крові та покращує транспортування кисню до клітин.
Кофеїн
У 1999 році в «Американському Журналі Клінічного Харчування» були опубліковані результати досліджень, які підтвердили термогенні властивості чаю маття, його здатність окислювати жири і сприяти схудненню завдяки значному вмісту кофеїну. Випиваючи маття перед тренуванням ви спалите на 25% більше калорій.
Рослинні волокна
Маття містить багато легкозасвоюваної клітковини. Вона корисна тим, що допомагає очищати організм від шлаків, відновлює нормальну роботу шлунково-кишкового тракту і стабілізує рівень цукру у крові.
Де придбати чай маття

На matchati.com 100 г порошкового чаю для матчу-латте коштує 720 грн.
На teaonline.com.ua той же обсяг церемоніального чаю пропонують за 1050 грн.
Гурманам радимо відвідати інтернет-магазини teaplace.com.ua та chaism.com. Тут ви знайдете безліч різновидів матті, включаючи преміальні сорти.
Цікаво по темі: Три прості рецепти круасанів
Як приготувати матча-латте

Традиційне заварювання матті, як і усе традиційно японське, не обходиться без своєї атрибутики.
Щоб зробити усе за правилами, вам знадобляться:
Тяван — керамічна або порцелянова чаша для заварювання
Тясаку — мірна ложка з бамбуку, місткістю 1 грам
Ситечко — для просіювання матті
Тясен — вінчик з бамбуку для перемішування
Ці ж інструменти використовуються для приготування матча-латте в домашніх умовах.
Цікаво по темі: ТОП напоїв, що зігрівають
Традиційний чай матча-латте

Інгредієнти:
- Очищена вода (t≈80°С): 60-80 мл;
- Маття: 2-3 гр;
- Молоко (коров’яче, соєве, мигдальне): 150 мл;
- Мед, цукор, кленовий сироп або будь-який інший підсолоджувач.
Приготування:
- Перед приготуванням замочіть вінчик тясен у холодній воді на 30 хвилин або у гарячій воді на 5 хвилин, аби бамбукові струни розм’якли і стали гнучкішими.
- Відмірьте за допомогою ложки тясаку 2 грами матті і просійте чай через сито у чашу тяван.
- Залийте чайний порошок 60-80 мл води t≈80°С. Активно взбийте суміш вінчиком тясен, рухаючись вгору-вниз близько 30 секунд.
Ви приготували традиційний чай маття методом усутя. Подальші етапи перетворять його на матча-латте.
- Додаємо до чаю підсолоджувач на ваш смак.
- 150 мл гарячого молока (бажано жирного) збиваємо електровінчиком або у френч-пресі до утворення піни.
- Додаємо збите молоко до чаю. Наш матча-латте готовий!
Матча-латте з білим шоколадом

Інгредієнти:
- Очищена вода (t≈80°С): 60-80 мл;
- Маття: 2-3 грамма;
- Молоко (коров’яче, соєве, мигдальне): 150 мл;
- Мед, цукор, кленовий сироп або будь-який інший підсолоджувач.
- Білий шоколад – 70 гр.
Приготування:
- Повторюємо усі етапи попереднього рецепту – готуємо класичний матча-латте.
- Далі ставимо суміш з матті та збитого молока на маленький вогонь, додаємо подрібнений шоколад і прозріваємо напій, помішуючи, до повного розчинення шоколаду. Важливо, не дати напою закипіти, температура має триматися в межах 80°С.
- Знімаємо напій з плити, збиваємо електровінчиком або у френч-пресі.
Цікаво по темі: Просто і смачно: рецепти ідеальних чизкейків
Кокосово-м’ятний матча-латте

Інгредієнти:
- Кокосове молоко: 150 мл;
- Порошок какао: 1/2 ч.л.;
- Маття: 2-3 гр;
- Екстракт перцевої м’яти: 1/8 ч.л.;
- Кленовий сироп: 1 ст.л.
Приготування:
- Підігрійте кокосове молоко на слабкому вогні, не доводячи до кипіння.
- Додайте какао, перцеву м’яту і сироп. Збийте суміш, не знімаючи з плити.
- Приберіть молоко з плити і додайте порошок матті. Збивайте напій електровінчиком приблизно 30 секунд.
- Перелийте матча-латте у кружку.
Насолоджуйтесь!















![[:uk]avocado ice cream[:]](https://blog.eva.ua/wp-content/uploads/2019/10/Canva-An-Ice-Cream-500x375.jpg)





Коментарі покищо відсутні