Що таке ревнощі та як із ними впоратися

З тобою точно таке траплялося… І ось у вас усе чудово у стосунках: кохання, пристрасть, порозуміння з півслова, спільне дозвілля, тільки ви вдвох і більше нікого навколо. Що ж може бути прекраснішим? Здавалося б, що ніхто і ніщо не завадить насолоджуватися одне одним. Але тут приходять вони, ревнощі… Ці почуття часом просто накривають з головою, і ти не розумієш, як з ними впоратися, і чи потрібно це робити. Спробуємо розібратися.

Що таке ревнощі

01-Ревности

Ревнощі – це емоції, що виникають на реальну або уявну загрозу втратити кохану людину і стосунки, які мають для тебе дуже велике значення. Виникнення цього почуття не є чимось ненормальним і властиве абсолютно всім людям. Важливо утримувати баланс і вміти вчасно приборкати ревнощі, щоб вони не брали гору над здоровим глуздом. В іншому разі конфліктів у стосунках не уникнути.

02-Ревность

Як правило, це почуття має такі ознаки, які ти ні з чим не переплутаєш:

  • поява почуття тривоги та депресивних станів;
  • нав’язливі думки;
  • з’являється буквальна одержимість своїм партнером і його діяльністю;
  • постійна недовіра, що з часом тільки зростає;
  • хочеться контролювати (навіть таємно) весь особистий простір своєї коханої людини, знати, де вона перебуває і з ким;
  • знижується самооцінка.

Instagram_02_Blog

Але будемо відвертими: у деяких випадках ревнощі бувають далеко не безпідставними. І цю проблему легко вирішує відкритий діалог із другою половинкою.

Цікаво на тему: Криза у стосунках по роках: ознаки, як пережити

Причини появи ревнощів

Ревнощі ми відчуваємо щодо дорогої нам людини. Як я вже говорила, нерідко поява емоції може бути спровокованою. Не варто забувати, що винуватцем «свята» цілком можуть служити саме твої стосунки з самою собою. Так-так, саме ти можеш сама собі настворювати купу проблем. Наведу кілька банальних прикладів.

Невпевненість у собі

03-Ревность

Твоя самооцінка безпосередньо впливає на те, як розвиватимуться стосунки з партнером. Постійне порівняння себе з кимось, оцінка своєї поведінки та зовнішності, думки про те, а чи справді ти гідна перебувати поруч із людиною – все це буде постійно підштовхувати тебе до сумнівів у вірності партнера. Невпевненість у собі змушує постійно думати про те, що коханий точно знайде когось кращого і піде.

Невдалі стосунки в минулому

04-Ревность

На жаль, у всіх нас є одна не дуже “гарна” риса – натягувати картину минулих стосунків на нові. Починаєш у своїй голові проєктувати ті самі події, боїшся повторити помилку, зробити або сказати щось не так. Безумовно, якщо був присутній неприкритий аб’юз, постійний стрес і неодноразова зрада, ти боятимешся зіткнутися з цим знову. Зупинись, адже це в минулому. З тобою поруч зовсім інша людина, яка не має подібних намірів і хоче зробити тебе щасливою.

Цікаво на тему: Хто такий аб’юзер і як його розпізнати

Страх втрати

05-Ревность

Ніхто не любить втрачати тих, хто нам особливо дорогий. Думки про те, що твоя друга половинка може раптово піти, грюкнувши дверима, змушують тебе ревнувати з неймовірною силою.

Ви злегка різні

06-Ревность

Досить часто у стосунках виникають непорозуміння через відсутність діалогу або різний прояв почуттів. Якщо твій партнер не висловлює своє кохання занадто бурхливо, не обсипає тебе купою компліментів, не цілує по 100 разів на день – це не означає, що у нього хтось є і ти йому більше не цікава. У вас просто різний тип прив’язаності, ви по-різному висловлюєте почуття. Це нормально і не потрібно нікого підозрювати у всіх смертних гріхах.

Цікаво на тему: Уникаючий тип прив’язаності: як зрозуміти, що це про тебе

Часті перепади настрою

07-Ревность

Якщо в тебе і без того підвищений рівень тривожності, ти часто стикаєшся з емоційними «гойдалками», то в такому стані твої ревнощі та підозри загострюватимуться ще більше. Потрібно насамперед налагодити свій емоційний стан. Можливо, це допоможе і зовсім викинути дурні думки з голови.

Якщо дійсно є ґрунт для ревнощів і ти розумієш, що щось не так, обов’язково обговори це зі своїм партнером. Недомовленість і невизначеність у стосунках – найпоширеніша проблема, з якою стикається багато пар. Постав усі запитання, що тебе цікавлять безпосередньо «в лоб», не бійся отримати відповідь, яка тебе може засмутити. Адже краще відразу розставити все по своїх місцях, ніж мучити себе ревнощами.

Цікаво на тему: Конструктивна критика у стосунках: висловлюємо претензії правильно

Як бути, якщо партнер тебе постійно ревнує

08-Ревность

Ревнує – значить любить… Можливо, це і так, але лише доти, доки ревнощі не переростають у нав’язливу ідею. Робота над стосунками – це справа рук двох людей. Тільки ви вдвох створюєте той затишний світ, у якому живете. І якщо в нього просочилося такі почуття, як ревнощі, потрібно це питання вирішувати.

Як бути, якщо твій хлопець ревнивець?

  1. Спілкування і тільки спілкування допоможе створити гармонію в парі. У вас мають бути максимально довірливі та відкриті стосунки, щоб можна було обговорювати абсолютно будь-які питання без скандалів і нападів ревнощів. Опрацюйте разом моменти, які тригерять твого хлопця. Прийдіть до спільного вирішення проблеми (якщо така, звісно ж, існує), адже іноді ревнощі – це плід уяви, який з’являється через внутрішні проблеми сприйняття себе.
  2. Не перебивай і не критикуй. Дай партнеру висловитися, не «нападай» у відповідь. Ти маєш зрозуміти, що спонукало його до появи цього почуття. Вислухай, підтримай і допоможи приборкати бурю емоцій.09-Ревность
  3. Довіра – фундамент будь-яких міцних стосунків. Поговоріть відверто про ваші почуття, розкажи, наскільки для тебе вони важливі. Можливо, бракує прозорості в спілкуванні й тому виникає почуття ревнощів.
  4. Дай час стосункам стати міцнішими. Якщо у вас усе тільки починається, ви в захваті одне від одного і не виринаєте із сексуальних листувань, тоді ревнощі можуть бути частим гостем. А кому захочеться ділитися таким щастям? Відчуття, що на другу половинку оголошено полювання, не покидатиме його. Тут, знову ж таки, має працювати правило відкритості та готовності до діалогу. Згодом ви знатимете одне одного до дрібниць і проблем із такими моментами не виникне.

Не давай привід для ревнощів. Можливо, твій стиль спілкування, жести або погляди виглядають неоднозначно, що і викликає з боку хлопця питання. Ти можеш це робити зовсім не навмисно й абсолютно цього не помічаючи.

Цікаво на тему: Як і навіщо робити компліменти чоловікам?

Як перестати ревнувати

Якщо в парі найчастіше ревнощі виникають з твого боку, потрібно спочатку з «холодною» головою розібратися в ситуації та у своїх почуттях. Отже, як впоратися з ураганом емоцій.

Не мовчи

010-Ревность

Якщо будь-які дії твоєї молодої людини або дії інших людей щодо неї є причиною появи ревнощів, обов’язково поділися цим. Не відкладай розмову на потім, оскільки це почуття буде накопичуватися в тобі та в один (найбільш невідповідний) момент просто звалиться на голову.

Поговори з подругою

014-Ревность

Поділися своїми хвилюваннями зі своєю близькою подругою. Обговоріть ситуацію, яка тебе так турбує, за чашкою кави. Погляд зі сторони на ситуацію дасть тобі зрозуміти, чи справді ревнощі мають місце бути, або ж ти просто на рівному місці приревнувала свого бойфренда.

Цікаво на тему: Жіноча дружба. Навіщо нам потрібні подруги?

Дай більше свободи

011-Ревность

Не потрібно контролювати кожен крок свого партнера. Це ні до чого доброго не призведе, а тільки лише чинитиме на тебе ще більший емоційний тиск. У кожного має бути особистий простір, можливість побути наодинці, посидіти з другом або з подругою за келихом чогось смачненького. Адже, намагаючись взяти під контроль усе, ти можеш обернути ситуацію не на свою користь. Постійні підозри, спроби знайти прихований підтекст у ситуаціях, що склалися, і систематичне загострення пристрастей нікому не подобається. Повір, якщо він захоче піти або зрадити, він це зробить. І неважливо, встежила ти за цим чи ні.

Коли у стосунках панує спокій і взаєморозуміння, їх не захочеться ніколи втратити.

Минуле залиш у минулому

012-Ревность

Підписалася на інсту всіх його колишніх і спільних друзів, щоб стежити за ними та не допустити спроб возз’єднатися? Детектив Коломбо, це вже нікуди не годиться. Живи своїм життям, насолоджуйся стосунками й просто викресли всіх його колишніх зі своєї пам’яті (телефонної теж). На те вони й колишні, щоб до них не повертатися. Адже, як ти знаєш, розбиту вазу не склеїти. Скажу тобі більше: якщо він вибрав тебе, значить ти однозначно краща.  До минулого ревнувати не варто.

Цікаво на тему: 5 порад як забути та розлюбити людину

Працюй із самооцінкою

013-Ревность

Ти маєш усвідомити одну просту річ: якщо він з тобою, значить ти для нього най-най. Якщо навколо твого хлопця на роботі або в колі друзів багато привабливих дівчат, то це не означає, що у тебе за спиною закрутиться роман. Хотів би – пішов. Але він із тобою й у вас усе добре. Більше впевненості в собі. До речі, дуже добре працюють афірмації, обов’язково спробуй.

Не заганяй себе в глухий кут ревнощами, адже вони тільки заважають вибудовувати здорові та міцні стосунки.

А ти відносиш себе до категорії ревнивих людей? Поділися з нами в коментарях. І ще, якщо ця стаття була для тебе цікавою, не забудь поставити вподобайку і поділитися з подругою посиланням. 

Читай також:

25 Липня / 2024 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Анна Герц

    Дякую за статтю, все стало на свої місця у мене в голові. Така рада що знайшла ваш блог.

Рекомендовані статті